Zlatna plaketa za Mirjanu Milenković (foto: www.mionica.rs)
Zlatna plaketa za Mirjanu Milenković (foto: www.mionica.rs)
21.07.2021, 09:10

Zlatne plakete za zasluge u oblasti vojne nauke i doktrine

č: | fb:

Potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković, ministarka za državnu upravu u lokalnu samoupravu Marija Obradović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić dobitnici su plakete opštine Mionica, koje su im uručene na zatvaranju 25. jubilarnih Mišićevih dana.

 

Plakete je uručio predsednik opštine Boban Janković. Gašić i Obradović prisustvovali su svečanosti, dok je u ime Maje Gojković, plaketu primio šef kabineta Branislav Maričić.

(Foto: www.mionica.rs)

Janković je uručio i Zlatne plakete s likom Živojina Mišića pripadnicima Vojske Srbije pukovniku dr Mirjani Milenković, načelniku Centra za mirovne operacije operativne uprave Generalštaba Vojske Srbije i pukovniku Vladanu Parezanoviću prvom u rangu 64. klase generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Univeziteta odbrane.

 

Plakete se pripadnicima Vojske Srbije dodeljuju za zasluge u oblasti vojne nauke i doktrine, stvaralaštva, komandovanja i rukovođenja, poštovanja etičkih normi i davanja ličnog primera u izvršavanju zadataka, kao i drugim zaslužnim građanima.

Zlatna plaketa za Vladana Parezanovića

Zlatna plaketa za Vladana Parezanovića (Foto: www.mionica.rs)

- Svake godine na ovom mestu, nedaleko od Mišićeve rodne kuće sastajemo se da bismo podsetili na veličanstvenu pobedu srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Okupljamo se da čovečanstvo podsetimo na hrabrost i odlučnost naših predaka. Na nepokolebljivo rodoljublje srpskog seljaka. Ove godine obeležavamo još jedan značajan datum - 100 godina od smrti vojvode Živojina Mišića, koji je zauvek zadužio Mionicu. Zadužio Srbiju. Zadužio slobodoljubivu Evropu - rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

 

On je istakao da su mala Mionica, Srbija i njeni seljaci junaci uticali na tokove svetske istorije i razvoj civilizacije.

 

- Novi svet i ideja o Društvu naroda, koju je Vudro Vilson, prijatelj Srbije promovisao u Versaju, imaju svoje korene ovde u Mionici, na reci Ribnici gde je Mišić preuzeo komandu nad Prvom armijom. U Divcima, kuda je išao glavni napad Mišićeve veličanstvene pobede. Bez Kolubarske bitke, u čiju čast ćemo sagraditi spomen kuću, u kojoj će đaci iz Srbije i regiona, i turisti iz celog sveta učiti o čojstvu i junaštvu, ne bi bilo Solunskog fronta. Ne bi bilo Kajmakčalana. Ne bi bilo Amijena, Soasona. Niti Versaja. Veličanstveno junaštvo Mišića i srpskih vojnika nas obavezuju da se poklonimo njihovim senima! - rekao je Janković.

Boban Janković

Boban Janković (Foto: www.mionica.rs)

 

Predsednik opštine Mionica takođe je istakao da Srbija i Mionica danas imaju druge perspektive.

 

- Danas su druga vremena, u odnosu na 1914. godinu. Politika našeg predsednika Aleksandra Vučića nije da vodimo ratove, nego da živimo u miru. Da gradimo bolju budućnost za našu decu. Zbog njih moramo biti svesni da je najveća vrednost biti čovek. I da je obaveza svih nas da se borimo za prosperitet zajednice. Zato je ova godina posebna za nas. Opština Mionica će ove godine imati rekordne investicije u projekte koji će omogućiti da nam svima bude bolje - kazao je Boban Janković.

 

Aktuelno

Dušan Arsenić (foto: Đorđe Đoković)
Kultura Pre 6 sati 24 minuta

"Sterijina nagrada" za plakat Dušana Arsenića

Dušan Arsenić, arhitekta, grafički dizajner i scenograf, izuzetni stvaralac, dobio je još jednom veliko priznanje – "Sterijinu nagradu" za plakat. Ovoga puta prestižna nagrada za dizajn plakata...  · 5 komentara

Košenje dvorišta bolnice (foto: Bolnica)
Iz redakcije Pre 1 dan 3 sati

Koliko košta "trimerisanje" mozga

U kakvoj državi i gradu živimo, koliko sistem ne funkcioiše, koliko su pojedinci privatizovali državu, institucije i grad, koliko je sve obesmišljeno i poražavajuće, najbolje ilustruju dva...  · 57 komentara