Maskenbal predškolaca (foto: Dragana Nedeljković)
Maskenbal predškolaca (foto: Dragana Nedeljković)
07.10.2014, 17:36

Maskenbal i Raspevane boje

č: | fb:

Drugi dan Dečje nedelje na Ubu protekao je u znaku velikog dečjeg karnevala pod maskama, u organizaciji Predškolske ustanove. Gradskim ulicama i trgom prodefilovalo je par stotina princeza i prinčeva, dobrih i zlih vila i vilenjaka, Uspavanih lepotica i Snežana, patuljaka, Betmena i Spajdermena, ljutih gusara i dobroćudnih baka, molera i mornara, kauboja i indijanaca, kao i drugi omiljeni likovi iz crtaća i bajki, s mnogo truda i mašte stvarani i s ponosom prikazani sugrađanima. Kreacije za maskenbal mališani su napravili zajedno sa svojim roditeljima i vaspitačima.

Maskenbal predškolaca

Maskenbal predškolaca (Foto: Dragana Nedeljković)

Organizovanjem manifestacije “Raspevane boje”, danas se i Udruženje osoba sa posebnim potrebama “Živimo zajedno” uključilo u obeležavanje Dečje nedelje. Na Gradskom trgu, učenici specijalne škole “Ljubomir Aćimović” iz Mugaša, uz pomoć svojih drugara - predškolaca iz Vrtića i nekolicine volontera bojili su i oslikavali  dečje kišobrane, koji će biti izloženi na tradicionalnoj prodajnoj izložbi rukotvorina Udruženja “Živimo zajedno”. Deci iz Udruženja podršku su pružili i učenici Muzičke škole “Petar Stojanović” mini koncertom klasične muzike.

Oslikavanje kišobrana

Oslikavanje kišobrana (Foto: Dragana Nedeljković)

Defektolozi u specijalnoj školi “Ljubomir Aćimović”, Mirjana Jovanović i Danijela Trzan ističu da današnja manifestacija objedinjuje socijalnu inkluziju i muzikoterapiju, koji značajno utiču na kvalitet života dece sa smetnjama u razvoju.

- Angažovanjem dece iz Predškolske ustanove, koji su mali asistenti učenicima iz Murgaša i zajedno sa njima oslikavaju kišobrane, doprineli smo socijalnoj interakciji, što je veoma važno. Pored toga,  deca iz Muzičke škole svojom interpretacijom doprinose pozitivnoj atmosferi, rapoloženju i koncentraciji i stimulišu psihomotorne i kognitivne sposobnosti, kao i emocionalni i kreativni izraz svakog deteta pojedinačno, koje je rodjenjem prirodno naviknuto na muziku, a koja će doprineti prevazilaženju njegovih razvojnih teškoća – objašnjava Danijela Trzan.

Udruženje “Živimo zajedno” danas je na Gradskom trgu organizovalo i izložbu rukotvorina dece sa posebnim potrebama, nastalih u kreativnim radionicama ovog Udruženja i specijalne škole “Ljubomir Aćimović” u Murgašu. 

 

Aktuelno