Dejan Atanacković (foto: Đorđe Đoković)
Dejan Atanacković (foto: Đorđe Đoković)
26.04.2018, 08:53

Luzitanija

č: | fb:

Na veliko oduševljenje čitalačke publike, a u organizaciji Matične biblioteke "Ljubomir Nenadović", u sali Valjevske gimnazije održana je promacija romana "Luzitanija" Dejana Atanackovića, aktuelnog dobitnika NIN-ove nagrade za 2017. godinu.

 

Pored autora, afirmisanog vizuelnog umetnika i novog, ali zapaženog imena među književnim stvaraocima, promociji su prisustvovali i Goran Lakićević, urednik izdavačke kuće Besna kobila i Tamara Krstić, članica žirija NIN-ove nagrade.

 

Prisustvo izdavača i članice žirija samo po sebi nametnulo je pitanje značaja i važnosti NIN-ove nagrade, njenog odjeka u čitalačkim krugovima, kriterijuma vrednovanja i selekcije, ali i benefita koji očekuju izdavačku kuću koja ume da prepozna nagrade dostojno delo. Na osnovu iznetih stavova učesnika i dijaloga ostvarenog sa publikom moglo se zaključiti da NIN-ova nagrada uživa poverenje kako čitalaca, tako i stručne javnosti i da predstavlja pouzdan reper kvaliteta na polju savremene srpske književnosti.

Pisac, izdavači i članica žirija

Pisac, izdavači i članica žirija (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pišući roman Luzitanija autor na originalan način kritički pretresa istoriju - svetsku, našu, zapravo istoriju čovečanstva kao istoriju jedne bolesti, bolesnog nagona za uništenjem, razaranjem (a  u ime progresa), naspram kog se beg u ludilo čini kao jedini razuman izbor, jedini spas, pa se tako i Dom za s uma sišavše, psihijatrijska bolnica u Beogradu s početka XX veka, u romanu našao kao poslednja oaza mira i slobode, edenski vrt nastanjen društvenim izopštenicima i izgnanicima. Pitanja koja delo postavlja ne ostavljaju čitaoca ravnodušni, izmeštaju ga iz imaginarne zone komfora i teraju na  lično preispitivanje i zapitanost o sebi, ali i svetu oko sebe. Roman ostavlja dubok trag na čitaoca, baš onakav kakav bi trebalo da ostavi jedno umetničko delo.

 

Promocija romana Luzitanija bila je pravi odabir za kraj kulturnih dešavanja u aprilu koje organizije biblioteka, jagodica na vrhu torte za sve književne sladokusce.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 13 sati 46 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 20 sati 43 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara