Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
10.04.2018, 11:05

Pola miliona dinara za "Igraj, igraj Valjevo"

č: | fb:

U ovoj godini iz budžeta Valjeva sa 3.450.000 dinara biće sufinansirano 30 projekata u kulturi iz deset oblasti. Najviše, devet projekata je podržano iz oblasti književnost i to sa 740.000 dinara, dok je najviše novca, 500.000 dinara, dato Studiju za ples i zabavu "Studio M", Ljubiša Milutinović, i to je jedini projekat koji Grad sufinansira iz oblasti umetnička igra – klasičan balet, narodna igra, savremena igra.

 

  • Oblast otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje, proučavanje, vrednovanje, zaštita, očuvanje, predstavljanje, interpretacija, korišćenje i upravljanje kulturnim nasleđem

 

Prema mišljenju komisije, čiji je predsednik Nikola Ranisavljević, sa 460.000 dinara biće sufinansirana tri projekta iz oblasti otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje, proučavanje, vrednovanje, zaštita, očuvanje, predstavljanje, interpretacija, korišćenje i upravljanje kulturnim nasleđem.

 

Najviše novca 300.000 dinara dato je Eparhiji Valjevskoj za projekat "Školska radionica - Svedočenje jevanđelske ljubavi u vihorima Velikog rata".

 

Projekat "Ikonostasi – savremena tumačenja i problemi zaštite 2018. godine", Udruženja Akteri biće sufinansiran sa 90.000 dinara, dok je 70.000 dinara dato za projekat "Istraživanje dela i lika značajnih pojedinaca u istoriji valjevskog kraja koja savremena istorija nije adekvatno zabeležila", Romsko-srpskog udruženja Most 014.

 

  • Oblast umetnička igra – klasičan bačet, narodna igra, savremena igra 

 

Prema mišjenju komisije, čiji je predsednik Veseljko Belušević, jedini projekat koji će Grad sufinansirati iz oblasti umetnička igra – klasičan bačet, narodna igra, savremena igra je Festival plesa – "Igraj, igraj Valjevo 2018", Studija za ples i zabavu "Studio M", Ljubiša Milutinović. Za taj projekat iz budžeta biće izdvojeno 500.000 dinara.

 

  • Oblast manifestacije vezane za filmsku umentost i ostalo audio-vizuelno stvaralaštvo

 

Komisija, čiji je predsednik Ana Marković, je odlučila da sa 100.000 dinara finansira samo jedan projekat iz oblasti manifestacije vezane za filmsku  umentost i ostalo audio-vizuelno stvaralaštvo, i to projekat "Valjevski filmski susreti", Valjevske kulturne mreže VAKUM. 

 

  • Oblast naučno-istraživačke i edukativne oblasti u kulturi

 

Prema mišljenju komisije, čiji je predsednik Milena Milisavljević, sa 110.000 dinara biće sufinansirana dva projekta iz oblasti naučno-istraživačke i edukativne oblasti u kulturi. "Muzikom do svetlosti", Udruženja muzičara "Muzičko sazvežđe" dato je 50.000 dinara, dok će projekat "Žrtve Drugog svetskog rata iz valjevske opštine", Milorada Belića biti sufinansiran sa 60.000 dinara.

 

  • Oblast pozorišna umetnost

 

Komisija, čiji je predsednik Mladen Milosavljević, odlučila je da se iz budžeta sufinanira samo jedan projekat iz oblasti pozorišna umetnost i to sa 150.000 dinara "Pozorište u školi, škola za pozorište -2",Kulturno prosvetne zajednice.

 

  • Oblast likovne, primenjene, vizuelne umetnosti, dizajn i arhitektura 

 

Četiri projekta iz oblasti likovne, primenjene, vizuelne umetnosti, dizajn i arhitektura  biće sufinansirana sa 510.000 dinara, odlučila je Komisija čiji je predsednik Marija Đokić.

 

Najviše novca  200.000 dinara pripalo je projektu - Izložba slika "Oploviti svet opet" i promocija kataloga – zbirka slika Zorana Andrića i pesama argentinskih pesnika "Oploviti svet opet". Nije navedno koje podnosilac projekta.

