Dobrosav Bob Živković (foto: Đorđe Đoković)
Dobrosav Bob Živković (foto: Đorđe Đoković)
05.03.2016, 09:06

Mentalni eliksir Boba Živkovića

č: | fb:

U Ogradnoj galeriji Doma vojske postavljena je izložba "Boba na tarabe", Dobrosava Boba Živkovića, srpskog ilustratora, karikaturiste i grafičkog dizajnera.

Otvarajući izložbu scenograf, dizajner, karikaturista Dušan Arsenić je rekao da u beskrajno simpatičnim ilustracijama Boba Živkovića, koje uvek izazovu osmeh i pozitivno raspoloženje, osećamo ushićenje i radost kreacije. „Ta sinergija koja se neizostavno stvara između njega, ilustratora, i onih koji u njegovim radovima uživaju pretvara se u svojevrsni mentalni eliksir, koji uvek iznova sa velikim zadovoljstvom popijete kad god otvorite knjigu koju je ilustrovao“, rekao je Arsenić.

Valjevski scenograf, dizajner i karikaturista prisetio se osamdesetih godina prošlog veka kada je kao student išao u galeriju „Sebastijan“ u Beogradu, koje nažalost više nema, na retrospektivnu izložbu Dušana Petričića. „Toliko sam bio fasciniran tom izložbom da sam u galeriju dolazio nekoliko puta i mislio sam što se tiče kreacije, ideja i crtačkih umeća, da iznad toga nema ništa, da je to apsolutni vrh. I sada, posle toliko godina, moram da kažem da je Bob Živković ne samo dosegao te visine nego je i preskočio lestvicu koju je Dušan Petričić vrlo visoko postavio“, ustvrdio je Dušan Arsenić. 

Dušan Arsenić i Bob Živković

Dušan Arsenić i Bob Živković (Foto: Đorđe Đoković)

Po mišljenju Dušana Arsenića, Bob Živković spada u krug najvećih svetskih ilustratora. Postigao je nešto što je ideal svih umetnika u ovoj oblasti umetnosti. Sjajne ideje, blagotvorna duhovitost, plus crtačko umeće, dovedeno do stadijuma potpune artističke virtuoznosti sa originalnim i prepoznatljivim stilom. To mu omogućava ogromnu produkciju, nepojmivu za veliku većinu umetnika, koji istrajava na vanserijskom kvalitetu.

Izložba Boba na tarabe

Izložba Boba na tarabe (Foto: Đorđe Đoković)

Arsenić je postavio nekoliko pitanja, na koja je ponudio i odgovore. „Spava li ovaj čovek uopšte? Kakva je to tajna škrinja iz koje izvlači ovakve ideje? Postoji li neki skriveni tretman koji mu omogućava ovakvu eksploziju duha? Siguran sam da se odgovori na ova pitanja nalaze u velikom zadovoljstvu i ljubavi koje on oseća prema crtanju“.

Da postoji ljubav, zadovoljstvo i strast prema crtanju potvrđuje Bob Živković. „Jedina moja provera za kreativnost jeste ako postoji strast. A strast se ogleda i u tome ako ne možeš da nastaviš sa ručkom nego moraš da ustaneš od stola da nacrtaš nešto, ako se usred noći javi ideja kako nacrtati medveda, onda ustaneš i tog trenutka ga crtaš, ako ostaneš u kući kada svi odlaze u grad“.

Bob Živković kaže da njegove ilustracije nisu beg odraslog čoveka u dete. „Nema se od čega bežati, jer smo svi mi deca, samo su nas naterali da se uozbiljimo".

Izložba Boba na tarabe

Izložba Boba na tarabe (Foto: Đorđe Đoković)

Dušan Arsenić kaže da je izložba, koja je sinoć otvorena u Ogradnoj galeriji, jako značajna za naš devastirani grad. „Mnogo je značajnija od ushićenja da ćemo ove čarobne radove gledati narednih mesec dana. Ogromno poštovanje zaslužuje i gest Boba Živkovića da bezuslovno učestvuje u ovom projektu. Time je direktno pomogao vanredni napor mladih ljudi iz Vakuma da istraju u neizvesnoj borbi za poziciju kulture i umetnosti u našoj posrnuloj sredini“, rekao je Dušan Arsenić.

Izložba Boba na tarabe

Izložba Boba na tarabe (Foto: Đorđe Đoković)

Bob Živković, čije su ilustracije u Ogradnoj galeriji dostupne ne samo ljubiteljima umetnosti nego i prolaznicima, kaže da je umetnost davno napustila galerije i zatvorene prostore i izašla na ulice.

„Grafiti su umetnost 21. veka. Stiker art, nalepnice za zid koje mladi danas lepe po gradu, su takođe jedna vrsta umetnosti. Ovo je prirodan način kako umetnost preživljava sve institucije i sve moguće ograde u koju je stave. Prošlog meseca slična izložba je napravljena u Šapcu, sledeća je u Čačku. Ovo je predivan način na koji umetnost dokazuje da je vitalna i da će opstati i što je najvažnije otvorena je za mlade ljude“, rekao je Dobrosav Bob Živković.

Izložba Boba na tarabe

Izložba Boba na tarabe (Foto: Đorđe Đoković)

Ilustracije Boba Živkovića su nezaoblazne u gotovo svim dečjim knjigama, udžebnicima i časopisima. Na prvi pogled vam se učini da su te ilustracije, vedrih boja sa likovima koji podsećaju na junake iz dečje mašte, namenjene isključivo deci. Kao što to u životu biva, tako i u ovom slučaju, prvi pogled vara. Likovi duhoviti, zbunjeni, veseli, uplašeni, ravnodušni, zaljubljeni, licemerni, poneki tupavi, poneki visoko umni... upravo oni i onakvi kakve srećemo svaki dan, smešteni u priču sa obaveznom porukom koju samo treba protumačiti i prihvatiti.

Izložba Boba na tarabe

Izložba Boba na tarabe (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 34 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 7 sati 31 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 7 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara