Koncert Mine Radić (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Koncert Mine Radić (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
04.04.2016, 07:08

Mina Radić: Verujte u ono što radite

č: | fb:

Kada se instrument voli, kada mu pokloniš deo sebe, kada si vredan i radan, i kada veruješ u ono što radiš, uspeh ne izostaje. U to nas je uverila pre neko veče u sali Muzičke škole mlada i taletovana flautistkinja Mina Radić na solističkom koncertu uz klavirsku pratnju profesora Ivana Rabasovića.

Suzana Radovanović Perić, Ivan Rabasović i Mina Radić

Suzana Radovanović Perić, Ivan Rabasović i Mina Radić (Foto: Đorđe Đoković)

Po završetku koncerta, u kome je publika uživala slušajući muziku Baha i Tafanela, direktorka valjevske Muzičke škole Suzana Radovanović Perić je rekla da je Mina pravi primer nekoga ko muzikom neguje čoveka u sebi, dok je mlada flautistkinja poručila svojim mlađim kolegama da neizmerno ulažu u svoj instrument i da veruju u ono što rade.

Mina Radić je prošle godine diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a od oktobra prošle godine je na prvoj godini master studija na Visokoj školi za muziku u nemačkom gradu Majncu, u klasi profesora Dejana Gavrića.

Po završetku treće godine Akademije sanjala je da dalje školovanje nastavi u Nemačkoj gde bi se muzički usavršila, ali i iz želje da vidi kako muzičko obrazovanje izgleda u nekoj evropsloj zemlji. San joj se ostvario prošle godine, ali, kako mi je rekla, ne sanja i da ostane u Nemačkoj.

„Samoinicijativno sam otišla u Nemačku želeći da se razvijem i usavršim, jer sam u jednom trenutku zaključila da su za tako nešto na našoj Akademiji male šanse. Profesor Dejan Gavrić je Srbin i on mi je mnogo pomogao. Uslovi za učenje i usavršavanje u Nemačkoj su idealni. Imam dovoljno prostora i vremena da vežbam, jer su obaveze raspoređene tokom cele nedelje. Praktično za mnaje vremena i sa manje energije uradim više. Olakšavajuće je i to što pored studiranja mogu da radim tako da uz stipendiju imam šansu da zaradim dodatni novac. Takođe, dostupne su nam brojne studentske povlastice, dok je prevoz u gradskom saobraćaju za studente besplatan“, opisuje studiranje u Nemačkoj. I pored dobrih uslova ne želi da ostane, nego planira da master studije završi sledeće godine u julu i da se vrati u Srbiju.

„Nije lako biti stranac. Šta god da uradite, koliko god da ste dobri, vi ste stranac i ništa više. I tamo ima dosta sujete, podrozenja među umetnicima. Ono što ne odgovara mom temperamentu i mentalitetu jeste to što se mnogo radi, a malo druži i nema one topline i bliskosti među ljudima i komšijama, kao što je to slučaj kod nas. Kada se, recimo sretnem sa komšijom u ponedeljak ujutro, on me pozdravi, pita kako sam i poželi mi prijatan ostatak nedelje. On je sa tim obavio svoju dužnost i do kraja nedelje se ne javlja, niti mi se više obrati do sledećg ponedeljka“, kaže Mina i dodaje kroz osmeh, Nemci su previše hladni ili sam ja previše topla.

Mina Radić

Mina Radić (Foto: Đorđe Đoković)

Toplinu i emociju Mina Radić je pokazala na koncertu u Muzičkoj školi u svom rodnom gradu. Oni koji su bili na koncertu, možda nisu bili bolji kada su izašli iz sale, ali su se sigurno osećali mnogo bolje. Nije neophodno razumeti klasičnu muziku ili biti školovan muzičar da biste uživali u tonovima Baha, Mocarta, Čajkovskog, Šopena... Kao da mnogi „bez pokrića“ imaju otpor prema klasičnoj muzici smatrajući je „stranom i dalekom“. A zapravo, klasična muzika opušta i deluje terapeutski.

Mina Radić kaže da svako u nekom tonu klasične muzike može da pronađe nešto što mu prija, što ga opušta i da uživa u koncertima klasične muzike. „Na koncertima se uvek trudim da deo zadovoljstva i uživanja koja ja imam dok sviram prenesem i na publiku. U kojoj god da sam sali ja samo želim da sviram, da mi bude lepo i pokušavam da to osećenje prenesem i na publiku“, kaže Mina Radić i poručuje Valjevcima da, kad god im se ukaže prilika, obavezno odu na koncert klasične muzike, prepuste se tonovima uz koje će sigurno zaboraviti na mnoge probleme.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 15 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...