Darko Glišić i Darija Ranković (foto: Đorđe Đoković)
Darko Glišić i Darija Ranković (foto: Đorđe Đoković)
17.09.2014, 06:24

Darko Glišić o poseti Kini

č: | fb:

Najznačajnija investicija za opštinu Ub je izgradnja Industrijskr zone Stublenica u kojoj učestvuje kineska kompanija. Radovi na realizaciji tog  projekta, koji je potpisan u januaru, treba da počnu na proleće sledeće godine. Predsednik Ubske opštine Darko Glišić  je nedavno boravio u Kini, gde je razgovarao sa kineskim partnerima o realizaciji ovog velikog i značajnog posla za opštinu Ub. Pored toga Glišić je potpisao Povelju o specijalnim odnosima sa gradom Huainan i obišao nekoliko kineskih kompanija. Za Kolubarske.rs govori o poseti Kini, oficijelnom delu, ali i o nekim neformalnim trenucima.

U kompaniji CNEEC

U kompaniji CNEEC

Industrijsku zonu, na površini od oko 112 hektara koja se nalazi na trasi auto puta Beograd – Južni Jadran u Stublenici, projektuje, gradi i oprema, na zemljištu koje je zakupljeno na 99 godina, kineska kompanija CNEEC, koja je u sastavu elektroenergetska korporacija Sinomah Sieniisi. Plan je da opština Ub za prvu fazu, koja podrazumeva izgradnju i infrastrukturno opremanje 20 hektara, građevinsku dozvolu obezbedi do kraja godine, što je ugovorna obaveza lokalne samouprave prema investitorima.

- Pre toga moramo otkupiti parcele od vlasnika. Zbog značaja industrijske zone, Opština je uputila zahtev Vladi Srbije, a ja sam razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem, da se ta zona  proglasi lokacijom od javnog interesa, kako bi lakše i brže sproveli eksproprijaciju i to po ceni koju odredi Uprava javnih prihoda - objašnjava Darko Glišić.

U korporaciji Sinomah 

U korporaciji Sinomah 

Već je dogovoreno da dve kineske kompanije otvore proizvodne pogone u Industrijskoj zoni Stublenica. Jedna proizvodi filtere, dok se druga kompanija bavi proizvodnjom transformatora. Obe kineske kompanije zaposliće oko 1.000 radnika. “Prva fabrika u Industrijskoj zoni Stublenica biće otvorena 2017.godine”, uveren je predsednik opštine Ub.

Prvi kontakti sa kineskim partnerima napravljeni su u septembru prošle godine. I pored toga što se to desilo pre godinu dana, Glišić smatra da su dogovori postignuti za kratko vreme, jer, kako reče, ovakvi projekti mogu da potraju znatno duže.

Povelja o specijalnim odnosima

Predsednik opštine Ub Darko Glišić potpisao je Povelju o specijalnim odnosima između Uba i kineskog grada Huainan, koji ima preko tri miliona stanovnika i koji je, kako rekoše domaćini, sličan Ubu i pored toga što Ub ima samo 30.000 stanovnika. Zajedničko je to što se i oni bave povrtarstvom, rudarstvom i energetikom i to su bili osnovni razlozi da predstavnici tog kineskog grada izaberu opštinu Ub sa kojom će graditi specijalne i prijateljske odnose.

Potpisivanje Povelje

Potpisivanje Povelje

Pored Povelje o specijalnim odnosima predstavnici dva grada potpisali su i ugovor o izgradnji Parka prijateljstva, koji će finansirati grad Huainan, a po projektu kompanije iz Šangaja, koja je bila idejni tvorac olimpijskog sela u Pekingu. “Planirano je da izgradnja Parka, koji će odisati simbolikom, bude završena 2015.godine, u godini jubileja – 60 godina prijateljskih odnosa i saradnje između Kine i Srbije. Tako će u Parku biti posađeno 60 stabala i postavljen svetlosni stub visine 19 metara i 55 centimetara, što simbolizuje 1955. godinu, kada su uspostavljeni diplomatski odnosi dve zemlje”, kaže Darko Glišić i dodaje da je izgradnja Parka planirana početkom naredne godine.

Kompaniju i grad vode profesionalci pod budnim okom partije

Uz predstavnika vlasti i kompanija, sastancima i banketima, obavezno  prisustvuje i predstavnik partije koji sve to pažljivo prati i nadgleda. “Kad smo bili u gradu Zhangjiagang, na sastanku pored zamenika gradonačelnika, bio je i sekretar Komunističke partije. I u tome je razlika između nas i Kine koju smatramo partijskom državom. Kod njih je partija nadzorni organ, a na fukciju, menadžersku poziciju idu najbolji, najsposobniji, sa najvećim obrazovanjem. Naravno, svi su članovi partije, ali nisu funkcioneri. Oni se ne bave partijom, nego se bave korporacijom ili javnom funkcijom”, objašnjava odnos partija-funkcija. Na moje pitanje, da li predstavnik partije učestvuje u razgovorima  i pregovorima, da li je on taj koji donosi konačnu odluku, Glišić kaže da je “on na sastancima neprimetan. Sedi i beleži, i samo se smeška. To je najljubaznija osoba u sali”.

Banket u Rudarskom institutu

Banket u Rudarskom institutu

Obavezni banketi

Nakon sastanka i razgovora o budućoj saradnji obavezan je ručak, ili banket za goste koji je organizovan u kompaniji ili gradskoj kući, u okviru kojih su restorani. “Nikada se ne ruča van zgrade, a ukoliko odbijete ručak, vređate domaćina. Zanimljivo je da ta zakuska traje najduže jedan čas. Nakon 60 minuta, ljubazni domaćini kažu – finiš, ustaju, poslednja zdravica, sa vinom ili rakijom od pirinča, i razlazimo se. Tradicionalna kineska zdravica ganbei podrazumeva piće na eks. S obzirom na to da ne pijem alkohol, eksirao sam koka-kolu, što nije bilo ni malo prijatno”, prenosi nam svoje utiske sa banketa Darko Glišić.

U fabrici transformatora

U fabrici transformatora

Put i boravak u Kinu Darku Glišiću i njegovim saradnicima finansirali su kineski partneri. U svakom gradu i kompaniji gde su boravili, domaćini su im ukazali čast i poštovanje.

Nedavno je u Kini boravio premijer Aleksandar Vučić gde je bilo razgovora o razvoju telekomunikacione mreže Srbije, o određenim energetskim projektima, industrijskoj zoni Stublenica kod Uba i kompleksu Termoelektrane Kolubara.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 1 sati 37 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 4 sati 26 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.