Tešnjar (foto: Đorđe Đoković)
Tešnjar (foto: Đorđe Đoković)
25.08.2014, 07:43

Osvrt na „Tešnjarske“

č: | fb:

Sinoć su završene i 28. „Tešnjarske večeri“... Povukli su se izlagači iz Tešnjara, baloni i štandovi sa liciderskim srcima i svilenim bombonama iz Knez Miloševe ulice, roštiljdžije i roštilji... A Valjevci, verujemo da se neće sasvim povući u svoje domove, mada je najživlje na ulicama grada uglavnom tokom trajanja ove manifestacije. Pojedinih večeri nije bilo mnogo ljudi na šetalištima, jer su ih od izlaska odvraćali preteći oblaci i pljuskovi. To je bio i jedan od najvećih problema organizatorima.

- Bilo je teško nositi se iz večeri u veče sa tim pritiskom, ali svi programi su održani, otkazan je samo jedan i to zbog bolesti glumca, a ne zbog kiše. Uspeli smo da uradimo sve što smo planirali, sigurno je da uvek može bolje, ali uslovi su bili takvi, pa smo i po cenu kvaliteta išli na to da se programi održe. Vrlo brzo ćemo doneti izveštaje i zaključke. Mislim da sada treba na vreme da sednemo, dogovorimo termin manifestacije za sledeću godinu i odmah krenemo da je pripremamo, kako se kaže „već od sutra“ – rekao je Veseljko Belušević, izvršni direktor „Tešnjarskih večeri“.

Veseljko Belušević

Veseljko Belušević (Foto: Đorđe Đoković)

Program je i ove godine bio koncipiran po sistemu „100 programa na 50 lokacija“, tako da je bilo sadržaja za sve generacije. Ipak, pojedini kulturni događaji su privlačili „ista lica“, ljude koji ih posećuju i van ove manifestacije. Istinski poštovaoci kulture mogli su da vide izložbe slika, fotografija, posete koncerte klasične muzike, džeza, predstave... Posebna pažnja bila je posvećena očuvanju tradicije, kroz izložbe, radionice i predavanja. Najviše publike je bilo na koncertima popularnih izvođača, poput grupe „Hari Mata Hari“ i „OK benda“. Nastupe su imali brojni izvođači različitih muzičkih pravaca, ali i kulturno-umetnička društva. U programu „Tešnjarskih večeri“ bilo je dosta sadržaja za najmlađe, poput izložbi radova polaznika likovne i radionice stripa, nastupa polaznika muzičke i radionice glume, maskenbala, školice ekstremnih sportova, ali su najposećenije bile predstave za decu. Koliko pozorište nedostaje ovom gradu potvrđuju prepune tribine u bašti Doma vojske, odakle su se mnogi mališani vratili pre početka, jer mesta nije bilo dovoljno.

- Kao neko ko dolazi iz pozorišta, amaterski se bavi glumom i igrao u predstavama za decu, imam jedan veliki žal što Valjevo nema profesionalno pozorište. Sala Centra za kulturu bila je puna kada smo neke dečije predstave zbog kiše tu premestili, što znači da ima onih koji žele da ih gledaju. Bašta Doma vojske jeste dobro pripremljena sa scenom, binom, rasvetom, razglasom, ali tamo imamo samo dvesta mesta i problem sa roditeljima koje smo molili da se pomere i oslobode mesta za decu, jer su okolo imali gde da sede. Međutim, ja više ne vidim prostor za letnju pozornicu, jer smo imali još jedan problem, a to je da smo jednu predstavu prebacili u zatvoren prostor zbog buke iz Knez Miloševe ulice. Svojevremeno sam predlagao dvorište Arhiva, to je sjajan prostor i mislim da bi oni koji žele da ih gledaju dolazili. Nažalost, sala Centra za kulturu nije klimatizovana, da jeste možda bismo mogli i drugačije. Ja ipak verujem da možemo da napravimo još nekih pomaka, pogotovo kada su u pitanju dečije predstave, da najmlađima obezbedimo najbolje moguće uslove, da vide kostim, scenografiju, svetlo i potom nastave da dolaze – kaže Veseljko Belušević.

Tešnjar

Tešnjar (Foto: Đorđe Đoković)

Deo novca od 2,9 miliona dinara, koliko je planirano u budžetu Grada za programe „Tešnjarskih večeri“, biće utrošen na saniranje posledica majskih poplava i klizišta, u okviru akcije „Valja se za Valjevo“. Ovogodišnja manifestacija košta 3,1 milion dinara, iz budžeta je obezbeđeno 900.000 dinara, a ostatak su nadomestili brojni donatori i prijatelji ove manifestacije.

U izdanju Saveta 28. “Tešnjarskih večeri” i ove godine je štampan “Tešnjarski glasonoša”, koji je pripremila redakcija Radio Valjeva.

Aktuelno

Pogled sa Srednjeg Povlena ka Jablaniku i Medvedniku (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: Dragić Tomić Pre 1 dan 2 sati

Zaštitimo valjevske planine dok ne bude kasno...

Svim prostornim planovima, od devedesetih pa i sada, valjevske planine su predviđene za zaštitu. Zaštita je posebno važna i zbog toga jer se ograničava i zabranjuje eksploatacija mineralnih sirovina.  · 15 komentara

Kanabis u stakleniku (foto: PU Valjevo)
Saopštenje policije Pre 1 dan 2 sati

U plasteniku gajio kanabis

Valjevska policija je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila V. M. (1983) iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u...  · 3 komentara

Bilbord ispred Gradske uprave (bajata Čvarkijada) (foto: Kolubarske.rs)
Gost-post: Mirjana Đorđević 19.07.2024

Plakatiranje – izgubljeni u vremenu i prostoru

Dugo, dugo vremena je Valjevo galerija plakata prošlih i davno prošlih događaja. Tako ispred zgrade Gradske uprave Valjeva, na bilbordu stoji 17. Čvarkijada (2023.) sa jedne strane, a sa druge...  · 5 komentara