Registracija Prijava preko FB
Bioskop 85 (foto: Đorđe Đoković)
Bioskop 85 (foto: Đorđe Đoković)
20.11.2017, 11:10

"Nebo nad Bjelovarom" film posvećen herojima

č: | fb:

Dokumentarni film "Nebo nad Bjelovarom" biće prikazan večeras u "Bioskopu 85" u Centru za kulturu Valjeva, sa početkom u 18 časova.

 

Film "Nebo nad Bjelovarom" je posvećen narodnom heroju majoru Milanu Tepiću i vojniku Stojadinu Mirkoviću, koji su poginuli u tom gradu, septembra 1991. godine. Film je prvi put prikazan krajem septembra u Domu vojske Srbije u Beogradu, a promocija je prethodila otkrivanju spomenika majoru Milanu Tepiću, koji se nalazi na Dedinju.

 

Autor filma Nedeljko Lajšić iza sebe ima 20 dokumentarnih filmova, od kojih su mnogi nagrađeni na međunarodnim festivalima. Major Jugoslovenske narodne armije Milan Tepić iz Komlenca u Kozarskoj Dubici je poginuo 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike. Sa njim je poginuo vojnik Stojadin Mirković iz Gornjih Leskovica kod Valjeva, koji je odbio Tepićevo naređenje da se povuče sa ostalim vojnicima od glavnog objekta.

 

Zbog ovog čina, major Tepić je posthumno odlikovan Orenom narodnog heroja Jugoslavije i proglašen za narodnog heroja. Stojadinu Mirkoviću u čast, otkrivena je bista u dvorištu OŠ "Miloš Marković" u Gornjim Leskovicama, dok je svojevremeno za herojsko delo, Stojadinu posthumno dodeljeno najveće gradsko priznanje "Septembarska povelja" i Orden za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti I stepena.

Aktuelno

Aleksandar Vučić (foto: Kolubarske.rs)
Trupni portret Pre 1 dan 13 sati

Vučić jedini ima plan – zove se "Nijedan"

Najzad će agonija, zvana problem Kosova, bude rešena. Pošto je sve ostalo rešeno zahvaljujući Vučiću, i ovo će, kao što je očekivano, bude rešeno zahvaljujući Vučiću. On je, a ko bi, složio sve...  · 2 komentara

Radovi na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
Ponovo raspisan tender koji je uspešno okončan pre pet meseci Pre 1 dan 16 sati

“Dupla” javna nabavka

Gradska uprava je pre šest dana raspisala javnu nabavku - zamena granitnih kocki u gradu. Identična javna nabavka, sa identičnom tehničkom specifikacijom, ali drugačijeg naziva, okončana je pre pet...  · 10 komentara