Registracija Prijava preko FB
Mladen Teofilović dobirnik nagrade Mladi autor (foto: Bojana Đurić)
Mladen Teofilović dobirnik nagrade Mladi autor (foto: Bojana Đurić)
16.12.2019, 07:40

Dodelom nagrada zatvoreni "Valjevski filmski susreti"

č: | fb:

Dodelom nagrada za najbolji film i najboljeg mladog autora sinoć je završen ovogodišnji festival "Valjevski filmski susreti". Nakon proglašenja pobednika, publika je imala priliku da pogleda višestrukog pobednika festivala Sandens i film godine po izboru Njujork Tajmsa Zemlja meda makedonski dokumentarni film Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova i slovenački film Izbrisana. 

 

U takmičarskom programu tročlani žiri je odlučio da od 18 kratkih igranih filmova mladih autora iz regiona (Srbija, Crna Gora, Slovenija, Makedonija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina) nagradu Slobodan Golubović Leman dobije film Moljci, rediteljke Martine Roginić. 

 

"Ovo je film koji efektno korespondira sa znanom umetnickom maksimom manje je više. Naglašavamo umešnost u oblikovanju jednostavne filmske priče svedenim dramaturškim sredstvima uz istovremeno vrlo rafinirano doziranje emotivnog naboja i atmosfere", piše u obrazloženju žirija u sastavu reditelj Vladimir Blaževski, Dušan Spasojević, scenarista i Drita Llolla, direktorka Seanema film festivala.

 

U okviru selekcije kratkih igranih filmova žiri u sastavu: Zoran Djordjević, reditelj, Dušan Đorđić, fotograf i snimatelj i Nenad Stevanović, filmski i tv snimatelj dodelili su Nagradu Mladi autor. Ove godine Mladi autor namenjena je najboljem direktoru fotografije i osvojio ju je Mladen Teofilović za film Mi smo videli leto, uz novčani iznos od 25.000 din. i sliku valjevskog slikara Miodraga Pešića Peše.

 

"Ovogodišnji izbor filmova je pokazao trend ka pobolj[anju tematskog tehni;kog i vizuelnog kvaliteta filmova. Bilo je tu više projekata koji su zaslužili priznanje, ali film koji se posebno istakao svojim vizuelnim stilom je Mi smo videli leto reditelj Nikola Stojanović, direktor fotografije Mladen Teofilović. Vizuelni stil filma je svež, moderan, hrabar i potpuno inspirisan sadržajem:  pomaze razumevanju emotivnog stanja karaktera i fluidnosti naracije. Elemeti koji podrzavaju ovu ideju su  pokreti kamere, kompozicija, uglovi snimanja, i izbor u osvetljavanju. Oni  su na prvi pogled spontani i slučajni, kao što sadržaj filma i akcije mladih glumaca sugerišu, ali zapravo vrlo pažljivo odabrani i besprekorno ostvareni", stoji u obrazloženju žirija.

 

SEAVA Youth radionica

SEAVA Youth radionica (Foto: Bojana Đurić)

Nakon proglašenja pobednika prikazan je drugi deo filma koji su tokom festivala snimili učesnici regionalne filmske radionice za mlade SEAVA Youth, održanoj u Istraživačkoj stanici Petnica tokom festivala. Srednjoškolci iz Crne Gore i Kolubarskog okruga napravili su svoj prvi film na ovogodišnjem Seanema filmskom festivalu, koji je prikazan na otvaranju VFS.

Dragana Jakovljević

Dragana Jakovljević (Foto: Bojana Đurić)

 

Izvršni direktor festivala "Valjevski filmski susreti" Dragana Jakovljević se zahvalila svim autorima, gostima festivala koji su prepoznali "našu energiju i bili deo nje i publici koja nas je motivisala i zbog koje postojimo".

 

"Ovogodišnje izdanje, van okvira, u novom regionalnom formatu, otvorili smo prvi put u velikoj prepunoj sali Centra za kulturu. Prezadovoljni smo ne samo odličnim programom, posvećenošću koja je bila nikad veća, već i brojnim mladim ljudima koji su bili i deo publike i organizacionog tima. Od prvog izdanja pozivali smo na saradnju kako na lokalu, tako i sada šire, u regionu, a najbolji primer jeste upravo zajedničko druženje srednjoškolaca iz Srbije i Crne Gore koje je rezultiralo kratkim igranim ostvarenjem", rekla je Dragana Jakovljević.

Aktuelno

Grad (foto: Đorđe Đoković)
Razgovor sa dr Snežanom Marjanović Pre 7 sati 5 minuta

Sve više pacijenata sa post kovid sindromom

Poslednjih godinu i po dana specifičnost rada psihijatrijske službe ogleda se i u povećanom broju pacijenata sa post kovid sindromom. "Mladi ljudi su teže podneli izolacuiju i neizvesnost, dok su...  · 1 komentar

Bazen SC Mionica u Sankoviću (foto: www.mionica.rs)
Odlukom predsednika Opštine Pre 1 dan 5 sati

Besplatan ulaz na bazen za mioničke penzionere

Besplatan ulaz, uz penzionersku karticu, na bazene Sportskog centra Mionica imaće 2.730 mioničkih penzionera. Predsednik opštine Boban Janković kaže da je jedno od obećanja mioničke vlasti bilo...  · 2 komentara

Trg Živojina Mišića  (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 1 dan 3 sati

U Valjevu dvoje, u Ubu četvoro novozaraženih

U Valjevu je evidentirano dvoje novopozitivnih, u Ubu još četvoro, dok u ostalim opštinama Kolubarskog okruga nije bilo novozaraženih. Hospitalizovano je tri kovid pacijenata. Testirano je 90 na...  · 2 komentara

Nagrađeni učenici. profesori i psiholog (foto: Đorđe Đoković)
Na Republičkoj smotri naučno-istraživačkih radova Pre 1 dan 7 sati

Valjevski gimnazijalci osvojili devet nagrada

Učenici Valjevske gimnazije ostvarili su izuzetne rezultate na Republičkoj smotri naučno-istraživačkih radova talentovanih učenika. Od 13 gimnazijalaca, koji su se plasirali na Republičko...  · 3 komentara