Registracija Prijava preko FB
Ivan Rabasović i Marija Obradović (foto: Saša Mustacović)
Ivan Rabasović i Marija Obradović (foto: Saša Mustacović)
03.03.2020, 09:19

Marija Obradović trostruki pobednik valjevskih susreta flaute

č: | fb:

Marija Obradović, učenica 6. razreda OMŠ, u klasi prof. Zorane Matić, je po treći put u svojoj mladoj, ali bravuroznoj karijeri, apsolutni pobednik festivala "Tahir Kulenović".

 

Muzička škola "Živorad Grbić" je 22. put bila domaćin, najstarijeg i najvećeg balkanskog festivala flaute, Međunarodnog susreta flautista "Tahir Kulenović", u organizaciji Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije i valjevske muzičke škole, pod generalnim pokroviteljstvom Grada Valjeva.

 

Na sceni valjevske muzičke škole nastupilo je 153 flautista iz 30 muzičkih obrazovnih institucija iz šest država, uz podršku 48 pedagoga i 41 klavirskih saradnika.

 

Kako je saopšteno iz valjevske muzičke škole, takmičare je ocenjivao žiri koji su činili profesori muzičkih akademija i srednjih muzičkih škola iz Beograda, Ljubljane, Skoplja, Sofije, Novog Sada, Podgorice i Valjeva. Takmičari su pokazali visok nivo izvođaštva koji, po rečima članova žirija, evidentno raste.

 

Susreti flautista

Susreti flautista (Foto: Saša Mustacović)

U konkurenciji talentovanih flautista, uzrasta od 7 do 23 godine starosti, ostvareni su sledeći rezultati:

 

Kategorija kamerni ansambli osnovne škole, Laureat:  Ansambl "Flautissti", MŠ "Kosta Manojlović" - Zemun i MŠ "Vladimir Đorđević" - Beograd, klasa: prof. Aleksandar Burkert. Kategorija kamerni ansambli srednje škole, Laureat: Ansambl "Duo Sofija i Kristina", NMU "Ljubomir Pipkov" – Sofija (Bugarska), klasa: prof. Georgi Spasov. U kategoriji osnovne muzičke škole, pobedila je Olga Zurovac, učenica 2. razreda iz klase prof. Biljane Dimitrijević OMŠ "Vladimir Đorđević“ –Aleksinac. Ona je na festivalu  nastupala uz klavirsku saradnju prof. Srđana Đorđevića, OMŠ "Vladimir Đorđević“ –Aleksinac.

Susreti flautista

Susreti flautista (Foto: Saša Mustacović)

 

I ako je tek trinaestogodišnja devojčica, koja će ove godine u junu zaokružiti svoje osnovno muzičko obrazovanje, zbog zahtevnosti  takmičarskog programa, Valjevka Marija Obradović je uz klavirsku saradnju mr Ivana Rabasovića, nastupila u kategoriji 3. razreda SMŠ, u njoj pobedila sa osvojenih maksimalnih 100 poena, ali i proglašena Laureatom u kategoriji cele srednje škole.

 

U kategorije Muzičke Akademije najbolja je bila Fundalić Franciska Anne, student  1. godine na Akademiji za glasbo – Ljubljana, u  klasi prof. Mateja Zupana.

 

Valjevski festival Flaute je specifičan i zbog nagrađivanja pedagoga i klavirskih saradnika, ličnosti bez čije podrške mladi umetnici ne bi bili u mogućnosti da spoznaju lepotu bavljenja muzikom.

 

Najbolji pedagozi ovogodišnjeg valjevskog festivala flaute su prof. Aleksandra Horvat, MŠ "Isidor Bajić" – Novi Sad i Zorana Matić, MŠ "Živorad Grbić" - Valjevo, dok su nagradu za najboljeg klavirskog saradnika dobile koleginice sa FMU u Beogradu, Dragana Raić i Meri Bojić Radojčić.

 

Apsolutni pobednik ovogodišnjih susreta flautista i dobitnica nagrade koju dodeljuje porodica profesora Tahira, jeste Marija Obradović, učenica 6. razreda osnovne muzičke škole "Živorad Grbić" u klasi prof. Zorane Matić.

 

 

Susreti flautista

Susreti flautista (Foto: Saša Mustacović)

 

Marija Obradović je  od samog početka školovanja, jedna od najjačih mladih ličnosti u srpskom svetu muzike, dobitnica mnogih republičkih i međunarodnih laureata, apsolutnom nagradom na festivalu u svojoj školi i u svom gradu, po rečima direktorke valjevske muzičke škole, mr Suzane Radovanović Perić, prilikom svečanog proglašenja pobednika održanom u nedelju 1. marta, jeste sve ono što jesu i valjevski susreti flaute.

 

"Lepota, talenat, mudrost i posvećenost svetlom stvaranju kao najvidljivija obeležja muzičke umetnosti ali, takođe,  i snaga, upornost, požrtvovanost i spremnost da se u vremenu koje demantuje  najveće vrednosti ljudskog  duha i stvaralaštva, ostane jak i dosledan dobrom, vrednom i najuzvišenijem u čoveku", rekla je Radovanović Perić.

 

 

Susreti flautista

Susreti flautista (Foto: Saša Mustacović)

 

Pored Marije Obradović, valjevsku muzičku školu je na ovom festivalu predstavilo još 24 učenika i dva kamerna ansambla iz klasa profesora Zorane Matić, Slobodanke Vasiljević Ljujić i Mine Čkojić, koji su osvojili ukupno 13 prvih  nagrada i isto toliko  drugih.

 

Aktuelno

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Pre 11 sati 1 minuta

U Valjevu preminula još jedna osoba, još 35 pozitivnih

U Valjevu je još jedna osoba preminula od posledica koronavirusa što je ukupno 20 od početka pandemije. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje još 35 osoba je pozitivno na COVID-19 što je ukupno 377.

Aleksandar Vučić (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 6 sati 59 minuta

Možete li zamisliti Vučića, kao penzionera?

Umesto ponavljanja da se ishod parlamentarnih izbora znao, na redu je predviđanje ishoda predsedničkih. Mada se opet može reći: zna se, ubedljiva pobeda sadašnjeg predsednika! I tako i za kasnije...  · 1 komentar

Protest nezadovoljnih građana (foto: Đorđe Đoković)
Na Gradskom trgu Pre 20 sati 11 minuta

Protest nezadovoljnih građana i u Valjevu

Na Gradskom trgu večeras se okupilo par stotina, pretežno mladih, Valjevaca izražavajući negodovanje zbog loše vlasti, manipulacija, laži, diktature i batinaša. Učesnici protesta su mirno sedeli, a...  · 14 komentara