Vlada Arsić (foto: Đorđe Đoković)
Vlada Arsić (foto: Đorđe Đoković)
06.08.2019, 06:58

Otkazano književno veče jer biblioteka ne može da kupi knjigu koja košta 627 dinara

č: | fb:

Zbog uslovljavanja i ucene valjevske biblioteke, kako je rekao književnik Vlada Arsić, neće biti održano književno veče i promocija njegove dve knjige "Neviđena Srbija" i "Priče uz ognjište", koja je bila najvaljena za 9. avgust u okviru Tešnjarskih večeri.

 

Arsić, u "saopštenju kulturnoj javnosti Valjeva", navodi da je biblioteka od njega tražila da sam kupi svoju knjigu i da je pokloni biblioteci.

 

"Neposredan povod za ovu odluku je nemogućnost Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“ iz Valjeva da obezbedi 1 (slovima JEDAN) primerak zbirke „Priče uz ognjište“, kako bi je pročitali i s njom se upoznali, čime bi se, pretpostavljam, narušio i sam kvalitet ove kulturne manifestacije. S druge strane, nisam u prilici da izađem u susret i udovoljim molbi valjevskih bibliotekara da lično kupim i pošaljem im u Valjevo taj jedan primerak iz mnoštvo razloga, a navešću samo dva:

 

Prvi je što sam od oktobra prošle godine do danas održao 63 promocije svog književnog stvaralaštva, od Blaca preko Budimpešte i Beča, i od Kladova preko Banjaluke do Budve, i uvek na poziv organizatora. I nikada, niko, nije tražio niti uslovljavao da im bilo šta poklonim, naročito kada se zna da svaki autor do primerka svojih knjiga dolazi na isti način kao i svaki drugi čitalac, kupovinom u najbližoj knjižari.

 

Drugi razlog je princip, ali i brojna neprijatna iskustva koje sam doživeo sarađujući sa valjevskim institucijama. Naime, moji verni čitaoci znaju da u svim delima pominjem Valjevo iako u njemu nisam rođen, niti sam u njemu ikada živeo. I u poslednjoj zbirci, koja je i povod mog obraćanja, od 13 priča čak četiri se odvijaju upravo u Valjevu i njegovoj okolini.

 

Roman "Kad zvona zaneme" o epidemiji pegavog tifusa u Valjevu, 1915. godine, prema zvaničnim podacima Narodne biblioteke Srbije za 2017. godinu, bila je šesta najčitanija knjiga u mreži svih biblioteka u Srbiji, čime je, verujem, više doprinela promociji grada na Kolubari nego sve knjige zajedno objavljene tokom poslednjih godina. Prepoznajući vrednost ovog štiva mnoge opštine u Srbiji otkupile su izvestan broj primeraka kako bi njima darivali svoje goste (samo je opština Lajkovac otkupila 100 knjiga), dok grad Valjevo nije našao za shodno da na svojim policama ima barem jedan primerak. Štaviše, lično sam poklonio primerke knjiga Valjevskoj biblioteci, valjevskom Muzeju, Valjevskoj gimnaziji i drugim ustanovama", deo je "saopštenja kulturnoj javnosti Valjeva" u kome Vlada Arsić objašnjava zbog čega neće biti održana promocija njegove dve knjige u okviru programa Tešnjarskih večeri.

 

Arsić je u saopštenju napisao i to da ovo neprijatno iskustvo sa valjevskom bibliotekom nije jedino koje je vezano za Valjevo.

 

"Svoju privrženost gradu na Kolubari, koju baš i nije lako objasniti, pokazao sam i proletos kada sam kao edukator Fondacije "Tijana Jurić" ponudio da održim seriju tribina u valjevskim osnovnim školama na temu opasnosti na Internetu i načinu manipulacija internet-predatora, potpuno besplatno i bez ikakvih uslovljavanja. Jedina molba upućena lokalnoj samoupravi, konkretno gradonačelniku Slobodanu Gvozdenoviću, bila je da Grad pokrije samo troškove prevoza ili smeštaja tokom boravka u Valjevu.

 

Iako je prvobitno obećao, informacija dobijena posredstvom pomoćnika gradonačelnika, gospodina Nikole Radojičića, gospodin Gvozdenović se u međuvremenu predomislio, pretpostavljam da se nije našao u celoj priči, i jednostavno prestao da se javlja. Uprkos svemu, od polovine marta do kraja aprila, održao sam 24 predavanja uz učešće 1.023 učenika i njihovih roditelja o jednoj od najvećih pošasti današnjice. Sve troškove, uključujući i troškove goriva za šest dolazaka u Valjevo, a koji ukupno nisu bili veći od 10.000 dinara, snosila je Fondacija", preneo je Vlada Arsić kako valjevsko rukovodstvo nije želelo da podrži akciju koja je vredna i podrške i pažnje. 

 

Na kraju svog "saopštenja kulturnoj javnosti Valjeva", književnik Vlada Arsić poručuje da nije sve u parama.

 

"Valjevska biblioteka se pravda da nijednu knjigu ne može da nabavi bez javne nabavke, pa makar ona koštala i 627 dinara, koliko staje u Delfi knjižarama. Poštujem takvu privrženost propisima. Oni ne mogu, ali ja mogu. Prvom čitaocu koji se javno oglasi po ovom pitanju, pokloniću jedan primerak knjige sa sve posvetom i potpisom. Rečju, nije sve u parama. Ima nečeg i u ljudskom dostojanstvu!".

Aktuelno

Konferencija za novinare POKS (foto: POKS)
Nezvanično Pre 13 sati 16 minuta

POKS: vanredni lokalni izbori u Osečini i Ljigu

Od opština Kolubarskog okruga vanredni lokalni izbori biće raspisani jedino u Osečini i Ljigu, u Mionici se "vodi borba između dve frakcije SNS", raduje to što će Valjevo imati lokalne izbore u...  · 1 komentar

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U Domu zdravlja Pre 16 sati 36 minuta

Počela vakcinacija protiv gripa

U Domu zdravlja Valjevo je počela imunizacija protiv sezonskog gripa, koja se sprovoditi radnim danima od 7 do 19 časova u prizemlju Doma zdravlja Valjevo, preko puta glavnog ulaza.