Registracija Prijava preko FB
Nagrađena knjiga (foto: Đorđe Đoković)
Nagrađena knjiga (foto: Đorđe Đoković)
14.09.2016, 06:24

Ljubomir Simović dobitnik nagrade "Ljubomir P. Nenadović"

č: | fb:

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku je pesnik, akademik i dramski pisac Ljubomir Simović za knjigu "Do Oba i Huangpua". Nagrada će ove godine biti uručena u Brankovini, rodnom mestu Ljubomira Nenadovića, saopšteno je u valjevskoj Biblioteci.

 

Odluku o dobitniku ovogodišnje nagrade doneo je žiri, koji čine profesori Filološkog fakulteta u Beogradu - prof. dr Radivoje Mikić i prof. dr Mihajlo Pantić, kao i urednik časopisa "Putopis" Vladimir Šekularac, koji se od 27 putopisnih naslova, koliko ih je bilo u konkurenciji, jednoglasno odlučio za knjigu Ljubomira Simovića.

 

Sekretar žirija Ostoja Prodanović kaže da se knjiga "Do Oba i Huangpua", odnosi na dva putopisa – jedan je iz 1982 godine "Ruske crkve i reke", a drugi je "Kina: čitanje spaljenih knjiga" iz 2006. godine.

"Rukopis koji je veoma kompleksno pisan, umetnički savršeno, istovremeno govori o nekoliko dimenzija ta dva velika naroda, dve velike kulture, kroz njiohovu religiju, crkve i reke. Simović govori i o krizama i padovima dva velika naroda, ali i o njihovim usponima. On vidi ta dva uspavana ’džina’, njihovu budućnost na jedan poseban umetnički način. Tako da je ovaj tekst, na svega stotinak strana, toliko gust u umetničkom i sadržajnom smislu“, rekao je Prodanović. Prenosi da se Ljubomir Simović obradovao ovoj nagradi i podseća da je Simović "dobitnik, takoreći svih nagrada koje se dodeljuju za književnost".

 

Violeta Milošević i Ostoja Prodanović

Violeta Milošević i Ostoja Prodanović (Foto: Đorđe Đoković)

Prve dve godine nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu, koju je 2014. godine ustanovila valjevska Biblioteka a koja nosi ime ovog znamenitog Nenadovića, je dodeljivana u Valjevu, a od ove godine je izabran novi datum 14. septembar, dan kada je 1826. godine rođen Ljubomir Nenadović i određeno je novo mesto, mesto Nenadovićevog rođenja, Brankovina.

 

Direktorka Biblioteke Viloeta Milošević objašnjava da su odluku o promeni datuma i mesta doneli "imajući u vidu značaj jubileja, 190 godina od rođenja Ljubomira Nenadovića, i smatrajući da je Brankovina odličan okvir za nagradu koja se dodeljuje".

 

"Za ovu nagradu je važno to što će je ove godine dobiti akademik Ljubomir Simović, književnik i stvaralac koji je poznat u okvirima bivše Jugoslavije, a ne samo Srbije. Očekujemo da će nam se, s obzirom na status koji Simović ima u društvu, pridružiti i gospoda iz Srpske akademije nauka i umetnosti, Ministarstva kulture i predstavnici Valjeva", rekla je Milošević.

Direktorka biblioteke podseća da je nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu ustanovljena pre tri godine, "da je Biblioteka zdušno podizala i gradila sopstvenim snagama i sredstvima, a od ove godine dobila je i podršku Ministarstva kulture i informisanja".

 

Akademiku i književniku Ljubomiru Simoviću nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku biće dodeljena danas u podne u Brankovini. Književno veče Ljubomira Simovića i Matije Bećkovića, pod nazivom "Nikakva kraja ne može biti" je večeras u Valjevskoj gimnaziji od 19.00 časova.

Aktuelno

Požar u hotelu Jablanica (foto: Kolubarske.rs)
Nemar, nebriga, nezainteresovanost vlasnika Pre 11 sati 14 minuta

Opominju požari u objektima koji su u vlasništvu države!

Požar koji je izbio u napuštenom hotelu "Jablanica" ponovo je otvorio pitanje nemarnog odnosa države prema svojoj imovini i "bačenih" para građana Valjeva i Srbije. Zašto je država za 1,5 milion...

Pošta (foto: Đorđe Đoković)
Drugi dan za redom Pre 7 sati 8 minuta

Štrajkuju zaposleni i u valjevskoj pošti

Zaposleni u valjevskoj pošti i danas su u štrajku, tako su se pridružili kolegama u poštama u Srbiji u potpunoj obustavi rada nezadovoljni visinom plate. Kažu da njihove zarade iznose od 32.000 do...

Park preko puta Centra za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Potpisivanje peticije na Gradskom trgu Pre 9 sati 21 minuta

"Biblioteka da, ali ne diraj mi park"

Na Gradskom trgu je počelo potpisivanje peticije u cilju prikupljanja potpisa kako bi se sačuvao park u centru grada, gde je planirano da se gradi biblioteka. "Biblioteka da, ali ne diraj mi park",...

Svečana sednica SO Ljig (foto: )
Ljig pamti junake Kolubarske bitke Pre 1 dan 3 sati

Dan opštine Ljig

Dan opštine Ljig obeležen je skromno, kako i priliči opštini sa malim budžetom. Za razliku od ranijih godina, kada je dodeljivano po više priznanja, ove godine data je samo jedna Diploma "Đak...