Registracija Prijava preko FB
Bioskop 85 (foto: Đorđe Đoković)
Bioskop 85 (foto: Đorđe Đoković)
31.10.2017, 07:58

Otvoren "Bioskop 85"

č: | fb:

"Bioskop 85" i zvanično je otvoren sinoć projekcijom filma "Prokleti pas", reditelja Dragana Pešikana. U ovoj neobičnoj akcionoj komediji, koja je premijeru imala u Beogradu pre dve nedelje, igra i Valjevka Maja Lukić.

 

Nova bioskopska sala sa najsavremenijom opremom za 3D projekcije, sa 85 komfornih mesta, sinoć je bila poluprazna. Mnoge zvanice koje su uz poziv dobile i karte, među njima gradsko rukovodstvo, direktori javnih preduzeća i ustanova, nisu se pojavile na otvaranju. Za razliku od njih, koji nisu mnogo marili za novu bioskopsku salu i domaći film, ljubitelji sedme umetnosti sa nestrpljenjem skoro deset meseci čekaju otvaranje bioskopa i svakodnevne projekcije.

Bioskop 85

Bioskop 85 (Foto: Đorđe Đoković)

 

"Bioskop 85", čija je rekonstrukcija počela pre više od tri i po godine, smešten je u nekadašnju salu Doma omladine. U adaptaciju davno napuštenog prostora i kupovinu savremene opreme uloženo je oko 20 miliona dinara iz budžeta Grada, od čega je skoro polovina utrošena na kupovinu nove opreme. 

 

Otvaranje savremenog bioskopa najavljivano je, pa otkazivano, nekoliko puta. U decembru prošle godine čast da prvi isprobaju novu bioskopsku salu imali su "Valjevski filmski susreti" i tada je rečeno da će od januara 2017. godine početi redovno prikazivanje filmova.

 

Potom je zvanično otvaranje trebalo da bude 13. februara ove godine, kada je premijerno u novoj sali prikazan dokumentarni film novinara Slobodana Rakovića o holandskom lekaru Arijusu van Tinhovenu. Očekivalo se da će nakon te premijere vrata modernog bioskopa konačno biti otvorena za publiku. Međutim "Bioskop 85" je otvoren tek sinoć sa zakašnjenjem od nekoliko meseci iz "tehničkih i proceduralnih razloga".

Miloš Smiljanić

Miloš Smiljanić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Direktor Centra za kulturu Miloš Smiljanić objašnjava da je prošle godine u decembru festivalom "Valjevski filmski susreti", u organizaciji VAKUM-a, praktično otvoren bioskop, ali je potom problem nastao zbog "papirologije".

 

- Projekat za rekonstrukciju sale Doma omladine i svi radovi su plaćani preko računa Centra za kulturu, a zgrada je u vlasništvu Grada, tako da smo morali sve da vratimo na početak i da se Grad u svim tim poslovima pojavi kao vlasnik. Veliki problem u startu bio je to što neko ko je uradio projekat pre pet-šest godina, kada smo ga zamolili da to ispravi, nije imao neku dobru volju da to uradi, pa je to kasnilo, pa su svi ostali papiri kasnili, tako da smo mi tek prošle nedelje dobili upotrebnu dozvolu i zato tek sada otvaramo bioskop. Nije bilo nikakve zavere, nego je papirologija bila takva – rekao je direktor.

 

Nešto jasniji i precizniji Smiljanić je bio odgovarajući na pitanje koliko često će biti filmske projekcije?

 

- Bioskop će raditi svaki dan, osim ponedeljka. Tačnije, komercijalni program će biti od utorka do nedelje i to, za sada, u dva termina dnevno od 17.30 i od 20 časova. U utorak 31. oktobra startujemo sa dva 3D filma,"Kingsman" i "Blejd raner", dok će 2. novembra biti svetska premijera filma "Tor". Ono što je karakteristično za bioskope širom sveta jeste da su oni svi povezani i da se svetske premijere istovremeno organizuju u svim bioskopima, tako da će Valjevci imati priliku da u isto vreme gledaju premijeru nekog filma, kad i stanovnici svetskih metropola – kaže Miloš Smiljanić.

 

Karte će biti u prodaji na dan projekcije, a radno vreme blagajne je od 16.30 do 20 časova. Cena za 2D filmove je 250, dok je za 3D projekcije cena 300 dinara.

 

Direktor Centra za kulturu Miloš Smiljanić očekuje da će u prvoj godini "Bioskop 85" imati oko 20.000 posetilaca. Njavljuje da će biti vraćen Mini fest, a na repertoaru će biti i najbolja ostvarenja prikazana na filmskim festivalima u Srbiji.

 

U velikoj sali Centra za kulturu ubuduće se neće prikazivati filmovi. Tu dobru, ali vremešnu, salu očekuje rekonstrukcija, biće smanjen broj mesta, kako bi se dobio komforniji prostor. Biće to sala za pozorišne predstave i koncerte, ali ne i za filmove. Prema rečima Smiljanića, za filmove za koje postoji veće interesovanje biće organizovano više projekcija u novom "Bioskopu 85".

 

Bioskopska sala će biti multifunkcionalna, tako da će u njoj moći da se organizuju književne večeri, koncerti i drugi kulturni sadržaji. 

Aktuelno

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje policije 22.02.2020

Uhapšen diler

Valjevska policija, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila je N. U. (25) iz Valjeva, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u...  · 4 komentara

Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Iz redakcije 22.02.2020

Parlamentarizam ili despotizam?

Da nije bilo troje odbornika opozicije, koji su diskutovali i postavili po neko pitanje na jučerašnjoj sednici Skupštine grada, zasedanje lokalnog parlamenta bi trajalo poput sednica Gradskog veća...  · 5 komentara

Mihailo Milutinović i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Skupštine grada 21.02.2020

"Šta reći, a da nije dijagnoza?"

Skupština grada usvojila je rebalans budžeta i odluku o kreditnom zaduživanju za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića. Gradonačelnik ponovo vređao odbornike opozicije i pokušao zamenom teza da...  · 17 komentara