Muzička škola (foto: Đorđe Đoković)
Muzička škola (foto: Đorđe Đoković)
26.02.2016, 13:51

Međunarodni susreti flautista

č: | fb:

Međunarodni susreti flautista „Tahir Kulenović“, koji se održavaju po osamnaesti put u valjevskoj Muzičkoj školi, okupiće blizu 100 mladih umetnika na flauti, učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola i studenata akademija, a među njima će biti i 25 valjevskjih flautista. Direktorka ovdašnje muzičke škole mr Suzana Radovanović – Perić kaže da će Valjevo naredna dva dana trajanja festivala ugostiti muzičare iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Poljske.  

„Činjenica da ove godine na našoj sceni nastupa oko 100 učesnika iz pet zemalja iz 30 različitih obrazovnih institucija i da žiri festivala čine profesori sa respektabilnom biografijom, potvrda su jednog značajnog kvaliteta ovog takmičenja, ali i priznanje tradicionalno dobroj organizaciji domaćina kao i profesionalnom nivou naše škole. Za nas kao domaćine, svakako je utisak festivala veliki odziv trenutno najboljih mladih flautista u ovom regionu Evrope ali i neverovatnih 25 valjevskih flautista koji će svoju školu predstaviti na ovom takmičenju. Sigurna sam da je valjevska škola flaute na vrlo visokom nivou upravo zbog postojanja jedne ovakve manifestacije u našem gradu”, kaže direktorka Muzičke škole.

Suzana Radovanović Perić

Suzana Radovanović Perić (Foto: Đorđe Đoković)

Ona dodaje da su susreti flautista "Tahir Kulenović" za valjevsku muzičku školu uvek dobar povod da se analizira razvoj festivala kroz osamnaest godina postojanja, ali i prilika za sagledavanje gde je valjevska muzička škola, kao jedna od najznačajnijih kulturnih institucija u gradu, u današnjem obrazovnom i kulturnom životu Srbije. 

U okviru ovogodišnjeg festivala, pored takmičarskog dela, biće realizovani i „master class“ eminentnog flautiste, prof. Dejana Gavrića kao i seminar za pedagoge, prof. Cezara Stračevskog.

Međunarodni susreti flautista „Tahir Kulenović“ počinju večeras u 20 časova, koncertom flautistkinje Nede Arsenijević i pijanistkinje Natalije Mladenović. Na kraju festivala u nedelju porodica prof. Tahira Kulenovića uručiće nagradu apsolutnom pobedniku, a potom će se predstaviti laureati svih takmičarskih kategorija.

Ovaj jedinstveni festival flautista organizovala je Valjevska muzička škola „Živorad Grbić“ u saradnji sa Udruženjem muzičkih i baletskih pedagoga Srbije uz podršku Ministarstva prosvete. I ove godine Međunarodne susrete flautista „Tahir Kulenović“ podržao je Grad Valjevo.

Aktuelno