Učesnici skupa (foto: Studio PANI)
Učesnici skupa (foto: Studio PANI)
24.01.2015, 16:23

Usaglašen plan upisa u srednje škole

č: | fb:

U organizaciji Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga, na Ubu je održan radni sastanak sa direktorima svih srednjih škola iz ovih područja, na kome je usaglašen predlog Plana upisa učenika u školsku 2015/2016. godinu. Skupu su prisustvovali i predstavnici 14 lokalnih samouprava iz Kolubarskog i Mačvanskog okruga koji su, zajedno sa školama, učestvovali u pripremi pojedinačnih nacrta planova i kreiranju politike upisa u srednje škole. Ove školske godine, na teritoriji Kolubare i Mačve ima 4.486 učenika osmog razreda koje u septembru čeka 4.708 slobodnih mesta u srednjim školama, pošto ministarstvo prosvete odobrava pet posto više mesta u odnosu na broj đaka.

U cilju odgovornije i kvalitenije pripreme predloga Plana upisa u srednje škole, pored broja učenika završnog razreda, sagledano je i stanje na tržištu rada, naglasila je Zorica Jocić, načelnica Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga.

- Od Nacionalnih službi za zapošljavalje u Valjevu, Šapcu i Loznici, koje pokrivaju i sve ostale opštine Kolubarskog i Mačvanskog okruga, uzeli smo podatke vezane za broj nezaposlenih lica iz određenih struka, zanimanja i obrazovnih profila koji već egzistiraju u našim srednjim školama. Sada imamo jasnu predstavu koliko ima nezaposlenih i to će, svakako, biti jedan od parametra u našoj izradi predloga Plana upisa učenika u prvi razred srednjih škola u narednoj školskoj godini. To su, na neki način, i opštinski predlozi, jer su u postupku izrade svojih nacrta planova za upis, škole sarađivale sa lokalnim samoupravama. One su veoma značajne u procesu planiranja, pošto preko školovanja određenih kadrova određuju dalji smer razvoja jedne opštine i jednog grada. Zbog toga mi je posebno zadovoljstvo što sastanku prisustvuje većina predsednika ili predstavnika opština Kolubarskog i Mačvanskog okruga – rekla je načelnica Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga, uz napomenu da je ovo drugi sastanak sa direktorima škola pred predaju predloga Plana upisa. Rok za podnošenje ovog dokumenta u ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je 31. januar.

Zorica Jocić

Zorica Jocić (Foto: Studio PANI)

Na sastanku održanom u Tehničkoj školi na Ubu, Zorica Jocić je posebno pohvalila četiri valjevske srednje škole, koje će u narednoj školskoj godini svršenim osnovcima ponuditi novo obrazovne profile u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju.

„U Tehničkoj školi predviđeno je otvaranje dva nova obrazovna profila - tehničar robotike i operater mašinske obrade. Ovaj drugi je posebno značajan, jer objedinjuje tri zanimanja trogodišnje struke: metalostrugar, metaloglodač i metalobrusač. Zahtev za verifikaciju novih obrazovnih profila Tehnička škola je dostavila na osnovu zahteva ‘Krušika’, koji je rekao da bi i više od jednog odeljenja u ovom trenutku mogao da zaposli, kolika je potreba. U Ekonomskoj školi, novi obrazovni profil je carinski tehničar, u Medicinskoj medicinska sestra – vaspitač, dok je Muzička škola u Valjevu tražila da otvori odsek za saksofon. Kao načelnik Školske uprave, podržaću otvaranje novih obrazovnih profila,“ navela je ona.

U Opštini Ub više đaka nego slobodnih mesta

Jocić je, takodje, iznela i pohvale na račun Opštine Ub koja je jedina u Kolubarskom i Mačvanskom okrugu prošle godine imala izuzetno velike zahteve roditelja za upis dece što, kako je naglasila, govori o kvalitetu rada lokalne samouprave. Prema njenim rečima, Školskoj upravi je stiglo oko 40 molbi da učenici koji nisu upisani u ubsku Tehničku školu zbog ograničenog broja mesta – budu upisani, nakon čega je resorno ministarstvo odobrilo povećanje broja đaka sa 30 na 34 po odeljenju. Međutim, i posle proširenja, u Tehničkoj školi nije bilo dovoljno mesta za sve zainteresovane učenike.

