Likovna kolonija Obnica 2019 (foto: Kolubarske.rs)
Likovna kolonija Obnica 2019 (foto: Kolubarske.rs)
20.09.2019, 09:05

Slike "ranjenih duša" u valjevskom zatvoru

č: | fb:

U Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu održana je 16. likovna kolonija "Obnica 2019". Na ovoj dvodnevnoj koloniji učestvovalo je 12 osuđenika koji su na izdržavanju kazne u valjevskom zavodu.

 

Treću godinu za redom dvadesetdevetogodišnji I. Ć. iz Aranđelovca učestvuje u likovnoj koloniji koja se organizuje u valjevskom KPZ, na kojoj, pored osuđenika, učestvuju likovni umetnici i pedagozi. 

 

Zahvalan je upravi na tome što osuđenicima pruža mogućnost da svoje emocije prenesu na platno, ali i da se sretnu sa slikarima od kojih mnogo toga mogu da nauče, ali i da razmene slikarsko iskustvo.

 

On je na ovogodišnjoj likovnoj koloniji naslikao oko. "Oko je simbol koji se slika već hiljadama godina, 90 odsto informacija koje stignu do mozga dolaze baš preko oka, ono registruje najveći spektar boja i baš zato sam pokušao da ga prenesem na platno", kaže I. Ć, koji je u zatvoru stekao diplome bravara i stakloresca. Planira da se na slobodi bavi nekim od ovih zanata, dok ne stekne uslove da se posveti onome što voli i želi - grafičkom dizajnu.

 

Jedan od učesnika likovne kolonije, dvadesetšestogodišnji G. G. iz Vrbasa kaže da se sa četkicom i platnom družio i dok je bio na slobodi, a u zatvoru je postao član likovne sekcije. "Slikanje me ispunjava, smiruje... Mnogo bolje se osećam kada slikam, ne razmišljam ni o čemu drugom, već samo o slici koju radim", kaže G. G. i dodaje da će kada "izađe odavde" sigurno upisati časove slikarstva.

Likovna kolonija Obnica 2019

Likovna kolonija Obnica 2019 (Foto: Kolubarske.rs)

Likovna umetnica iz Beograda Olivera Lola Adžić, na ovoj koloniji pomagala je osuđenim licima, ali je pored toga predstavila i svoje radove.

 

"Nikad nisam bila toliko blizu osuđenim licima da bih pronikla u njihove misli, živote, ono što im se dešava. Na ovoj koloniji jesam. Oni su pogrešili, ali bi društvo trebalo da im pruži šansu da se vrate u normalne tokove. Ne treba zaboraviti na njih. Oni su ranjene duše koje su doživele neku bol. Među njima ima kreativnih i talentovanih", kaže Olivera Lola Adžić.

  

Vaspitač u Službi za tretman KPZ za maloletnike u Valjevu Nikola Savić kaže da je tokom ove kolonije, u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Čovekoljublje" iz Beograda, počela sa radom i škola stripa koja će biti organizovana i u narednom periodu.

 

"Osim likovne, osuđenici mogu da pohađaju muzičku i literarnu sekciju. Prema informacijama dobijenim od onih koji su odslužili kaznu, talenti za umetnost, mogućnost ispoljavanja emocija u tom domenu, koja im je podstaknuta dok su bili u zatvoru, puno je značila kad su se našli na slobodi", naglašava Nikola Savić.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 17 sati 47 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...