24.02.2020, 10:20

Premijera filma "Težina lanaca 3" u Valjevu

č: | fb:

U Centru za kulturu večeras od 20 časova premijera filma "Težina lanaca 3" u režiji Borisa Malagurskog. Reč  je o trećem delu dokumentarne trilogije koji objašnjava kako vojno-industrijski kompleks, moćne korporacije i političke interesne grupacije ugrožavaju naše zdravlje i goli opstanak, fokusirajući se na primer Srbije i drugih država širom sveta poput Kube, Čilea, Italije i Bolivije.

 

Kroz analizu NATO bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom, genetički modifikovane hrane i zagađenja naše životne sredine, film razotkriva sistem u kojem živimo i predstavlja inspirativne priče sa ciljem da se pokrenemo i preduzmemo nešto. Intervjuisani su: Noam Čomski, Nele Karajlić, Jovan Memedović, Nebojša Katić, Danica Grujičić i mnogi drugi.

 

Posle NATO bombardovanja kod nas od kancera oboleva 335 dece na jedan milion stanovnika, a u evropskim zemljama 165 dece. Da je ovde reč o direktnim posledicama bombardovanja govori podatak da je 1999. godine, pre agresije, u Srbiji na milion stanovnika od kancera obolevalo 160 mališana, dakle, manje od evropskog proseka. 

 

Prema prof. dr Danici Grujičić, procena je da u Srbiji pored galopirajućeg kancera, postoji  problem  i  sa sterilitetom oko 400.000 ljudi, dok je 250.000 zvanično u evidenciji. Muški sterilitet od 1999. do danas porastao je  sa 20 na 40 odsto, dakle čak sto procenata u ukupnom zbiru! Samo osiromašenog uranijuma bačeno je 10 do 15 tona, a svi ti otrovi su otišli u vodu, vazduh, zemlju i to u proleće i leto, u vreme setve.

 

Dakle, ti toksini su preko hrane ušli u naš organizam. Povećan broj steriliteta, spontanih pobačaja i malformacija priznaju i sami pripadnici NATO trupa koje su bombardovale Srbiju i Crnu Goru, međutim  pored steriliteta, posle bombardovanja česti su  i deformiteti kod tek rođene dece. Radi se ne samo o ekološkoj katastrofi, već je namera NATO bila genocidna, namerno su gađali područja na mapi hazarda, što samo pokazuje da su radili istraživanja in vivo. 

 

Premijeru filma organizuje valjevsko udruženje Open minded u saradnji sa "Malagurski cinema". Kako je naznačeno u pozivu za večerašnju projekciju, udruženje Open minded će i ovaj put pokazati svoju društvenu odgovornost,  pa će  u saradnji sa Centrom za vantelesnu oplodnju, od svake prodate karte 50 dinara donirati Centru koji već osam godina pomaže da se podigne natalitet u Srbiji. 

 

Film je predstavljen publici u Las Vegasu, Majamiju, Vašingtonu, Njujorku, Torontu, Vindzoru, Kičeneru, Hamiltonu, Londonu, Bostonu, Otavi, Beču, Minhenu, Nirnbergu, Frankfurtu, Luksemburgu, Lozani, Lionu, Cirihu, Štutgartu, Lauterahu, Inzbruku, Salcburgu, Lincu, Gracu i Ljubljani. Srpska premijera je bila 2. februara u Kombank dvorani u Beogradu (dve pune sale Doma sindikata). 

 

Beogradski dnevni list „Politika“ je 2010. godine Borisa Malagurskog nazvao "srpskim Majklom Murom". Ovaj "nadimak" kasnije su preuzeli mnogi mediji u Srbiji i inostranstvu.

 

Jedna od tema kojom se Malagurski bavi u filmu su mini hidroelektrane. Procene su da ne postoji mini-hidrocentrala koja ne narušava životnu sredinu i da nisu najbolje rešenje za energetski sistem Srbije, kada je u jeku četvrta industrijska revolucija i kada se pronalaze obnovljivi izvori energije. Iz tih razloga sve je više građana Srbije protiv njihove izgradnje. Film objašnjava kako je naš prostor postao eksperimentalna laboratorija velikih sila i korporacija! Investitori, međutim, često rade mimo procedura i zakona i u tome ih nadležne institucije ne sprečavaju.

 

Malagurski se u svom dosadašnjem radu bavio raznim temama, političkim, ekonomskim, društvenim, preko kojih je stvorio mehanizam otkrivanja namera kontrole populacije, nudeći konkretna rešenja i načine na koji se ljudi mogu pobuniti za zdravije i pravednije društvo. Kao manifestacija naše nebrige prema prirodi, klima se menja, ali se menja i naša životna sredina jer velike korporacije uništavaju naše zdravlje, kroz zagađivanje životne sredine.

 

Premijeru filma organizuje valjevsko udruženje Open minded u saradnji sa "Malagurski cinema". Kako je naznačeno u pozivu za večerašnju projekciju, udruženje Open minded će i ovaj put pokazati svoju društvenu odgovornost, pa će u saradnji sa Centrom za vantelesnu oplodnju, od svake prodate karte 50 dinara donirati Centru koji već osam godina pomaže da se podigne natalitet u Srbiji. U sali Centra za kulturu biće kutije, pa ako neko bude želeo u skladu sa svojim mogućnostima da donira za  akciju pomaganja Centra za vantelesnu oplodnju,  to će moći i da uradi.

 

"Težina lanaca 3" večeras u Centru za kulturu od 20 časova. Karte se mogu kupiti još u ponedeljak na dan premijere od 17.00 do 20.00 časova na blagajni Centra za kulturu.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 1 sati 40 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 1 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara