Violeta Milošević i Stevan Tontić (foto: Dragan Krunić)
Violeta Milošević i Stevan Tontić (foto: Dragan Krunić)
18.09.2018, 13:51

Stevanu Tontiću uručena nagrada "Ljubomir P. Nenadović"

č: | fb:

Nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku u 2018. godini uručena je danas u Brankovini ovogodišnjem dobitniku književniku Stevanu Tontiću za delo "Ta mjesta".

 

Pesnik, esejist, putopisac, prevodilac Stevan Tontić je na uručenju nagrade u rodnom mestu slavnog srpskog književnika i putopisca rekao da se kao dobitnik nagrade koja nosi ime "Ljubomir Nenadović" oseća veoma počašćenim.

 

"Primajući ovaj neočekivani dar, zahvaljujem članovima žirija na njihovoj odluci i valjevskoj Matičnoj biblioteci Ljubomir Nenadović koja nagradu dodeljuje. Ovo je za mene posebno lep dan u Brankovini, koja se, uz Nenadoviće, diči kao rodno mesto i najveće srpske pesnikinje", rekao je Steva Tontić.

Stevan Tontić

Stevan Tontić (Foto: Dragan Krunić)

Ne ističući sebe i svoje delo u prvi plan, na svečanosti u Brankovini, govorio je o ocu i sinu, a "retki su slučajevi da najbliži srodnici ostave tako značajan trag u jednoj književnosti kakav su u srpskoj književnosti ostavili prota Mateja i Ljubomir Nenadović".

 

"Protini memoari predstavljaju jedinstveno važno svedočanstvo jednog od vodećih ustanika protiv turske vlasti, a Ljubomirova putna pisma iz evropskih zemalja učinila su da putopisni književni žanr dobije i kod Srba na popularnosti i ugledu. Pri ponovljenoj lektiri njegovih Pisama iz Italije i Pisama iz Nemačke otkrio sam koliko je Nenadović bio na visini svog vremena, otvoren, demokratičan, kritički nastrojen, duhovit, ukratko – moderan prosvećeni duh u svakom pogledu", rekao je ovogodišnji dobitnik nagrade "Ljubomir Nenadović".

 

Priznanje, ustanovljeno 2014. godine, dodeljuje valjevska Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović", a odluku o ovogodišnjem laureatu jednoglasno je doneo žiri u sastavu: prof. dr Radivoje Mikić (predsednik), prof. dr Mihailo Pantić sa Filološkog fakulteta u Beogradu i Vladimir Šekularac, bibliotkar savetnik.

 

Žiri smatra da je "Stevan Tontić, polazeći od bolnog ličnog  iskustva i dramatičnog egzistencijalnog statusa, u knjizi Ta mjesta opisao i posetu razrušenom i spaljenom zavičaju i lutanja po Evropi, sa jedinstvenim ciljem - da pokaže kako se tragična istorija  upisuje u život pojedinca i kako menja i njegov status među ljudima, ali i njegov odnos prema pesničkoj umetnosti kojoj služi. Koristeći svoje zavidno književno umeće, Stevan Tontić je ispisao dragocena svedočanstva o jednom vremenu, pokazujući da pravi pesnik svaki oblik stvarnosti sa kojim se suočava doživljava dublje i dramatičnije od drugih ljudi". 

Svečanost u Brankovini

Svečanost u Brankovini (Foto: Dragan Krunić)


Stevan Tontić je rođen 1946. godine u Grdanovcima kod Sanskog Mosta. Završio je studije filozofije sa sociologijom u Srajevu. Pre rata bio je urednik u izdavačkoj kući. Posle višegodišnjeg egzila u Nemačkoj (1993 - 2001) vratio se u Sarajevo, gde je živeo kao samostalni književnik, da bi se u proleće 2014. nastanio u Novom Sadu.
 

Nagrada "Ljubomir Nenadović" dodeljuje se od 2014. godine. Do sada su je dobili: Milisav Savić, Radmila Gikić Petrović, Ljubomir Simović i Laslo Blašković.
 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 9 sati 38 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 6 sati 48 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 9 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara