Na mostu u Komiriću (foto: Dragan Savić)
Na mostu u Komiriću (foto: Dragan Savić)
31.05.2014, 10:25

Obnova do oktobra

č: | fb:

- Vlada Republike Srbije zauzela je stav da pomogne svim građanima koji su ostali bez kuća i kojima su kuće oštećene. Takođe, radimo na tome da se što pre poprave putevi, infrastruktura, sve što je porušeno, kao što je to ovde slučaj sa nekoliko mostova, koji su pukli. Do oktobra moramo da napravimo nove kuće svima koji su ostali bez krova nad glavom, zatim mostove koji sada nisu u funkciji i povežemo puteve koje su vodena stihija, klizišta i odroni isprekidali. Na tom roku insistira premijer Aleksandar Vučić i svi u Vladi smo se oko toga složili.

To je u subotu u Osečini rekao Velimir Ilić, ministar bez portfelja u republičkoj Vladi, zadužen upravo za vanredne situacije. On je posle razgovora sa opštinskim rukovodstvom u kabinetu predsednika Nenada Stevanovića obišao nekoliko ugorženih tačaka širom ove lokalne zajednice, kao što su kuća Miroslava Lukića u Osečini kraj puta za Koceljevu, onda most na Jadru u Komiriću na putu za Belotić i upropašćene najplodnije njive i usevi u dolinama svih podgorskih vodotokova. 

Klizište kod kuće Miroslava Lukića

Klizište kod kuće Miroslava Lukića (Foto: Dragan Savić)

- Vidim da su ovde velike štete. Voda je izašla iz korita reka, koje se moraju vratiti u svoje redovne tokove. Predstoji čišćenje korita, uređenje obala, podizanje ili učvršćivanje nasipa. Ima u ovom kraju puno klizišta i što je najteže dosta je uništenog poljoprivrednog zemljišta sa nanetim peskom, šljunkom, kamenjem, drvećem ili jednostavno odnetim debelim slojem humusa, čime je, ojim se, naneta trajna šteta. Sada predstoji mukotrpan zadatak da se zemljište povrati u funkciju, očisti i zaseje koliko je to moguće.

Jadar ojadio svoju dolinu

Jadar ojadio svoju dolinu (Foto: Dragan Savić)

Vlada Srbije je po Ilićevim rečima opštini Osečina urgentno odobrila pomoć od pet tona dizel goriva za mehanizaciju koja radi na raščišćavanju terena, a poljoprivrednim proizvođačima pružiće se pomoć i kod nabavke semena žitarica sa kraćom vegetacijom, mineralnih đubriva i zaštitinih sredstava.

Aktuelno

Štrajk upozorenja u HK Krušik (foto: Kolubarske.rs)
Čeka se odluka Nadzornog odbora Pre 17 sati 54 minuta

Održan jednočasovni štrajk upozorenja u Krušiku

Nezadovoljni radnici valjevske fabrike "Krušik", uz podršku četiri reprezentativna sindikata, održali su jednočasovni štrajk upozorenja, ispred pogona u krugu fabrike. Prema rečima predstavnika...  · 22 komentara

Valjevo (aerozagađenje) (foto: Đorđe Đoković)
Što više objekata priključiti na daljinsko grejanje Pre 21 sati 32 minuta

Prezentacija dokumenta "Energetska politika Valjeva"

Valjevo može da koristi geotermalne izvore, biomasu i solarnu energiju, kako bi se priključilo na sistem daljinskog grejanja čime bi se smanjila upotreba fosilnih goriva, ali i zagađenje vazduha,...  · 1 komentar

Takmičenje u plesu (foto: www.mionica.rs)
Državno prvenstvo Pre 18 sati 35 minuta

Najbolji sportski plesači Srbije i regiona u Mionici

Mionica je bila domaćin plesnog spektakla sa oko 500 učesnika iz 24 kluba. Luka Dugalić i Barbara Vlajković su šampioni u standardnim plesovima u kategoriji do 21 godine.