Mladen Teofilović dobirnik nagrade Mladi autor (foto: Bojana Đurić)
Mladen Teofilović dobirnik nagrade Mladi autor (foto: Bojana Đurić)
16.12.2019, 07:40

Dodelom nagrada zatvoreni "Valjevski filmski susreti"

č: | fb:

Dodelom nagrada za najbolji film i najboljeg mladog autora sinoć je završen ovogodišnji festival "Valjevski filmski susreti". Nakon proglašenja pobednika, publika je imala priliku da pogleda višestrukog pobednika festivala Sandens i film godine po izboru Njujork Tajmsa Zemlja meda makedonski dokumentarni film Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova i slovenački film Izbrisana. 

 

U takmičarskom programu tročlani žiri je odlučio da od 18 kratkih igranih filmova mladih autora iz regiona (Srbija, Crna Gora, Slovenija, Makedonija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina) nagradu Slobodan Golubović Leman dobije film Moljci, rediteljke Martine Roginić. 

 

"Ovo je film koji efektno korespondira sa znanom umetnickom maksimom manje je više. Naglašavamo umešnost u oblikovanju jednostavne filmske priče svedenim dramaturškim sredstvima uz istovremeno vrlo rafinirano doziranje emotivnog naboja i atmosfere", piše u obrazloženju žirija u sastavu reditelj Vladimir Blaževski, Dušan Spasojević, scenarista i Drita Llolla, direktorka Seanema film festivala.

 

U okviru selekcije kratkih igranih filmova žiri u sastavu: Zoran Djordjević, reditelj, Dušan Đorđić, fotograf i snimatelj i Nenad Stevanović, filmski i tv snimatelj dodelili su Nagradu Mladi autor. Ove godine Mladi autor namenjena je najboljem direktoru fotografije i osvojio ju je Mladen Teofilović za film Mi smo videli leto, uz novčani iznos od 25.000 din. i sliku valjevskog slikara Miodraga Pešića Peše.

 

"Ovogodišnji izbor filmova je pokazao trend ka pobolj[anju tematskog tehni;kog i vizuelnog kvaliteta filmova. Bilo je tu više projekata koji su zaslužili priznanje, ali film koji se posebno istakao svojim vizuelnim stilom je Mi smo videli leto reditelj Nikola Stojanović, direktor fotografije Mladen Teofilović. Vizuelni stil filma je svež, moderan, hrabar i potpuno inspirisan sadržajem:  pomaze razumevanju emotivnog stanja karaktera i fluidnosti naracije. Elemeti koji podrzavaju ovu ideju su  pokreti kamere, kompozicija, uglovi snimanja, i izbor u osvetljavanju. Oni  su na prvi pogled spontani i slučajni, kao što sadržaj filma i akcije mladih glumaca sugerišu, ali zapravo vrlo pažljivo odabrani i besprekorno ostvareni", stoji u obrazloženju žirija.

 

SEAVA Youth radionica

SEAVA Youth radionica (Foto: Bojana Đurić)

Nakon proglašenja pobednika prikazan je drugi deo filma koji su tokom festivala snimili učesnici regionalne filmske radionice za mlade SEAVA Youth, održanoj u Istraživačkoj stanici Petnica tokom festivala. Srednjoškolci iz Crne Gore i Kolubarskog okruga napravili su svoj prvi film na ovogodišnjem Seanema filmskom festivalu, koji je prikazan na otvaranju VFS.

Dragana Jakovljević

Dragana Jakovljević (Foto: Bojana Đurić)

 

Izvršni direktor festivala "Valjevski filmski susreti" Dragana Jakovljević se zahvalila svim autorima, gostima festivala koji su prepoznali "našu energiju i bili deo nje i publici koja nas je motivisala i zbog koje postojimo".

 

"Ovogodišnje izdanje, van okvira, u novom regionalnom formatu, otvorili smo prvi put u velikoj prepunoj sali Centra za kulturu. Prezadovoljni smo ne samo odličnim programom, posvećenošću koja je bila nikad veća, već i brojnim mladim ljudima koji su bili i deo publike i organizacionog tima. Od prvog izdanja pozivali smo na saradnju kako na lokalu, tako i sada šire, u regionu, a najbolji primer jeste upravo zajedničko druženje srednjoškolaca iz Srbije i Crne Gore koje je rezultiralo kratkim igranim ostvarenjem", rekla je Dragana Jakovljević.

Aktuelno

Nagrađeni (foto: Vlada Ivanović)
Svečana sednica SO Pre 18 sati 7 minuta

Obeležen Dan opštine Ljig

Na svečanosti povodom Dana opštine Ljig dodeljena su priznanja najuspešnijim pojedincima, ustanovama i organizacijama. Najviše priznanje, Plaketa "Đak kaplar" dodeljuje se posthumno Milovanu Danojliću  · 3 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 22 sati 18 minuta

Vozio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci

Valjevska policija je isključili iz saobraćaja vozača koji je vozio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Zaustavljen u Ulici Milovana Glišića, potom i u Karađorđevoj.  · 3 komentara

Učionica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 3.12.2022

Gde zna dete, šta je službeno lice…

Bez obzira na starost kuknjave zbog "propasti morala" (još od Katonovog "O vremena, o običaji!"), svaka generacija starijih traži pravo, da i ona kuka! Tako je i sada, uz jedinu novost što je...  · 7 komentara