Sajam knjiga u Beogradu (foto: Kolubarske.rs)
Sajam knjiga u Beogradu (foto: Kolubarske.rs)
31.10.2016, 10:05

Zapažen nastup valjevskih bibliotekara na Forumu

č: | fb:

Na Sajam knjiga u Beogradu, najznačajnijoj manifestaciji kulture u regionu koji je zatvoren juče, bili su i bibliotekari iz Kolubarskog okruga. Kupovina novih naslova, promocije, tribine, okrugli stolovi, samo su deo ponude i mogućnosti  za profesionalce iz biblioteka da na pravi način isprate  kulturni događaj godine.

 

Jedan od programa koji je privukao veliku pažnju bibliotekara, direktora biblioteka, izdavača, predstavnika opština i gradova, zaposlenih u Ministarstvu kulture zaduženih za otkup knjiga, bio je Forum bibliotekara, održan u sali "Ivo Andrić" u organizaciji Bibliotekarskog društva Srbije. Inicijativu za održavanje ovog skupa još proletos dali su Narodna biblioteka Srbije, BDS i Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović" iz Valjeva.

 

Tema Foruma bila je veoma aktuelna za ljude koji se na bilo koji način bave knjigom - nabavka knjiga u bibliotekama, koja bibliotekarima zadaje mnogo muka zbog Zakona o javnim nabavkama i njegove primene u  nabavci knjiga u iznosu većem od 500.000 dinara godišnje. Bibliotekari već tri godine negoduju i traže izmenu postojeće zakonske regulative koja  dodatno opterećuje administraciju u bibliotekama, a komplikovana procedura usporava  nabavku knjiga za korisnike. Istraživanja pokazuju da primena ovog zakona ima za posledicu značajno smanjenje broja nabavljenih knjiga tokom godine, kao i neblagovremenu nabavku atraktivnih i aktuelnih naslova, jer se  nekada knjige nabavljaju sa zakašnjenjem od više meseci, nekada čak i posle godinu dana. 

Forum bibliotekar na Sajmu knjiga

Forum bibliotekar na Sajmu knjiga (Foto: Miroslava Kojić)

 

Direktorka valjevske biblioteke, Violeta Milošević imala je zapažen nastup na skupu, govoreći o iskustvima ove najstarije ustanove kulture u Valjevu vezanim za javne nabavke. Njihov model kvalifikovane nabavke, na lakši način, sa manje administracije i korišćenja ljudskih resursa, omogućava više javnih nabavki u godini, uz često ažuriranje spiskova naslova za potrebe biblioteke, odnosno korisnika bibliotečkih usluga. U timu za javne nabavke ove ustanove su, pored direktorke Milošević i Josip Gračanin, informatičar i  Aleksandar Đurić, stručnjak za javne nabavke sa licencom, koji je govorio o detaljima.

 

Valjevsko iskustvo sa javnim nabavkama bilo je dragoceno prisutnim učesnicima Foruma i gostima, te su postavljali pitanja kako bi dobili odgovore na sve nejasnoće kojih ima kada je u pitanju nabavka knjiga.

           

Učesnici skupa u svojim obraćanjima zalagali su se za ukidanje javnih nabavki prilikom kupovina knjiga i takav predlog će Ministarstvu kulture uputiti strukovna organizacija bibliotekara – Bibliotekarsko društvo Srbije.

 

 

 

 

Aktuelno