Valjevski filmski susreti (2016.) (foto: Đorđe Đoković)
Valjevski filmski susreti (2016.) (foto: Đorđe Đoković)
23.12.2016, 07:49

"Baš je lepo imati bioskop u svom gradu"

č: | fb:

Odličan film Dalibora Matanića "Zvizdan", koji je osvojio nagradu žirija u najvažnijem pratećem programu Kanskog festivala 2015. godine, otvorio je sinoć "Valjevske filmske susrete".

 

Valjevski filmski susreti

Valjevski filmski susreti (Foto: Đorđe Đoković)

"Zvizdan" će u istoriji valjevske kinematografije ostati zabeležen ne po tome što je otvorio valjevski filmski festival, koji treću godinu organizuje VAKUM, nego po tome što je to prvi film koji je prikazan u novoj, modernoj, udobnoj, bioskopskoj sali u kojoj su prijatni i slika i ton. Valjevska publika, pretežno mladi, nije krila zadovoljstvo što i naš grad konačno ima moderan bioskop i kako reče jedna devojka – "baš je lepo imati bioskop u svom gradu".

 

Miloš Smiljanić

Miloš Smiljanić (Foto: Đorđe Đoković)

Da je ovo tek početak i da nas od polovine januara očekuje redovan bioskopski reprtoar, potvrdio je direktor Centra za kulturu Miloš Smiljanić. "Ideja je da u novom bioskopu svakodnevno ima tri, a vikendom četiri projekcije. Takođe je ideja da ovaj bioskop ne bude samo mesto gde će se prikazivati domaći i svetski hit filmovi, nego ćemo pokušati da u saradnji sa kinotekom obezbedimo i kvalitetne nekada rado gledane filmove. Želja nam je da 85 mesta, koliko ima bioskop, bude svakodnevno popunjeno", rekao je Smiljanić.

 

Rekonstrukcija sale Doma omladine, u kojoj je smešten bioskop, i oprema koštali su 20 miliona dinara. Radovi su počeli 2014. godine u vreme kada je gradonačelnik Valjeva bio Stanko Terzić koji je podržao ideju i potrebu da i Valjevo dobije moderan bioskop.

 

Zaslužni za valjevski novi bioskop svakako su i mladi okupljeni u Valjevskoj kulturnoj mreži, koji su organizujući prvi valjevski filmski festival "Parkoskop", skrenuli pažnju na to da Valjevo obiluje mladima koji se profesionalno bave filmom, da Valjevo ima filmsku publiku i da je Valjevo grad koji zaslužuje da ima moderan bioskop. Tako je i nastala ideja valjevskog filmskog festivala, a u realizaciji te ideje prednjačili su Vladimir Petrović i Bojana Andrić koja se zahvalila Gradu na "ispunjenom obećanju" i Ministarstvu kulture i informisnaja koje sufinansira projekat Valjevske kulturne mreže.

 

Valjevski filmski susreti

Valjevski filmski susreti (Foto: Đorđe Đoković)

"Valjevski filmski susreti" pod sloganom "Da li si za film?" u organizaciji Valjevske kulturne mreže nastavlja se sutra projekcijom dokumentarnog filma "Crnjanski" od 18.00 časova, od 20.00 časova je kratki igrani film, "Inkarnacija" Filipa Kovačevića je od 21.00 čas, a nakon njega dva časa kasnije publika može pogledati film, koji je pobednik u nacionalnoj selekciji na ovogodišnjem FEST-u, "Vlažnost" Nikole Ljuce.

 

U okviru pratećeg programa u Modernoj galeriji od 18.00 časova je projekcija "Filmova koje je Ljuba voleo". Od 23.00 časa u "klubiću" Centra za kulturu je muzički program.

 

"Valjevski filmski susreti" završavaju se 25. decembra.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 6 sati 54 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 13 sati 51 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 13 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara