Scena iz pobednicke predstave (foto: Nemanja Jovanović)
Scena iz pobednicke predstave (foto: Nemanja Jovanović)
11.11.2022, 10:07

Mariborska predstava pobednik 14. Repassage festa

č: | fb:

Predstava "Slava Klavora – spomenik" Udruženja "Pekarna Magdalenske mreže" iz Maribora pobednik je ovogodišnjeg festivala najboljih amaterskih pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije -14. Repassage festa, koji je na Ubu počeo 1. novembra, a završen sinoć, svečanim proglašenjem laureata u Domu kulture.

 

Nakon što je u takmičarskom programu odgledao šest dramskih ostvarenja nagrađenih na republičkim smotrama amatera u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Hrvatskoj, stručni žiri u sastavu Željko Hubač, dramski pisac (predsednik), prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Vladan Gajović i Petar Strugar, glumac Narodnog pozorišta, doneo je odluku da Mariborčanima dodeli tri od ukupno devet nagrada.

 

Osim Plakete "Aleksandar Aca Popović" za najbolju predstavu festivala, isto priznanje pripalo je Viktoru Hrvatinu Megliću za režiju "Slave Klavore – spomenik", kao i ansamblu predstave za kolektivnu igru. U obrazloženju se navodi da je ovaj komad predstavnika Slovenije na Repasaž festu nesvakidašnji i katarzičan, te da donosi niz potresnih slika, koje na uzbudljiv način dočarava skladna i ujednačena igra celog ansambla i nadahnuta, a promišljena režija.

 

Ansambl predstave Srpska drama

Ansambl predstave Srpska drama (Foto: Nemanja Jovanović)

Žiri je dodelio i četiri Plakete "Radomir Raša Plaović" za glumačka ostvarenja. Nagradu za najbolju mušku ulogu festivala dobio je Dušan Jović, koji je tumačio lik seljaka Obrada Srećkovića u predstavi "Srpska drama" Trsteničkog pozorišta i Dramskog ateljea KUD-a "Vuk Karadžić" iz Grabovca, dok je najbolju žensku ulogu ostvarila Belma Huseinefendić kao Hanka u istoimenoj melodrami Udruženja "Pozorište mladih Tuzle".

 

Dušan Jović

Dušan Jović (Foto: Nemanja Jovanović)

Belma Huseinefendić

Belma Huseinefendić (Foto: Nemanja Jovanović)

Žiri u istom sastavu doneo je jednoglasnu odluku da priznanje najbolji mladi glumac/glumaca festivala ravnopravno ponesu Sara Kurgaš za ulogu Kćerke u predstavi "Danilo" Centra za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" i Bjelopoljskog pozorišta i Viktor Nedeljković za rolu Milana Srećkovića, redova u "Srpskoj drami". Najbolju epizodnu ulogu festivala odigrala je Jelica Ćučevič kao Lukra u komediji "Mare Fjočica" Kazališne družine "Kolarin" iz Dubrovnika.

Jelica Čučević

Jelica Čučević (Foto: Nemanja Jovanović)

 

Plakete "Aleksandar Aca Popović" dodeljenu su i za najbolju kostimografiju i scenografiju. Prvu je dobila Edina Topčagić za kostimografiju u tuzlanskoj predstavi "Hanka", a drugu Vasilije Petrović za scenografiju u "Srpskoj drami" Trsteničkog pozorišta i grabovačkog Dramskog ateljea KUD-a "Vuk Karadžić".

 

Repasaž fest posvećen je velikanima srpske pozorišne umetnosti i rođenim Ubljanima, dramskom piscu Aleksandru Popoviću i glumcu Radomiru Plaoviću. Četrnaesto izdanje ove međunarodne kulturne manifestacije održano je pod pokroviteljstvom Opštine Ub, a u organizaciji Ustanove kulture "Kulturni centar Ub".

 

Svečana ceremonija zatvaranja festivala
 

U pozorišnoj sali ubskog Doma kulture, sinoć je održana svečana ceremonija zatvaranja 14. Repasaž festa, gde su proglašeni pobednici, a najboljim učesnicima ovog sabora pozorišnih amatera nagrade su uručili članovi stručnog žirija i Tanja Mimić, direktorka Ustanove kulture.

 

Već tradicionalno, i ovdašnje Pozorište "Raša Plaović" na završnoj večeri Repasaža dodeljuje dve godišnje nagrade za doprinos razvoju amaterizma na Ubu. Ovogodišnji dobitnici su dugogodišnji glumci Dragana Janković i Milan Marković, koji su plakete sa likom Raše Plaovića primili od Vlade Tadića, direktora ubskog pozorišta. 

 

Četrnaesti Repasaž zatvorila je direktorka Ustanove kulture Tanja Mimić, koja se zahvalila svim učesnicima festivala i publici. Izrazila je zadovoljstvo što ovim festivalom Ustanova kulture daje svoj doprinos razvoju pozorišnog amaterizma i što su se ovogodišnjoj smotri odzvali predstavnici svih zemalja sa prostora bivše Jugoslavije.

 

"Uprkos teškoćama, najčešće finansijske prirode, jer od početka smo oslonjeni samo na budžet lokalne samouprave i donatore, ovaj festival je našao način da bude zapažen, kako u zemlji, tako i u regionu. Ub je imao sreću da dva velikana pozorišne umetnosti poteknu odavde, Aca Popović i Raša Plaović, tako da imamo kome da odamo omaž i koga da se sećamo, ali to nam daje i dodatnu odgovornost da sve bude na visokom nivou organizovano. U tome nam pomažu glumci Pozorišta "Raša Plaović", gradske službe, javna preduzeća, donatori, a ponajviše Opština Ub na čelu sa predsednikom opštine Darkom Glišićem. Nadam se da svi zajedno uspevamo da svoj grad predstavimo u najboljem svetlu", rekla je, između ostalog Mimić, nakon čega je uručila zahvalnice svim donatorima, koji su tokom godine podržali i pomogli manifestacije i programe Ustanove kulture.

 

Na kraju programa, u čast nagrađenih, glumci Atelje 212- Milica Mihajlović, Isidora Minić i Nebojša Ilić, izveli su predstavu "Ruska smrt", u režiji Andree Ade Lazić.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 15 sati 53 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 13 sati 3 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 15 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara