Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
23.06.2014, 13:49

“Slobodna zona”

č: | fb:

Filmski festival “Slobodna zona”stigao je i u Valjevo. Publika će u Holu Centra za kulturu od večeras do 29. juna svake večeri od 20 časova, moći da vidi sedam angažovanih igranih i dokumentarnih filmova, koji su uzburkali festivalsku i bioskopsku publiku širom sveta, a tokom 2013. osvajali nagrade na najvažnijim svetskim festivalima.

Publika će večeras moći da pogleda pobednika beogradskog festivala po glasovima publike, film „The Lunchbox, indijskog reditelja Riteša Batre. Ostvarenje u kome mala zabuna oko kutija za hranu izaziva veliko čudo koje dovodi do iznenadnog prijateljstva i ljubavi između dvoje potpunih stranaca.

Film kojim je svečano otvorena Slobodna zona i koji je doživeo četiri festivalske reprize na zahtev publike „Perveznjakov vodič kroz ideologiju rediteljke Sofi Fajns, biće prikazan u utorak.

Najnoviji film čuvenog britanskog reditelja Kena LoučaDuh 45-te”, na repertoaru je u sredu od 20 časova. U ovim ekonomski kriznim vremenima, ovaj film predstavlja važan podsetnik na veliki san o boljem i socijalno pravednijem društvu u Velikoj Britaniji posle Drugog svetskog rata,

Publika će imati priliku da vidi i belgijskog kandidata za Oskara u kategoriji za najbolji strani igrani film "Prekinuti krug”, Feliksa van Groningena. Uzbudljiva ljubavna priča začinjena  muzičkom pratnjom fantastične blu gras muzike je na programu u četvrtak.

Posebnu pažnju publike privukao je veliki festivalski hit, dokumentarni film „Gangster te voli”, Nebojše Slijepčevića koji trenutno puni bioskope širom Hrvatske, a u Valjevu će biti prikazan u petak.

Među odabranim ostvarenjima koja će biti prikazana u okviru Turneje nalazi se i igrani film izuzetne vizuelne lepote koja je u kontrastu sa temom koju nam predstavlja. „Časovi harmonije”, kazahstanskog reditelja Emila Baigazina prikazuje temu koja je veoma važna i za nas u Srbiji, a to je nasilje u srednjim školama. Biće prikazan u subotu.

U ovoj selekciji, na repertoaru je u nedelju poslednjeg festivalskog dana,  našao se bivši ruski reprezentativac u umetničkom klizanju, Andrej Grijacev, ovoga puta u ulozi reditelja, koji je osvojio publiku širom planеte svojim rediteljskim umećem u filmu „Sutra”, gde prati jedan od najprovokativnijih umetničko-aktivističkih parova na svetu Vojna (Rat) i njihove radikalne akcije i performanse koji su često na samoj granici između umetnosti i kriminala.

Valjevo je među 40 gradova  u Srbiji, koji su domaćini “Slobodne zone”.

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 5 sati 13 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...