Privredna zona - Hansgrohe (foto: Kolubarske.rs)
Privredna zona - Hansgrohe (foto: Kolubarske.rs)
19.05.2024, 12:49

Prezentacija otkazana prvo za jun pa iznenada za ponedeljak, 20. maj

č: | fb:

Javna prezentacija studije o proceni uticaja na životnu sredinu pogona galvanizacije nemačke fabrike slavina "Hansgrohe" u Valjevu, koja je trebalo da bude održana u petak, 17. maja u Gradskoj upravi, je otkazana zbog "bolesti predsednika tehničke komisije". Prvobitno je bila odložrena za 7. jun, da bi vrlo brzo bila zakazana za 20. maj u ponedeljak.

 

Udruženje građana Lokalni odgovor poziva sugrađane da u ponedeljak 20. maja 2024. u 12 časova na prvom spratu Gradske uprave u Valjevu zajednički postave pitanje da li zakon važi za sve u Srbiji ili samo za neke? Lokalni odgovor podseća da prošlog petka to nisu mogli jer je javna prezentacija otkazana najpre za 7. jun 2024. Razlog: razboleo se predsednik Tehničke komisije.

 

Prvo obaveštenje

Prvo obaveštenje

"To je pisalo na obaveštenju koje smo u petak u podne zatekli na vratima skupštinske sale na prvom spratu Gradske uprave i na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine. I još je pisalo da se otkazuje jer su građani tražili da se produži javni uvid. Već u kasnim popodnevnim časovima na službenoj stranici Ministarstva za zaštitu životne sredine pojavilo se novo obaveštenje, datirano na prethodni dan, 16.5.2024. u kome stoji da se javna prezentacija koja je otkazana u petak, održava odmah nakon vikenda, u ponedeljak 20.5.2024. To znači da je upetak predsednik Tehničke komisije bio bolestan i otkazao prezentaciju za jun, ali je već prethodnog dana u četvrtak znao da će za vikend ozdraviti i prezentaciju je zakazao za ponedeljak!?"

Drugo obaveštenje

Drugo obaveštenje

 

Neopravdano otkazivanje javne prezentacije koja je trebalo da se održi u petak, potom produžavanje vremena za javni uvid, te naprasno skraćivanje i zakazivanje prezentacije u periodu i na način da zainteresovana javnost ne može da bude obaveštena predstavlja kršenje ustavnog prava građana na informisanje o životnoj sredini. Istovremeno su povređene brojne odredbe  Zakona o zaštiti životne sredine, Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, kao i Pravilnika o postupku javnog uvida, prezentaciji i javnoj raspravi o studiji o proceni uticaja na životnu sredinu.

 

Zbog opravdane sumnje da je investitor Hansgrohe doo već izgradio objekat za galvanizaciju udruženja RERI (Regulatorni institut za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine) iz Beograda i udruženje Lokalni odgovor iz Valjeva su nadležnim ministarstvima podneli zahtev za sprovođenje vanrednog inspekcijskog nadzora nad ovim poslovnim subjektom, te prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu zbog sumnje da je učinjen privredni prestup. Sumnju dodatno pojačava nezakonito i netransparentno postupanje Ministarstva za zaštitu životne sredine koje izigravajući propise nastoji da onemogući prisustvo i učešće zainteresovane javnosti u javnoj raspravi i javnoj prezentaciji.

 

Pogon za galvanizaciju fabrike Hansgrohe doo može negativno uticati na životnu sredinu u Valjevu kao i proizvodni procesi koji prethode: livenje, mašinska obrada i poliranje. Udruženja RERI i Lokalni odgovor su zvaničnim putem već ukazivali da se u slučaju izgradnje fabrike Hansgrohe i pribavljanja urbanističke i tehničke dokumentacije dozvoljava od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine štetna i nezakonita praksa razdvajanja jedinstvenog projekta fabrike za proizvodnju slavina na više manjih. Na taj način se izbegava prikazivanje ukupnih štetnih uticaja ukupnog proizvodnog procesa na životnu sredinu. Dokazi koji ukazuju da je pogon za galvanizaciju izgrađen bez građevinske dozvole potvrđuju da nije moguće jedinstveni proces proizvodnje slavina podeliti i prikazati na način na koji to pokušavaju da učine Ministarstvo za zaštitu životne sredine i fabrika Hansgrohe doo.

 

Zbog toga pozivamo javnost u Valjevu da učestvuje u sutrašnjoj (ponedeljeak, 22. maj) javnoj prezentaciji studije o proceni uticaja na životnu sredinu pogona za galvanizaciju fabrike Hansgrohee doo da bismo zajednički odbranili naše pravo na informisanost o životnoj sredini i pravo na zdravu životnu sredinu", navodi u saopštenju za javnost Lokalni odgovor Valjevo.

Aktuelno

Tužilaštvo (foto: Đorđe Đoković)
Nakon saslušanja Pre 17 sati 46 minuta

Trojici inženjera "Krušika" određen pritvor

Trojici inženjera "Krušika", koji su uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo špijunaža, određen je pritvor do 30 dana, saznaju Kolubarske.rs. Kako se navodi u saopštenju policije, sumnja...  · 9 komentara