Ogradna galerija (foto: Đorđe Đoković)
Ogradna galerija (foto: Đorđe Đoković)
11.07.2014, 19:20

„Ko ne čuva prošlost, nema budućnost”

č: | fb:

Ograda bašte Doma vojske i deo Pop Lukine ulice, idejom, ambicijom i energijom mladih Valjevaca okupljenih u Valjevsku kulturnu mrežu, sinoć su pretvorni u nesvakidašnji izložbeni protor. Nesvakidašnja je i izložba koja je privukla pažnju i probudila sećanja starijih, a znatiželju mlađih Valjevaca.

Ispred jedne izložbene vitrine, na kojoj su fotografije Tita i Jovanke Broz prilikom posete Domu JNA, stoji Vlada. Fotografije i tekstovi o Domu vraćaju ga u ranu mladost. Danas ima 68 godina i priseća se šezdesetih kada je sa društvom dolazi na igranke u prelepu baštu i kada su njih osmorica ulazila na jednu kravatu.

- Važila su stroga pravila. Mladići su morali da budu ošišani, obrijani, odeveni u košulju i pantalone. Jedne godine, čini mi se samo jedne i nikad kasnije, bila je obavezna i kravata. Ja sam „pozajmio” od mog oca njegovu jednu jedinu i najlepšu, vezao je oko vrata i ušao. Ostali su čekali ispred bašte, otprilike na ovom mestu gde smo mi. Kroz ogradu dodam kravatu drugu, on uđe, potom on doturi sledećem i tako dok svi nismo ušli na jednu kravatu. Najsmešnije od svega je bilo to što je u prepunoj bašti bilo samo nas četvorica sa kravatom – seća se Vlada.

Pored nas, zagledana u fotografije, stoji Maja gimnazijalka. Kaže da joj je o igrankama, filmovima i koncertima u Domu JNA pričala  baka, koja taj Dom uporno zove JNA! Sviđa joj se izložba koja podseća na prošlost i ideja mladih Valjevaca da taj prostor oživi i sačuva od zaborava. „Ko ne čuva prošlost, nema budućnost”, poručila je Maja.

Ogradna galerija

Ogradna galerija (Foto: Đorđe Đoković)

Na ogradi bašte Doma vojske postavljeno je sedam izložbenih vitrina u kojima je prikazan, kroz fotografije, vesti i tekstove, Oficirski dom, od izgradnje tridesetih godina, preko Doma JNA- doba komunizma, preko ruiniranog Doma vojske, do danas renoviranog, ali još uvek praznog zdanja koje pokušavaju da ožive mladi Valjevske kulturne mreže.

- Ideja nam je da ovom izložbom podsetimo Valjevce na to šta je Dom vojske bio u svojoj istoriji, pre svega  prikazivanjem istorijskih činjenica o izgradnji, o tome ko je i kako gradio Dom, kao i da prikažemo neka od brojnih dešavanja pod svodom ovog velelepnog zdanja. Istovremeno želja nam je da mladim sugrađanima približimo to vreme, ulogu i značaj Doma vojske u životu Valjeva, a starije da podsetimo na lepe trenutke koje su doživeli kroz te kulturne i društvene događaje. A ti događaji su bili brojni i različiti i pokazali su fleksibilnost ovog prostora – kaže Andrijana Maksimović iz VAKUM-a.

Tribina u bašti Doma vojske

Tribina u bašti Doma vojske (Foto: Đorđe Đoković)

Nakon otvaranja izložbe održana je i zanimljiva tribina o prošlosti Doma vojske. Domaćin je bio Branko Pirgić, književni kritičar, ali pre svega Valjevac iz „onog vremena” kada je Dom JNA bio kultno mesto u gradu. Sa kućom u susedstvu, Branko je pored bašte i zdanja prolazio svaki dan, diveći mu se i ne sluteći da će jednog dana postati ruina, zaboravljena i napuštena. Zajedno sa posetiocima u bašti sinoć se prisećao događaja i dogodovština iz zlatnog doba Doma i njegove bašte. Nakon priče, prisutne od 17 do 67 godina, muzikom je  u prošlost odveo ABV bend i Dragica Nestorović Popović.

Svirka u bašti

Svirka u bašti (Foto: Đorđe Đoković)

Potrebno je malo truda i dobre volje

Vakumovci su pokušali kroz više aktivnosti, događaja, tribina i tekstova da sugerišu gradskim vlastima funkciju i uređenje Doma vojske i bašte. Mladi Valjevci su rukovodstvu nudili saradnju kroz formiranje zajedeničke fondacije koja bi upravljala prostorom. Ideja im je bila da se napravi multifunkcionalni centar koji bi bio alternativniji od onoga što danas nudi Centar za kulturu i za širi krug korisnika. Međutim, gradsko rukovodstvo se još uvek nije definitivno izjasnilo niti odlučilo koju će ulogu dodeliti Domu vojske. Do tada, mladi iz Valjevske kulturne mreže prostor oživljavaju i pokazuju kako se mogu praviti programi sa malo truda i malo novca.

- Mi smo ovom izložbom želeli da pokažemo kako je potrebno da se malo truda uloži pa da se neke stvari pokrenu. Naime, mi smo napisali projekat sa kojim smo konkurisali kod Ministarstva kulture i informisanja za sredstva za realizaciju ove izložbe. Novac smo dobili i izložba je napravljena - kaže Andrijana Maksimović.

Narednih godinu dana će se svakog meseca na ogradi Doma vojske smenjivati izložbe umetnika iz Valjeva i drugih gradova iz zemlje i regiona. Pod sloganom „Umetnost u prolazu, prolaz u umetnost“, VAKUM želi da umetnost približi građanima, ne samo onima koji već prate umetničke sadržaje, nego da i ljude u prolazu privuče neki vid vizuelne umetnosti. Izložba na ogradi Doma vojske zasigurno će privlačiti pažnju prolaznika narednih sedam dana. Verujem da će ova izložba, ideje i programi Vakumovaca privući pažnju i gradske vlasti, kao i kulturnih poslenika, recimo direktora institucija kulture, kojih sinoć na otvaranju izložbe nije bilo. Jedini koji je sinoć bio u bašti i čestitao kreatorima ove izložbe bio je novoizabrani načelnik u Gradskoj upravi Aleksandar Subotić Vujić. 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 10 sati 16 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 10 sati 16 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 5 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara