Janković i Martinović (foto: www.mionica.rs)
Janković i Martinović (foto: www.mionica.rs)
13.07.2023, 06:49

Ministar Martinović posetio Mionicu

č: | fb:

Zbog obilnih padavina koje su pogodile teritoriju opštine Mionica, došlo je do velikih oštećenja lokalnih putnih pravaca. Pojedini putevi, pre svega oni nekategorisani i makadamski, nakon poslednjih kiša, ostali su nedovoljno prohodni.

 

Ovo je naročito bilo izraženo u brdsko-planinskom području mioničke opštine, gde je šteta na putnoj infrastrukturi procenjena na više od 40 posto, rečeno je nakon sastanka ministra državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandra Martinovića i predsednika opštine Mionica Bobana Jankovića.

 

Navedeno je i da je oštećeno više od 20 hektara useva, te veći broj domaćinstava u selima, kao što su Planinica, Struganik, Berkovac, Popadić, Krčmar, Osečenica, Gornji Lajkovac, Ključ i Mionica, gde je bila najteža situacija.

 

Osim toga što je pohvalio preduzimljivost opštine i njenog rukovodstva, te brzinu saniranja dela štete od poplava, ministar Martinović je kazao da izveštaji o poplavama sukcesivno stižu u Vladu Srbije koja je već započela da isplaćuje štetu. On je dodao da jedinice lokalne samouprave mogu očekivati i podršku države u rekonstrukciji putne mreže.

 

Janković i Martinović sa meštanima

Janković i Martinović sa meštanima (Foto: www.mionica.rs)

Kako je naveo, država je već počela da sanira štetu na saobraćajnoj infrastrukturi, ali joj predstoji tek veliki rad na obnovi u ovom sektoru, a za šta su potrebna značajna finansijska sredstva. On je podsetio na to da samo u Mionici ima na stotine kilometara puteva, ali je i naglasio da je uveren da će uz stabilan budžet i ekonomski rast, a zajedničkim snagama centralnog nivoa vlasti i lokalne zajednice, biti završen veći deo posla.

 

- Zahvaljujem se ministru Aleksandru Martinoviću i Vladi Republije Srbije koji vode računa o malim mestima kao što je naša opština koja je u poplavama koje su nas zadesile pretrpela velika oštećena. Odneti su mostovi, porušena infrastruktura, oštećeni poljoprivredni usevi. Još se nismo oporavili od prethodne poplave, a već nas je stigla sledeća. Mi smo od prvog momenta sa građanima i ekipama na terenu. Uspevamo da osposobimo puteve, mostove koliko možemo, ali štete su stvarno velikih razmera. U poslednje dve poplave koje su nas zadesile za kratko vreme, preliminarne procene su da su štete na mostovima, putevima, infrastrukturi, poljoprivredi i do 300 miliona dinara. Još jednom hvala ministru Martinoviću na poseti, hvala građanima na strpljenju i verujem da ćemo u što kraćem roku, uz pomoć države uspeti da saniramo oštećenja – rekao je Janković

 

Mionica je, inače, deseta jedinica lokalne samouprave koju je ministar Martinović posetio kako bi razgovarao o saniranju šteta i posledica koje su zabeležene nakon vremenskih nepogoda u maju i junu ove godine.

 

Ministar Martinović i presednik opštine Boban Janković obišli su most u Paštriću, putni pravac u selu Popadić, kao i klizište u naselju Berkovac, a ministar Martinović poklonio je mioničkoj opštinskoj upravi dvadeset laptop računara kao doprinos daljem razvoju njene elektronske uprave.

Aktuelno

Učesnici Večeri jezika (foto: SŠ 1300 kaplara)
Veče za pamćenje Pre 13 sati 51 minuta

Putovanje u prošlost, na srpskom i stranim jezicima

I ovog maja, učenici i profesori Srednje škole "Hiljadu trista kaplara" pripremili su Veče jezika, manifestaciju koja je prvi put održana 2015. godine. Na republičkom takmičenju na engleskom jeziku...

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo 18.05.2024

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 9 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 9 komentara