Dvorište biblioteka (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Dvorište biblioteka (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
15.06.2016, 07:10

Trideset godina „Dvorišta”

č: | fb:

Biblioteka „Ljubomir Nenadović” ove godine obeležava jubilej - trideset godina "Dvorišta", jedinstvene književne manifestacije u okviru koje su gostovali najznačajniji pisci, ali i najpoznatiji književni kritičari, koji su govorili o piscima, skrećući pažnju na važnost i značaj njihovog stvaralaštva.

"Tokom trideset dugih godina, promenilo se Valjevo, promenio se svet i zemlja u kojoj smo nekada živeli. Promenili smo se i mi, a 'Dvorište' živi svoj život, rađa se iznova svake godine i traje. Pisci, filozofi, antropolozi, ali i muzičari, glumci i slikari, umetnici i hermenautičari, brojni intelektualaci, od koji su neki gostovali i više puta, pred očima građana Valjeva, u tridesetogodišnjem trajanju, stvarali su jednu raskošnu, razvučenu, a ipak monolitnu, kreativnu i intelektualnu kulturnu zidanicu, jedinstvenu i prepoznatljivu širom Srbije", kaže direktorka Biblioteke Violeta Milošević.

U prvom „Dvorištu” 1987. godine, u jednom letnjem mesecu, gostovali su književnici Radoslav Bratić, Radovan Beli Marković, Jovan Radulović, Branko Letić, Milorad Pavić, Dragoslav Mihailović, Aleksandar Tišma i Miljurko Vukadinović. Istovremeno sa piscima u „Dvorištu” su gostovali i književni kritičari Snežana Brajović, Branko Pirgić, Radivoje Mikić, Slaven Radovanović, Jasmina Lukić, Ljubiša Jeremić, Ostoja Prodanović i Vladimir Pištalo.

Darija Ranković i Violeta Milošević

Darija Ranković i Violeta Milošević (Foto: Đorđe Đoković)

Direktorka Biblioteke Violeta Milošević kaže da je upravo to što istovremeno gostuju književnici-stvaraoci i kritičari, specifčno za „Dvorište” i po tome se razlikuje od književnih večeri koje se organizuju u bibliotekama ili drugim ustanovama kulture, ne samo u Valjevu nego i u Srbiji.

„Važno je slušati književne kritičare i one koji govore o autorima i njihovim delima. Ako su to ljudi od struke i znanja, i ako su prepoznati kao autoriteti u jednoj  oblasti, treba čuti njihovo mišljenje. Važno je to što oni govore i ne treba njihove izjave skraćivati na par rečenica. Ovo ističem zbog toga što mnogi kažu da je vreme za neki novi koncept i za nešto novo u Biblioteci. Književnost i pisana reč su takve, ne možemo praviti neki performans, da pisci glume, igraju... Književnost nije moguće predstaviti drugačije, osim kroz živu reč autora i kritičara”, objašnjava Milošević.

Dodaje da se Biblioteka svih ovih godina, kroz svoju politiku promocije kvaliteta i vrednosti, trudila da dovodi pisce u Valjevo, da navikava publiku da ih sluša i da nauče da prepoznaju dobru književnost i dobru pisanu reč. Zato su gosti, ne samo „Dvorišta”, nego i svih književnih večeri bili poznati i osvedočeni autori, koji su i dobitnici brojnih nagrada.

"Trag koji je 'Dvorište' ostavilo na umetničkoj i intelektualnoj mapi Valjeva jedinstven je i nezaobilazan", kaže Vileta Milošević i navodi samo neka imena koje je valjevska publika imala priliku da upozna.

Boško Petrović, Miodrag Bulatović, Slobodan Selenić, Pavle Ugrinov, Josić Višnjić, Svetlana Velmar Janković, Radoslav Bratić, Milisav Savić, Mihajlo Pantić, Voja Čolanović, Mladen Markov, Milovan Danojlić, Nikola Milošević, Ivan Ivanji, Aleksandar Tišma, Milorad Pavić, Dragoslav Mihajlović, Petar Džadžić, Vladeta Jerotić, Dejan Medaković, Milorad Ekmečić, Jovan Radulović, Vida Ognjenović, David Albahari, Goran Petrović, Sanja Domazet, Svetislav Basara, Radmila Lazić, Petar Pajić, Radovan Beli Marković, Gojko Tešić, Jelena Lengold...

„Dvorište je bilo i ostalo predah i mali otklon od mučnine stvarnosti i banalnosti, mesto dobrih susreta, intelektualnog isijavanja i narastanja, zona kulturnog  zaklona od svega običnog i profanog u svakodnevnom životu. ‘Dvorište’ je primer dobrog i važnog mesto za svaki grad, gde se ukrštaju i prožimaju kreativnost, izuzetnost i stvaralaštvo, kao pročišćenje i snažan podstrek da uvek možemo više i bolje”, poručila je direktorka Biblioteke Violeta Milošević.

Violeta Milošević

Violeta Milošević (Foto: Đorđe Đoković)

Mnogim piscima prva asocijacija kada kažete Valjevo je upravo „Dvorište” Biblioteke, što znači da je „Dvorište” postalo svojevrsni brend.

„Svakako je u književnim krugovima Srbije ‘Dvorište’ postalo brend, koje slovi za mesto lepih razgovora, druženja, interakcije sa publikom. Svi rado dolaze i tvrde da ‘Dvorište’ ima poseban šmek, a da valjevska publika ume da prepozna i da uživa u dobroj knjizi”, kaže Violeta Milošević i navodi podatak da pisci uvek rasprodaju sve pakete svojih knjiga koje ponesu sa sobom na gostovanje u Valjevo.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 22 sati 24 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara