Violeta Milošević i Aleksandar Laković (foto: DjordjeDjokovic)
Violeta Milošević i Aleksandar Laković (foto: DjordjeDjokovic)
14.09.2019, 06:51

Aleksandru B. Lakoviću uručena nagrada „Ljubomir P. Nenadović"

č: | fb:

Nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini uručena je juče u Brankovini ovogodišnjem dobitniku književniku Aleksandru B. Lakoviću za delo "Hilandar i sveta gora između mita i istorije".

 

Pesnik, prozaista, kritičar, esejista Aleksandar B. Laković je na uručenju nagrade u rodnom mestu slavnog srpskog književnika i putopisca rekao da je "putopis, kao redak ali izuzetno moćan književni obrazac u srpskoj književnosti, započeo sa Ljubomirom Nenadovićem i njegovim pismima iz Nemačke, Italije, sa Cetinja.

Aleksandar Laković

Aleksandar Laković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Laković je naglasio da je Hilandar "jedna od retkih reči u kojoj smo svi mi saglasni, što nam, inače, nije nacionalna odlika". U Hilandaru se, dodao je, i dan danas zdušno sabiramo kao retko gde, u njemu smo stekli državu, naciju, identitet, pismenost, umetnost, duhovnost, veru u sebe i Boga.

 

- Za razliku od velikog srpskog putopisca Ljubomira P. Nenadovića koji je uspevao da "svaki čitatelj njegovih pisama sa putovanja može držati da su upravo njemu pisana", ja sam se, nemoćan pred takvim izazovom i iskušenjem, odlučio da u hilandarski i svetogorski putopis unesem svu svoju ljubav koju sam tokom brojnih poseta Hilandaru, tada i tamo osećao. I to, prevashodno, ljubav prema monaškim podvizima, prema iskonskoj svetogorskoj prirodi, prema molitvenom tihovanju koje ne prestaje, prema sačuvanoj duhovnoj baštini, ali i prema sasvim drugačijem osamljeničkom, pa i pustinjačkom načinu promišljanja i življenja na putu do Gospoda - rekao je Aleksandar Laković. 

Svečanost u Brankovini

Svečanost u Brankovini (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odluku o ovogodišnjem laureatu jednoglasno je doneo žiri u sastavu: prof. dr Radivoje Mikić (predsednik), prof. dr Mihailo Pantić sa Filološkog fakulteta u Beogradu i Vladimir Šekularac, urednik časopisa "Putopis".  

 

Žiri smatra da je, ukrštajući istorijske slike iz najpovlašćenijeg i najznačajnijeg mesta srpske duhovne tradicije sa proživljenim, neposrednim, lirski osenčenim doživljajima i svedočenjima, Laković u ovoj knjizi sačinio naročit putopisno-istorijsko-poetski amalgam dostojan zahtevne teme,

 

- Taj amalgam, samo mu ime kaže, jezički stapa dva misaona sloja, odnosno dva značenjska plana; on je, s jedne strane, istorijski pa i slikovno dokumentovan, a s druge je duboko ličan...  Osim srećno i vešto ostvarenog spoja opšteg i ličnog, na kojem počiva, knjiga Aleksandra B. Lakovića "Hilandar i sveta gora između mita i istorije" zanimljiva je i po svojim sugestivno iznađenim i predočenim detaljima, pa, posebno, i po nadahnutim, emocionalno osenčenim uvidima, koji kao da teže času proviđenja, a svakako ga tražeći na mestu koje je pribralo providencijalnu energiju prethodnih vekova i utemeljilo nacionalnu književnost koju i danas, ovom skromnom a lepom dodelom, kako i priliči, afirmišemo i svedočimo - naveo je Mihailo Pantić.

Mihailo Pantić

Mihailo Pantić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Nagradu "Ljubomir P. Nenadović", koja se ove godine dodeljuje po šesti put, Aleksandru B. Lakoviću uručila je Violeta Milošević, direktorka Matične biblioteke. Ovo priznanje do sada su dobili: Milisav Savić, Radmila Gikić Petrović, Ljubomir Simović, Laslo Blašković, Stevan Tontić.

Svečanost u Brankovini

Svečanost u Brankovini (Foto: Đorđe Đoković)

Od 2016. godine nagrada za najbolje putopisno ostvarenje na srpskom jeziku uručuje se u Brankovini.

 

Ljubomir P. Nenadović – Čika Ljuba (1826-1895), sin Prote Mateje i unuk kneza Alekse, najpoznatiji je srpski putopisac. Uz ostalo, čuvena su njegova "Pisma iz Italije". Školovao se na Hajdelbergu, Nemačkoj. Bio je među prvih 16 redovnih školovanih članova Srpske kraljevske akademije, koje je 1887. imenovao kralj Milan Obrenović. Kao penzioner živeo je u Valjevu.

 

Aktuelno

Divčibare (otpadne vode) (foto: Kolubarske.rs)
U eko fondu manje novca nego lane Pre 22 sati 5 minuta

Za ekologiju 72,7 miliona dinara

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosi oko 72,7 miliona dinara, dok je prošle godine za eko fond bilo planirano oko 208,5 miliona dinara. Značajno manje novca ove...  · 2 komentara

Kulturni centar u Mionici (foto: Kolubarske.rs)
Radovi iz IUS "Trnavac" Pre 17 sati 33 minuta

"Izbor iz kolekcije" u Kulturnom centru u Mionici

U Umetničkom legatu Kulturnog centra u Mionici biće otvorena izložba radova "Izbor iz kolekcije", iz bogate zbirke savremenog likovnog stvaralaštva koju Internacionalni umetnički studio "Radovan...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
U Sinđelićevoj ulici 17.03.2024

Pucnjava u Valjevu, upucan muškarac

U subotu pola sata pre ponoći dogodila se pucnjava u Valjevu u Sinđelićevoj ulici u blizini KK "Student". Upucan je muškarac S. T. (25) iz Valjeva.    Kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju...  · 12 komentara