Registracija Prijava preko FB
Koncert muzičke škole (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Koncert muzičke škole (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
18.05.2018, 07:00

Koncert za uživanje na otvorenom

č: | fb:

Velikim koncertom kamernih ansambala, horova i orkestara MŠ "Živorad Grbić", sa preko 150 izvođača, koji je održan sinoć na Desankinom vencu, zaokružen je program proslave Dana muzičke škole, koja slavi 64. godine postojanja.

 

Nesvakidašnji koncert, vredan pažnje i pohvale, privukao je veliki broj Valjevaca. Mnogi od njih su došli znajući za koncert, ali bilo je i onih koji su u večernjoj šetnji centrom grada bili privučeni horskim pevanjem, zvucima gitara, harmonika i violina. Neki su se slučajno tu zatekli i, kako rekoše, "neplanirano uživali".  

Koncert Muzičke škole

Koncert Muzičke škole (Foto: Đorđe Đoković)

Koncert Muzičke škole

Koncert Muzičke škole (Foto: Đorđe Đoković)

 

Koncert Muzičke škole

Koncert Muzičke škole (Foto: Đorđe Đoković)

Direktorka Muzičke škole mr Suzana Radovanović Perić kaže da je ovakav koncert možda nesvakidašnji za Valjevo, ali je u svetu decenijama prisutan trend da se klasična muzika "izvuče" iz koncertnih sala i da se približi slušaocima.

 

"Odavno smo planirali, i to je bila naša želja, da na ovaj način muziku naše škole poklonimo Valjevu u srcu Valjeva. Pokazalo se kao dobra ideja, posebno zbog toga što je program bio koncipiran tako da privuče širu publiku, i generacijski i obrazovno, i da budemo skupljeni u ansamble koji su efektnije predstavili ono što se radi u učionicma muzičke škole", kaže Radovanović Perić.

 

Koncert "pod vedrim nebom" je zahtevan i ni malo lak poduhvat. Izvođači se susreću sa problemom akustike i to jeste glavni razlog zbog čega muzičari beže od sviranja na otvorenom. Ali se koncertom van muzičkih dvorana dobija nešto drugo što je dragoceno i za publiku i za izvođače.

 

"Dobija se mnogo bolja komunikacija sa publikom, na ovaj način promovišemo naš rad, dobija se bolja veza između publike i onih koji su na sceni, i izlazimo se tih akademskih okvira za koje neću da kažem da su prevaziđeni, ali u ovim brzim vremenima nisu više popularni kao što su bili. Osim toga, koncerti na otvorenom su dragoceni i zbog toga što naši đaci mogu da se predstave i onoj publici koja ne dolazi na koncerte u našu školu, ali i nastupi pred velikim brojem ljudi na velikom prostoru sigurno razbijaju tremu", kaže direktorka muzičke škole.

Koncert Muzičke škole

Koncert Muzičke škole (Foto: Đorđe Đoković)

Koncert Muzičke škole

Koncert Muzičke škole (Foto: Đorđe Đoković)

 

Koncert Muzičke škole

Koncert Muzičke škole (Foto: Đorđe Đoković)

Da kojim slučajem u centru grada postoji amfiteatarski prostor na kome bi se priređivali ovakvi i slični koncerti, i drugi kulturni programi, sigurno bi bilo mnogo lakše i publici i izvođačima. Sinoć su mnogi stajali skoro jedan čas, jer nije bilo dovoljno mesta za sedenje. Možda sinoćnji koncert otvori i to pitanje izgradnje manjeg amfiteatra. Možda je idealno mesto za to upravo prostor između Gimnazije i Muzeja.

 

Suzana Radovanović Perić saglasna je da bi bilo dobro da u centru Valjevu postoji amfiteatar. Ipak odluku o tome prepušta stručnjacima, ali smatra da ideje treba da ujedine sve one koji imaju viziju, pozitivne misli i koji su entuzijasti.

 

Aktuelno

UNS (foto: UNS)
Saopštenje Pre 3 sati 28 minuta

UNS protiv pritvora za uzbunjivača iz Krušika

Udruženje novinara Srbije (UNS) protivi se određivanju pritvora IT stručnjaku iz fabrike Krušik, A. O. UNS traži da uzbunjivač A. O. bude hitno oslobođen, a da tužilaštvo saopšti detalje postupka.

Balon u Petnici (foto: Đorđe Đoković)
Od oktobra do maja Pre 39 minuta

Otvoren zimski bazen u Petnici

Zatvoreni bazen u SRC "Petnica" od danas je otvoren za građane, a cena ulaznice je 150 dinara. "Balon" je radnim danima za građane otvoren od 15 do 18 časova, a vikendom od 12 do 18 časova. Termini...

Dečje igralište (foto: Miroslava Kojić)
Dan posle završetka Dečje nedelje u znaku najmlađih Pre 21 sati 37 minuta

U Ljigu se otvara igralište za decu

Igralište za decu, na delu sportskog centra iza zgrade opštine, svečano će biti otvoreno u ponedeljak. Vrednost radova je pet miloina dinara, a sredstva su obezbeđena iz opštinskog budžeta....