Registracija Prijava preko FB
Nagrađena knjiga (foto: Đorđe Đoković)
Nagrađena knjiga (foto: Đorđe Đoković)
14.09.2016, 06:24

Ljubomir Simović dobitnik nagrade "Ljubomir P. Nenadović"

č: | fb:

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku je pesnik, akademik i dramski pisac Ljubomir Simović za knjigu "Do Oba i Huangpua". Nagrada će ove godine biti uručena u Brankovini, rodnom mestu Ljubomira Nenadovića, saopšteno je u valjevskoj Biblioteci.

 

Odluku o dobitniku ovogodišnje nagrade doneo je žiri, koji čine profesori Filološkog fakulteta u Beogradu - prof. dr Radivoje Mikić i prof. dr Mihajlo Pantić, kao i urednik časopisa "Putopis" Vladimir Šekularac, koji se od 27 putopisnih naslova, koliko ih je bilo u konkurenciji, jednoglasno odlučio za knjigu Ljubomira Simovića.

 

Sekretar žirija Ostoja Prodanović kaže da se knjiga "Do Oba i Huangpua", odnosi na dva putopisa – jedan je iz 1982 godine "Ruske crkve i reke", a drugi je "Kina: čitanje spaljenih knjiga" iz 2006. godine.

"Rukopis koji je veoma kompleksno pisan, umetnički savršeno, istovremeno govori o nekoliko dimenzija ta dva velika naroda, dve velike kulture, kroz njiohovu religiju, crkve i reke. Simović govori i o krizama i padovima dva velika naroda, ali i o njihovim usponima. On vidi ta dva uspavana ’džina’, njihovu budućnost na jedan poseban umetnički način. Tako da je ovaj tekst, na svega stotinak strana, toliko gust u umetničkom i sadržajnom smislu“, rekao je Prodanović. Prenosi da se Ljubomir Simović obradovao ovoj nagradi i podseća da je Simović "dobitnik, takoreći svih nagrada koje se dodeljuju za književnost".

 

Violeta Milošević i Ostoja Prodanović

Violeta Milošević i Ostoja Prodanović (Foto: Đorđe Đoković)

Prve dve godine nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu, koju je 2014. godine ustanovila valjevska Biblioteka a koja nosi ime ovog znamenitog Nenadovića, je dodeljivana u Valjevu, a od ove godine je izabran novi datum 14. septembar, dan kada je 1826. godine rođen Ljubomir Nenadović i određeno je novo mesto, mesto Nenadovićevog rođenja, Brankovina.

 

Direktorka Biblioteke Viloeta Milošević objašnjava da su odluku o promeni datuma i mesta doneli "imajući u vidu značaj jubileja, 190 godina od rođenja Ljubomira Nenadovića, i smatrajući da je Brankovina odličan okvir za nagradu koja se dodeljuje".

 

"Za ovu nagradu je važno to što će je ove godine dobiti akademik Ljubomir Simović, književnik i stvaralac koji je poznat u okvirima bivše Jugoslavije, a ne samo Srbije. Očekujemo da će nam se, s obzirom na status koji Simović ima u društvu, pridružiti i gospoda iz Srpske akademije nauka i umetnosti, Ministarstva kulture i predstavnici Valjeva", rekla je Milošević.

Direktorka biblioteke podseća da je nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu ustanovljena pre tri godine, "da je Biblioteka zdušno podizala i gradila sopstvenim snagama i sredstvima, a od ove godine dobila je i podršku Ministarstva kulture i informisanja".

 

Akademiku i književniku Ljubomiru Simoviću nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku biće dodeljena danas u podne u Brankovini. Književno veče Ljubomira Simovića i Matije Bećkovića, pod nazivom "Nikakva kraja ne može biti" je večeras u Valjevskoj gimnaziji od 19.00 časova.

Aktuelno

Bair (foto: Đorđe Đoković)
Za projekat "Živeti zajedno" novac obezbedili EU i Grad Pre 15 sati 31 minuta

Bair dobija kanalizaciju

Romsko naselje Bair u Valjevu će, realizacijom projekta "Živeti zajedno", dobiti kanalizaciju. Vrednost radova je oko 230.000 evra, veći deo je donacija Evropske unije, dok će Grad obezbediti oko...  · 1 komentar

Plivači Valisa (foto: PK Valis)
Na mitingu u Trebinju Pre 17 sati 55 minuta

Dvadeset medalja za plivače Valisa

Plivači Valisa su, u konkurenciji 300 takmičara, osvojili 20 medalja na međunarodnom plivačkom mitingu koji je održan proteklog vikenda u Trebinju. Najuspešniji u valjevskoj ekipi bio je Simon...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 19 sati 40 minuta

I inkvizitori su verovali da su hrišćani...

Da po nekog i nešto ne može biti tragično, bilo bi komično gledati kako neki "verujući", gledaju na ljude koji im se "ne sviđaju!". Zato što po svojim rečima, a verovatno i dubokom uverenju,...  · 1 komentar

Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Na sednici Skupštine grada o izveštaju gradonačelnika za 2018. 22.07.2019

Napad je najbolja odbrana

Nezavisni odbornik Ljubomir Radović je rekao da je Slobodan Gvozdenović nesposoban i nedostojan funkcije gradonačerlnika, ostaće zabeležen po nezapamćenim zloupotrebama javnog novca. "Vi ste herpes...  · 10 komentara