 

Za projekat "Četkicom do srca – likovna kolonija Divčibare 2018", Slaviše Stevića iz budžeta biće izdvojeno 150.000 dinara, za projekat  "Izložbu slika Željka Vitorovića", Željka Vitorovića odobreno je 100.000 dinara, dok je projektu "U stripu, animaciji i filmu", Udruženja dramskih, muzičkih i audio-video stvaralaca "Milovan Glišić" dato je 60.000 dinara.

 

  • Oblast muzika (stvaralaštvo, produkcija, interpretacija)

 

Prema mišljenju Komisije, čiji je predsednik Milena Urošević, sa 580.000 dinara biće sufinansirano šest projekata iz oblasti muzika (stvaralaštvo, produkcija, interpretacija).

 

Najviše novca 200.000 dinara iz gradskog budžeta dobila je Produkcija "Šešir" za projekat "Zvuk filma", dok će projekat "Poliranje zvuka", Marka Tomića biti sufinansiran sa 80.000 dinara.

 

Projekat "V valjevska Bitlmanija", Slavena Batoćanina biće sufinansiran sa 120.000 dinara, "Muzika svih generacija", Udruženja muzičara Valjevo dobila je 50.000 dinara, projektu "Muzika deci", Trio Amorozo dato 80.000 dinara, dok će projekat "Flautom kroz vreme, koncerti-predavanja za osnovce" biti sufinansiran sa 50.000 dinara.

 

  • Oblast književnost (stvaralaštvo, prevodilaštvo)

 

 

Konisija, čiji je predsednik Radmila Nastić Antanasijević, odlučila je da sa 740.000 dinara bude sufinansirano devet projekata iz oblasti književnost (stvaralaštvo, prevodilaštvo).

 

Najviše novca 190.000 dinara dobila je Danijela Padejski za projekat "Časopis za književnost, umetnost i kulturu AKT kroz interkulturalni dijalog i podrška stvaralaštvu mladih IX", za projekat mr Branka Matića "Pisanje i izdavanje knjige : Vladimir Lale Komarčević oficir i komandant", dato je 50.000 dinara, dok je Božin Janevski za projekat "Pobijenici (Istorijski roman o Valjevu i njegovom okruženju) dobio 100.000 dinara.

 

Projekat "Pesme srpske epike iz zbirke V. S. Karadžića sveska 7. – prepev na francuski", biće sufinansiran sa 60.000 dinara. Nije navedeno ko je podnosilac projekta.

 

Projektu "Tri veka valjevskog romana  XIX-XX-XXI - hrestomatija i studija", Književne zajednice Valjevo pripalo je 110.000 dinara, dok je za Zbirku pesama o Valjevu – "Pero i mač", Bojana Ivanovića dato 40.000 dinara.

 

  • Oblast ostala izvođenja kulturnih programa i kulturnih sadržaja (mjuzikl, cirkus, pantomima, ulična umetnost)

 

Komisija, čiji je predsednik Radmila Reveka Dragutinović, odlučila je da sa 150.000 dinara bude sufinansiran samo jedan projekat iz oblasti ostala izvođenja kulturnih programa i kulturnih sadržaja (mjuzikl, cirkus, pantomima, ulična umetnost), i to "II valjevski sajam knjiga i obrazovanja", Udruženja Open minded.

 

  • Oblast filmska umetnost i ostala audio-vizuelno stvaralaštvo

 

Prema mišljenju Komisije, čiji je predsednik Miroslav Mandić, sa 150.000 dinara biće sufinansirana dva projekta iz oblasti filmska umetnost i ostala audio-vizuelno stvaralaštvo.

 

Projekat "Prevod i titlovanje dokumentarno-igranog filma – Arijus van Tihoven –Valjevski holanđanin", DIA biće sufinansiran sa 100.000 dinara, dok će projekat "Sveta dolina" Luke Jočića iz budžeta biti sufinansiran da 50.000 dinara.

 

Na sajtu grada Valjeva nije objavljeno koliko projekata je prispelo na konukrs za sufinansiranje i finansiranje projekata iz oblasti kulture, niti su objavljeni projekti koji nisu prošli.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 22 sati 10 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 19 sati 20 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara