Registracija Prijava preko FB
Svečanost u Brankovini (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Svečanost u Brankovini (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
16.05.2020, 10:12

Odlažu se "Desankini majski razgovori" i izbor za pesničku nagradu

č: | fb:

Tradicionalni izbor za pesničku nagradu "Desanka Maksimović", koju od 1994. godine dodeljuju njena Zadužbina, Narodna biblioteka Srbije, Grad Valjevo, Valjevska gimnazija i Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović", odložen je zbog pandemije koronavirusa. Takođe, odlaže se i tradicionalna manifestacija "Desankini majski razgovori" koja se u Brankovini održava svakog 16. maja, na dan rođenja naše čuvene poetese.

 

Upravni odbor Zadužbine "Desanka Maksimović" saopštio je da je zbog epidemioloških razloga doneta odluka da se odloži rad žirija i donošenje odluke o dobitniku nagrade "Desanka Maksimović".

 

Kako se navodi u saopštenju datum donošenja odluke žirija pomera se do trenutka kada će biti ispunjeni svi epidemiološki uslovi za zasedanje žirija i validnost odluke o 26. lauretu nagrade.

 

Prvi dobitnik nagrade "Desanka Maksimović" 1994. godine bio je akademik Ljubomir Simović, dok je prošlogodišnji laureat pesnik Vojislav Karanović.

 

"Zbog uvođenja vanrednog stanja i celokupne situacije vezane za epidemiju COVID-19 ni Mninistarstvo kulture i informisanja Republike Srbije nije raspisalo konkurse za finansiranje nagrada, pa se time dodatno otežava rad zadužbine vezan za dodelu nagrade.

 

Upravni odbor Zadužbine "Desanka Maksimović" se zahvaljuje Narodnoj biblioteci Srbije na finansijskim i ostalim podrškama koje su trenutno jedini oslonac za rad ove institucije”, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisala dr Svetlana Šeatović, upravnica ove Zadužbine.

 

Aktuelno

Dečje igralište u parku Pećina (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Raspisana javna nabavka Pre 19 sati 32 minuta

Dečje igralište dobiće četiri valjevska naselja

Četiri valjevska naselja, "Milorada Pavlovića", "Sretena Dudića", Novo naselje i Peti puk, u blizini tržnog centra, dobiće mini dečje igralište. Reč je o tipskom igralištu, površine oko 50 metara...  · 14 komentara

Plato Centra za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Odbornici uvažili kritiku Pre 18 sati 10 minuta

Nije teško poštovati zakon

Za razliku od prethodnih skupštinskih zasedanja, na sednici Skupštine grada u četvrtak svi odbornici su nosili masku, a na platou Centra za kulturu nije bilo parkiranih automobila. Tako su...  · 5 komentara

Kovid ambulanta  (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 21 sati 37 minuta

U Valjevu je za sedam dana obolelo 95 osoba

U Valjevu je još deset osoba zaraženo korona virusom, što je ukupno od početka pandemije 1370. U Lajkovcu je troje novoobolelih, u Mionici dvoje, i po jedno u Ljigu i Osečini.  · 8 komentara