Opera Didona i Enej (foto: DjordjeDjokovic)
Opera Didona i Enej (foto: DjordjeDjokovic)
05.04.2019, 07:19

Evropska nagrada za operu "Didona i Enej"

č: | fb:

Opera "Didona i Enej", engleskog kompozitora Henrija Persla, premijerno izvedena pred valjevskom publikom prošle godine u septembru, nagrađena je na evropskom takmičenju scenskog stvaralaštva mladih "Papageno Award", koji se tradicionalno održava u Lincu (Austrija).

 

Kako je saopšteno iz valjevske muzičke škole, dobila je nagradu za najbolju režiju, a glavni glumac i pevač u operi harizmatični Danijel Sauer student solo pevanja, koji je na sceni maestralno oživeo lik Eneja, dobio je nagradu za najboljeg muškog glumca.

 

"Papageno Award" je takmičenje iz oblasti scenskog i dramskog stvaralaštva koje obuhvata produkcije gimnazija i umetničkih akademija sa nemačkog govornog područja (Nemačka, Austrija i Švajcarska). Zbog svoje popularnosti, često se naziva i "oskarom" među takmičenjima na kojima se vrednuje stvaralaštvo mladih ljudi.

 

Pravo učestvovanja na ovom takmičenju imaju sve gimnazije i umetnički fakulteti sa područja na kojima se govori nemački jezik, a čast da uđe među najbolja ostvarenja, dobila je nemačko-srpska koprodukcija opere "Didona i Enej", koju je Gimnazija Širen iz Pfafenhofena realizovala u saradnji sa valjevskom muzičkom školom.

Opera Didona i Enej

Opera Didona i Enej (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Opera "Didona i Enej" je i jedina opera koja se našla među nominovanim produkcijama i jedino ostvarenje sa muzikom izvođenom "uživo", što je po mišljenju žirija izuzetan kvalitet ovog izvođenja. Opera je prvi međunarodni projekat koji je valjevska muzička škola realizovala u svojoj istoriji od 65 godina, i ujedno prva opera u istoriji našeg grada.

 

"Kamerni gudački orkestar FENIKS, pod izuzetnim vođstvom mr Snežane Stevanović, koji je za ovu priliku u svom sastavu okupio srednjoškolce, nastavnike i nekadašnje učenike MŠ 'Živorad Grbić', a sadašnje studente muzičkih akademija, predstavljao je valjevsko lice muzike u ovom projektu, a sa velikim ponosom ističemo i činjenicu da je materijal koji je gimnazija 'Širen' podnela prilikom konkursa na ovo značajno takmičenje takođe valjevskih ruku delo", saopšteno je iz valjevske muzičke škole.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 5 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara