Momčilo Odalović  (foto: Valjevo.rs)
Momčilo Odalović (foto: Valjevo.rs)
16.05.2016, 14:33

Momčilu Odaloviću pesnička nagrada Desanka Maksimović

č: | fb:

U Brankovini,gde počiva velika srpska pesnikinja Desanka Maksimović (1898 -1993), danas je dečjem pesniku Momčilu Mošu Odaloviću uručena pesnička nagrada sa njenim imenom za doprinos srpskoj poeziji.

Uručio ju je predsednik žirija Jovan Pejčić, koji je, uz ostalo, rekao kako je Odalović već danas "klasik" poput Desanke, Branka Ćopića, Duška Radovića, Stevana Raičkovića, Dragana Lukića, Milovana Danojlića, Ljubivoja Ršumovića i Duška Trifunovića.

"Za Moša Odalovića velika reč Svet znači Lepotu i znači Red. Na tom doživljaju počiva, iz tog doživljaja izvire sve tematsko obilje njegove poezije... Odalovićeva pesma svoje vrednosti i značaj redovno temelji na najpouzdanijem naslđu srpske pesme za decu", rekao je Pejčić.

Uručenje pesničke nagrade

Uručenje pesničke nagrade (Foto: Valjevo.rs)

"Jedan vid tog naslđa je klasična zmajjovinska dečja pesma, koliko razigrana toliko vedra i poučna, drugi oslonac nalazi Odalović u radovićevskoj pesmi, uvek prožetoj pritajenim parodističko-ironičnim elementima i njihovim stilskim incidentima i odjecima", dodao je Pejčić obrazlažući odluku žirija za dodelu Desankine nagrade.

Obraćajući se "dragim, dobrim, vrednim, darovitim ljudima Desankine međuotadžbine u jednakostraničnom trougu Valjevo - Rabrovica - Brankovina", Odalović reče kako je Desanka umela da vidi, zapiše, proslavi pesmotvorenjem i sve to ostavi naraštajima dok je jezika kojim zborimo.

"Na književna susretanja, ulazeć’ u narod, stizala je kao na liturgiju - radosnim i dragosnim licem. I svud su je dočekivali ozarenim licima, kao malo koga u našoj književnosti, uz osećaj da nam donosi blagosiljalice, olakšice u svakodnevnim tegobama. I traju svetlucanja kao žiške sunca, svima nama na ravne časti", kazao je Odalović, 23. lauretat pesničke nagrade sa Desankinim imenom, autor 27 pesničkih zbirki.

Pre uručenja nagrade, Odalović je položio cveće na poetesin grob u porti crkve brankovinske i izgovorio svoje davno napisane stihove "Poštanske sanduče Desanke Maksimović".

Cveće na poetesin grob u Brankovini

Cveće na poetesin grob u Brankovini (Foto: Valjevo.rs)

Pesničku nagradu sa Desankinim imenom, svakog 16. maja na njen rođendan, od 1994. dodeljuju njena Zadužbina, Narodna biblioteka Srbije, Grad Valjevo, Valjevska gimnazija i Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović".

Prvi dobitnik 1994, bio je akademik Ljubomir Simović, dok je prošlogodišnji laureat bila Tanja Kragujević, takođe iz Beograda. Pesnik Novica Tadić odbio je da 2005. primi Desankinu nagradu.

Danas je saopšteno da je pobednik 23. srednjoškolskog konkursa "Desanka Maksimović" za najbolju zbirku poezije Anastasija Bijelić za "Pariski sindrom". Druga je Tara Lekić, takođe iz Sremskih Karlovaca, za "Loše žvake", a treća Nikolina Đorđević iz Pančeva za zbirku "Prvi ples". Učestvovalo je 35 autora.

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...