Registracija Prijava preko FB
12.12.2019, 09:54

"DECEMBAR OTVORENOG UMA"

č: | fb:

Udruženje građana Open minded godinu završava brojnim programima, koji će svojom tematikom sigurno zainteresovati sugrađane.    

 

Kako kažu u ovom Udruženju na ovaj način žele da uspostave kontinuitet prisutnosti na valjevskoj kulturnoj sceni, kojoj bi trebalo da je u interesu da neguje kulturnu varijabilnost i događaje, koji odudaraju od neprestano prisutnog obrasca estradizacije srpske kulture.

 

Decembarska dešavanja otvaraju dva događaja. Večeras u Narodnoj biblioteci u Osečini zavičajni autori Željko Obrenović i Luka Tripković predstaviće svoja dela. Željko Obrenović će u 18 časova predstaviti svoj strip "Karton siti", koji je kritika pozitivno ocenila zbog žanrovske šarolikosti sedam strip priča, ali i zbog neprestane težnje autora da na brutalno iskren način čitaocu predstavi ogoljen svet, koji, nažalost, često biramo da vidimo noseći ružičaste naočare.

 

Potom u 19 časova mladi i vrlo perspektivni romanopisac Luka Tripković predstaviće "Crnu knjigu", prvu knjigu srpskog autora koju je objavila, u intelektualnim krugovima, sada već kultna izdavačka kuća BOOKA. Svojom novom knjigom Tripković donosi distopičnu viziju bliske budućnosti, koja usled zanemarivanja davno zaboravljenih humanističkih vrednosti, preti da bude profestko zaveštanje društvu koje strmoglavo tone.

 

"Decembar otvorenog uma" biće nastavljen 16. decembra u svečanoj sali Valjevske gimnazije u 19 časova kada će biti organizovana tribina povodom obeležavanja 30 godina od pada Berlinskog zida. Gosti, prof. dr Miloš Ković i doc. dr Miloš Jovanović, govoriće o ovom događaju koji je presudno uticao na savremeni tok istorije, a novinar Mile Perić će moderirati diskusijom.

 

I za kraj, u ponedeljak 23. decembra, u 19 časova u svečanoj sali Valjevske gimnazije, svoj novi roman "Solunska 28" predstaviće dr Nele Karajlić. Nastavak sage o jednoj kući, jednom gradu i dva sveta još jednom potvrđuje da je naša književnost u dr Karajliću dobila jedan nov, drugačiji i hrabar glas kojim ovaj svestrani umetnik ume i ima mnogo toga važnog da nam kaže.

 

 "Kao zaključak nameće se činjenica da je za opstanak jednog društva najbitnije njegovo preispitivanje i svi navedeni programi su organizovani sa istim ciljem – da bi se društvene pojave i svet oko nas dubinski analizirali, ali i da bismo čuli od navedenih gostiju da li je društveni progres nekako ostvariv", naveli su organizatori.

 

Aktuelno

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 1 dan 2 sati

Obećavam po kućama

"Nije u prirodi politike da najbolji čovek bude izabran. Najbolji čovek ionako ne želi da upravlja svojim sugrađanima", Džordž Mekdonald.   U zemlji osrednjih najbolji nikada neće dobiti...

Nenad Jezdić i Tihomir Stanić (foto: Dragan Belajac Džagi)
Snimljeni prvi kadrovi 31.05.2020

Ub srce serije "Kamiondžije 3"

U Ubu su snimljeni prvi kadrovi igrane serije "Kamiondžije 3", a tamo gde su stali Pavle Vuisić i Miodrag Petrović Čkalja, nastavili su Nenad Jezdić i Tihomir Stanić. Reditelj Čolović kaže da nova...  · 12 komentara