Bioskop 85 (foto: Đorđe Đoković)
Bioskop 85 (foto: Đorđe Đoković)
22.12.2016, 13:22

“Valjevski filmski susreti” u novom bioskupu

č: | fb:

"Valjevski filmski susreti" pod sloganom "Da li si za film?" u organizaciji Valjevske kulturne mreže počinju večeras. Festival, koji će trajati do 25. decembra, održaće se u novom bioskupu u prostoru nekadašnjeg Doma omladine.

 

Ovaj treći po redu filmski festival koji organizuje VAKUM u saradnji sa Centrom za kulturu, a uz podršku Grada Valjeva i Ministarstva kulture i informisanja, čine dve celine: glavni i propratni program.

 

Glavni program se održava u novom bioskupou Doma omladine i sastoji se od dugometražnih igranih filmova, dokumentarnih i takmičarske selekcije kratkih igranih filmova. 

 

Od dugometražnih filmova Valjevci će premijerno u svom gradu moći da pogledaju filmove "Vlažnost" Nikole Ljuce (pobednik u nacionalnoj selekciji na ovogodišnjem FEST-u), "Otvorena" Momira Miloševića, "Inkarnacija" Filipa Kovačevića (film imao premijeru u Beogradu pre nekoliko dana), "Rift" (Procep) Dejana Zečevića.

"Jesen samuraja" Danila Bećkovića takođe će se prikazivati, pa ko nije imao priliku da pogleda film na valjevskoj premijeri ili želi da ga odgleda opet, moći će na festivalu.

 

Najava Valjevskih filmskih susreta na

Najava Valjevskih filmskih susreta na (Foto: Đorđe Đoković)

"Valjevske filmske susrete" otvara film Dalibora Matanića "Zvizdan" koji je osvojio nagradu žirija u najvažnijem pratećem programu Kanskog festivala 2015.godine. Takođe, biće prikazan i film "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića (hrvatska koprodukcija) kao i "Igla ispod praga" Ivana Marinovića (crnogorska koprodukcija) koji je beogradsku premijeru imao 12. decembra 2016.

 

U segmentu dokumentarnih filmova, koji je tematski šarolik, publika može pogledati filmove "Crnjanski" Danila Bećkovića, "Fabrika šećera" Borisa Miljkovića, "Voli vas vaša Sexymaya" Ivana Mandića i "Sto godina iščekivanja" Ivane Pavlović.

 

Svi naslovi su aktuelni, žanrovski i tematski raznovrsni, pa će građani moći da steknu pravi uvid u presek ovogodišnje filmske domaće (ko)produkcije.

 

Za takmičarsku selekciju sačinjenu od kratkih igranih filmova, odluku o pobedniku doneće žiri u sastavu: Marko Jocić, producent, Nenad Pavlović, reditelj i Vladimir Đorđević Felini, Lemanov prijatelj. Unikatnu nagradu "Leman" ove godine praviće likovna umetnica Jovana Tomić iz Valjeva.

 

Propratni program se sastoji od paralelnih projekcija u Modernoj galeriji Valjevo, filmske radionice za srednjoškolce i muzičko-zabavnog programa.

 

Projekcije u Modernoj galeriji Valjevo biće od 18.00 časova večeras, u subotu i u nedelju i biće to omaž Ljubi Popoviću kroz filmove koje je on voleo, a poznato je da je Ljuba bio veliki ljubitelj filmske umetnosti još od srednjoškolskih dana kada je slikao najavne plakate u biskopu Central, da bi mogao da gleda projekcije filmova.

 

Filmska radionica za srednjoškolce ove godine biće posvećena "One take" filmu, ili snimanju filma u jednom kadru. Nju vode reditelji Kosta Đorđević i Vladimir Petrović. Radionica će se održavati u prostorijama Gimnazije, a rezultat - kratki film biće prikazan na zatvaranju festivala u nedelju 25. decembra.

Muzičko-zabavni program planiran je za svako veče festivala, u klubu u holu bioskopske sale.

 

"Parkoskop" preteča VFS-a

 

Prvi filmski festival u organizaciji VAKUM-a održan je 2014. godine, dobio je naziv "Parkoskop" i trebalo je da se održi u bašti Doma vojske (otuda u nazivu Parkoskop), međutim zbog kiše je preseljen u Central, nekadašnji bioskop, a danas prazna i napuštena sala. Sledeće godine festival je poneo novo ime, važeće i danasm "Valjevski filmski susret", takođe je održan u napuštenom i zapuštenom Centralu. Treći filmski festival konačno u prostoru kakav i zaslužuje - u novoj bioskopskoj sali.

 

"Valjevaca ima, i to u značajnom broju, u filmskoj industriji. Šteta je da grad sa toliko umetnika, glumaca i filmskih stvaraoca nema festival filma". Ovim rečima je Vladimir Petrović filmski reditelj najavio održavanje jedinstvenog filmskog festivala Parkoskop po zamisli i organizaciji VAKUM (Valjevske kulturne mreže).

Parkoskop (2015.)

Parkoskop (2015.) (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 15 sati 36 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 15 sati 37 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 10 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara