Mionica
Mionica
01.12.2014, 10:04

Uz SNS izvesni SPS i DS

č: | fb:

Vanredni lokalni izbori u Mionici raspisani su za 28. decembar, a do sada je predata i potvrđena samo koaliciona lista Srpske napredne stranke (SNS) na kojoj su još Nova Srbija (NS), Demokratska stranka Srbije (DSS), Srpski pokret obnove (SPO) i SDPS Rasima Ljajića.

Njen nosilac je premijer Aleksandar Vučić, predsednik SNS, a prema saznanjima Kolubarskih.rs, prvi na listi je poverenik naprednjaka Boban Janković, predsednik Privremenog veća, drugi je preduzetnik Milovan Lekić (takođe SNS), član Veća, treća je dosadašnja odbornica iz Robaja, Nada Marinković (NS), a četvrti Miroslav Đurić, predsednik Opštinskog odbora NS i doskorašnji zamenik predsednika Mioničke opštine.

U Novoj Srbiji bila su podeljena mišljenja treba li na izbore ići samostalno ili zajedno sa naprednjacima s obzirom na to da je, sada pokojni, Milan Matić Šljapa u dva mandata od 2004. do 2012. bio predsednik Mioničke opštine, odnosno da je NS pobedila i na izborima u maju 2012. ali ostala u opoziciji voljom socijalista, koji su tada koaliciju napravili sa DS-om. Ipak, doneta je odluka, možda i u stranačkoj centrali u Beogradu, da se na izbore ide u koaliciji sa SNS uz zagarantovan broj odbornika sa zajedničke liste.

SNS uveliko radi kampanju „od vrata do vrata“ držeći se mioničke tradicije da je „agitovanje“ obavezno. Obrađena je sama Mionica, sada su u žiži interesovanja sela, koja daju većinu od ukupno 39 odbornika u SO Mionica. Uz Darka Glišića sa Uba, pre nekoliko dana pomagao je i Andrej Vučić, premijerov brat. Da stvar podupre, po ustaljenoj šemi, u Mionici je bio i Milorad Grčić, direktor RB „Kolubara“, partisjki kadar SNS, i obećao pomoć. Šoderisanje lokalnih puteva već je u toku.

Socijalisti još nisu predali koalicionu listu sa PUPS-om i Jedinstvenom Srbijom (JS). Na njoj svakako neće biti Mikice Ćosića zbog „afere Perčević“ jer je najmlađi Ćosić poslovno bio povezan sa Goranom Perčevićem, a po tom osnovu (bar) nekoliko Mioničana bilo je povezano, moguće i finansijski ojađeno, tom saradnjom.

Prema saznanjima Kolubrskih.rs, bez obzira na podeljenost u SPS-u, lokalni socijalisti su za to da listu ponovo nosi Dragan Gavrilović Gaca, predsednik Opštine do uvođenja privremenih mera. Okružni odbor u Valjevu, koji formira svoj izborni štab za Mionicu, nije za to, a njegovi čelnici se navodno sada kaju i zbog toga što su Gavriloviću dali saglasnost za ponovni izbor na funkciju predsednika Opštinskog odbora SPS-a.

Demokrate takođe pripremaju listu bez obzira na podele i podvojenost, što u Beogradu što u lokalu, a procena je da će teško moći da ponove rezultat iz maja 2012, kada su imali 12 mandata, jedan manje od pobedničke Nove Srije.

Nejasno je da li će SRS, posle povratka Vojislava Šešelja iz Haga, učestvovati na izborima, odnosno kakav će rezultat postići. U maju 2012. su osvojili dva mandata, kojima su vešto „trgovali“ zahvaljujući umeću i rejtingu Biljane Blagojević.

Poznvaoci političkih prilika u Mionici ne isključuju ni mogućnsot da se na izborima 28. decembra pojavi i lista Dveri, kao druga kolona SPS-a, uz jasnu podršku SPC.

Rokovi za predaju lista, ali i uvid u biračke spiskove uz mogućnost njihove dopune, ističu 12. decembra u ponoć.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 16 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...