Registracija Prijava preko FB
12.12.2019, 09:54

"DECEMBAR OTVORENOG UMA"

č: | fb:

Udruženje građana Open minded godinu završava brojnim programima, koji će svojom tematikom sigurno zainteresovati sugrađane.    

 

Kako kažu u ovom Udruženju na ovaj način žele da uspostave kontinuitet prisutnosti na valjevskoj kulturnoj sceni, kojoj bi trebalo da je u interesu da neguje kulturnu varijabilnost i događaje, koji odudaraju od neprestano prisutnog obrasca estradizacije srpske kulture.

 

Decembarska dešavanja otvaraju dva događaja. Večeras u Narodnoj biblioteci u Osečini zavičajni autori Željko Obrenović i Luka Tripković predstaviće svoja dela. Željko Obrenović će u 18 časova predstaviti svoj strip "Karton siti", koji je kritika pozitivno ocenila zbog žanrovske šarolikosti sedam strip priča, ali i zbog neprestane težnje autora da na brutalno iskren način čitaocu predstavi ogoljen svet, koji, nažalost, često biramo da vidimo noseći ružičaste naočare.

 

Potom u 19 časova mladi i vrlo perspektivni romanopisac Luka Tripković predstaviće "Crnu knjigu", prvu knjigu srpskog autora koju je objavila, u intelektualnim krugovima, sada već kultna izdavačka kuća BOOKA. Svojom novom knjigom Tripković donosi distopičnu viziju bliske budućnosti, koja usled zanemarivanja davno zaboravljenih humanističkih vrednosti, preti da bude profestko zaveštanje društvu koje strmoglavo tone.

 

"Decembar otvorenog uma" biće nastavljen 16. decembra u svečanoj sali Valjevske gimnazije u 19 časova kada će biti organizovana tribina povodom obeležavanja 30 godina od pada Berlinskog zida. Gosti, prof. dr Miloš Ković i doc. dr Miloš Jovanović, govoriće o ovom događaju koji je presudno uticao na savremeni tok istorije, a novinar Mile Perić će moderirati diskusijom.

 

I za kraj, u ponedeljak 23. decembra, u 19 časova u svečanoj sali Valjevske gimnazije, svoj novi roman "Solunska 28" predstaviće dr Nele Karajlić. Nastavak sage o jednoj kući, jednom gradu i dva sveta još jednom potvrđuje da je naša književnost u dr Karajliću dobila jedan nov, drugačiji i hrabar glas kojim ovaj svestrani umetnik ume i ima mnogo toga važnog da nam kaže.

 

 "Kao zaključak nameće se činjenica da je za opstanak jednog društva najbitnije njegovo preispitivanje i svi navedeni programi su organizovani sa istim ciljem – da bi se društvene pojave i svet oko nas dubinski analizirali, ali i da bismo čuli od navedenih gostiju da li je društveni progres nekako ostvariv", naveli su organizatori.

 

Aktuelno

Abro fest plakat (autor Dušan Arsenić) (foto: )
Od 24-30. septembra Pre 1 sati 8 minuta

"Mrešćenje šarana" otvara 16. Abro fest

Šesnaesti po redu Abro fest počinje večeras premijerom predstave Gradskog pozorišta, "Mrešćenje šarana" po tekstu Aleksandra Popovića. Publika će do 30. septembra imati priliku da pogleda četiri...

Likovna kolonija Ribnica 2021. (foto: www.mionica.rs)
Po treći put Pre 4 sati 39 minuta

Mionica domaćin likovne kolonije "Ribnica3 2021"

U Mionici je po treći put organizovana likovna kolonija "Ribnica3 2021", koja je okupila 17 umetnika iz Rusije, Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Izložba radova biće...

Kovid ambulanta Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 23 sati 39 minuta

U Valjevu preminule još tri osobe, 157 novozaraženih

Od posledica koronavirusa u Valjevu su preminule još tri osoba. U Opštoj bolnici trenutno je na lečenju 166 kovid pacijenata. Testirano je 367 na teritoriji Kolubarskog okruga, u Kovid ambulanti...  · 1 komentar