KUD Abrašević (arhiva 2014.) (foto: Đorđe Đoković)
KUD Abrašević (arhiva 2014.) (foto: Đorđe Đoković)
19.08.2014, 07:39

Od folklora do razgovora u „dvorištu“

č: | fb:

Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ je svojim nastupima obeležilo četvrto veče letnje manifestacije „Tešnjarske večeri“. Ljubitelji folklora uživali su u koncertu koji je održan na platou Centra za kulturu, a u letnjoj bašti Doma vojske nastupio je Gradski mešoviti hor.

 

Gradski mešoviti hor Abrašević sa gostima

Gradski mešoviti hor Abrašević sa gostima (Foto: Đorđe Đoković)

Profesor Dragan Nedeljković je na platou ispred Narodnog muzeja govorio o najlepšim klasičnim vrtovima, a u Etno kutku u Tešnjaru je održano tradicionalno narodno prelo. Interesantna izložba posvećena ovoj gradskoj manifestaciji je otvorena u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“, pod nazivom „Tešnjarske večeri – iz kolekcije studija“.

IUS Radovan Trnavac Mića

IUS Radovan Trnavac Mića (Foto: Dragan Krunić)

Mališani su i ove večeri u bašti Doma vojske uživali u pozorištu „na otvorenom“. Na programu je bila predstava „Tri praseta“, Art Tema iz Beograda.

Dečja predstava Tri praseta

Dečja predstava Tri praseta (Foto: Đorđe Đoković)

A na sceni Centra za kulturu nastupili su glumci Maja Lukić i Mihailo Laptošević u duodrami „Smrt u sigurnim rukama“, koju je po tekstu Milice Piletić režirala Dragana Joksimović. Ova predstava je u nedelju trebalo da bude održana u bašti Doma vojske, ali to nije bilo moguće zbog velike buke iz okolnih objekata, pa je dobila novi termin u zatvorenom prostoru. 

Duodrama Smrt u sigurnim rukama, Maja Lukić i Mihailo Laptošević

Duodrama Smrt u sigurnim rukama, Maja Lukić i Mihailo Laptošević (Foto: Đorđe Đoković)

Razgovori u dvorištu Biblioteke

U dvorištu Gradske biblioteke posetioci su slušali interesantan razgovor o ekranizovanim romanima i stripovima, koji je pisac Željko Obrenović vodio sa rediteljem i scenaristom Milanom Konjevićem.  

- Naša tema su adaptacije romana, stripova i interakcija između modernih medija, televizije, interneta, filmova, knjiga i sličnih stvari. Neki od najpoznatijih televizijskih serijala koji trenutno vladaju svetom, zasnovani su na romanima, kao i na sve većoj tendenciji holivudskog filma da inspiraciju pronalazi u već postojećem materijalu, kao što su stripovi, pošto su trenutno filmovi koji privlače najviše gledalaca širom sveta bazirani na superherojskim američkim stripovima. Sve je više takvih filmova, ja lično čekam da se taj trend uruši, međutim, grešim već godinama pošto se to ne dešava – rekao je Milan Konjević, a na pitanje o mladim ljudima u njegovoj branši odgovara da prilikom upisa fakulteta oni imaju viziju šta bi voleli da rade, ali da ih praksa i nova saznanja menjaju „pa na kraju ili postaju još jače ubeđeni u to svoje ili su potpuno promenjeni, a vera da mogu da izvedu to što žele je zapravo ono što kod mladih autora daje neku svežinu i snagu“.

"Reči i slike - ekranizovani ekrani" (Foto: Đorđe Đoković)

„Ovo je jednom u godini“

I ove godine „Tešnjarske večeri“ iz kuća izvlače i stare i mlade. Dok jedni u programu traže najinteresantnije sadržaje, od izložbi do koncerata, drugi se s nostalgijom sećaju stare čaršije u punom sjaju. Danas je u njoj pretežno „vašarska“ atmosfera, jer su izlagači različitih rukotvorina i domaćih proizvoda u senci roštilja koji se puše sa više strana, dok dim prolaznike „štipa za oči“. Ipak, čini se da to većini ne smeta toliko, jer su sugrađani koje smo pitali za komentar većinom imali sličan odgovor - „ima dima, gužva je, ali, neka, ovo je jednom u godini“. Na pitanje da li su posetili neku izložbu, predstavu ili koncert, bilo je različitih odgovora. Među njima ima onih koji su rekli da su pogledali izložbe fotografija, ne precizirajući kojih, neki su bili na koncertu grupe „Hati Mata Hari“, a neki su rekli da su se upravo spremili da pođu na koncert, mada nisu bili sigurni ko nastupa. Ovi odgovori iz razgovora sa nekoliko prolaznika svakako nisu dovoljni za ozbiljnije zaključke, ali s obzirom na to da dobar deo programa posećuju pretežno viđeniji Valjevci, ljudi koji to čine i van ove manifestacije, sigurno je da treba još nešto uraditi kako bi naši sugrađani bili zainteresovaniji za kulturu, jer ova gradska manifestacija toj oblasti pripada.

Tešnjar

Tešnjar (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Lazar Gojković i Kim Lahdevirte (foto: www.valjevo.rs)
Sa gradonačelnikom, u Gimnaziji i Šestoj školi Pre 23 sati 16 minuta

Ambasador Finske posetio Valjevo

Ambasador Finske u Srbiji Kim Lahdevirte boravio je u Valjevu. Nakon prijema kod gradonačelnika, ambasador i njegova supruga su, sa predstavnicima Društva srpsko-finskog prijateljstva, posetili...  · 6 komentara

Dom kulture Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Od danas na Ubu Pre 3 sati 58 minuta

Dečji festival "Prolećno pozorištance"

Treći revijalni festival predstava za decu "Prolećno pozorištance" danas će na Ubu biti otvoren na velikoj sceni Doma kulture, a do 7. aprila najmlađa publika imaće priliku da pogleda osam...  · 1 komentar

Hala sportova u Mionici (foto: Đorđe Đoković)
1. i 2. aprila Pre 3 sati 58 minuta

Mionica domaćin Državnog prvenstva u streljaštvu

Mionica će ovog vikenda biti domaćin seniorskog prvenstva u streljaštvu, koje će se održati u mioničkoj sportskoj hali 1. i 2. aprila. Organizacija ovog takmičenja pripala je streljačkom klubu...  · 1 komentar

Budući tržni centar Nova (foto: )
Prvi tržni centar u ubskoj opštini Pre 1 dan 1 sati

U Stublenici se gradi tržni centar "NOVA"

U toku su zemljani radovi i priprema terena za izgradnju prvog tržnog centra u ubskoj opštini, "NOVA". Zauzimaće površinu od oko 11.000 kvadrata na lokaciji u selu Stublenica, vrednost iinvesticije...  · 5 komentara