Zoran Babić

Zoran Babić

U proteklom periodu lokalna samouprava je preduzela odredjene mere kako bi povećala broj upisanih učenika u srednje škole, pojasnio je domaćin skupa, predsednik opštine Ub Darko Glišić. Nakon višegodišnje tendencije smanjenja broja đaka u Tehničkoj školi „Ub“ i Gimnaziji „Branislav Petronijević“, koja je bila sve izraženija, trebalo im je povratiti masovnost.

- Prva i osnovna mera koja je u 2014. godini dala najbolji rezultat bilo je subvencionisanje prevoza učenika u apsolutnom iznosu. Opština stoprocentno pokriva troškove prevoza svih učenika koji se odluče da upišu jednu od naše dve srednje škole. U brojakama se odmah pokazalo da je to bila prava mera, jer smo pre toga imali 131 upisanog učenika, a odmah nakon donošenja odluke o finansiranju prevoza 159, što znači da se čak 28 učenika više pojavilo. Iz opštinske kase finansira se i prevoz svih učenika osnovnih škola – kazao je Glišić.

Protekle godine, opština Ub je u obrazovanje uložila blizu 111 miliona dinara. Bilo je značajnih investicija u školsku infrastrukturu i opremu u četiri osnovne, dve srednje i Muzičku školu, dok se uz pomenuti prevoz, učenicima pomaže i kroz nagrađivanje najboljih, regresiranje ishrane i stipendiranje studenata.

-Ne mislim da smo u ovoj oblasti uradili najviše što možemo. Možemo da uradimo još mnogo toga, mislim da treba da prikupimo iskustva koja su se na drugim mestima pokazala kao dobra, da ih uklopimo u sve ono što mi radimo i da na bazi toga za narednu školsku godinu opet napravimo neki potez koji će rezultirati, pre svega, većim brojem dece, jer džabe što je škola lepa i opremljena, ako nema ko u nju da ide, naglasio je prvi čovek ubske opštine.

Osečina nezadovoljna Planom upisa

Za razliku od ostalih predstavnika lokalnih samouprava Kolubarskog i Mačvanskog okruga, čiji su se predstavnici složili sa nacrtom Plana upisa u srednje škole, zamenik predsednika opštine Osečina Milan Simić imao je primedbu na rešenje Školske uprave. Naime, opština je predložila da se u narednoj školskoj godini upišu tri odeljenja srednje škole, dok je Školska uprava odobrila dva. Prema Simićevim rečima, Osečina neće odustati od svog zahteva.

- U ovoj godini imamo 129 učenika završnog razreda i tražili smo tri odeljenja, čak i ovo ogledno od 24 učenika, jer smatramo da možemo da upišemo taj broj učenika.  Nije sporno da i naša država ima nameru da vrši racionalizaciju i štednju, ali lično smatram da je ovo malo dublja borba. Zbog toga hoću da ukažem na ključne stvari zbog kojih smo uporni u tome, da ne spominjem jedan vojni značaj, to što se vrši depopulacija. Nama je opština raširena na 319 kvadratnih kolometara, imamo 12,5 hiljada stanovnika, od toga 1,5 hiljada maloletnika, tri hiljade penzionera i hiljadu neoženjenih. Od kada srednja škola funkcioniše u Osečini, udalo se preko 20 devojaka. Mi hoćemo da zidamo i da obnavljamo našu kuću, a nama je ovo jedan od motora. Da ne spominjem podatke o broju i strukturi korisnika socijale pomoći, ali deca koja dolaze iz siromašnih porodica neće mogi da idu u drugo mesto da se školuju, rekao je Simić.

Milan Simić

Milan Simić (Foto: Studio PANI)

Odgovarajući na njegovu primedbu, načelnica Školske uprave Zorica Jocić je rekla da je predlog Plana upisa napravljen na osnovu prošlogodišnjih pokazatelja.

-Prošle godine ja sam u Plan stavila jedno odeljenje, vi ste tražili drugo, a onda ste ukupno upisali 25 učenika. Bilo bi realno da i ove godine smanjimo na jedno odeljenje, jer broj upisanih učenika je pokazatelj zainteresovanosti. Ove godine opština je, ne znam iz kojih razloga, predložila tri odeljenja, ali s obzirom na to da sada imate 129 učenika i da ste predložili i trogodišnja zanimanja, odlučila sam da to ipak budu dva odeljenja, objasnila je Zorica Jocić.

Načelnica Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga na sastanku je i predočila da Strategija razvoja ministrstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predviđa da se do 2020. godine broj srednjih stručnih škola smanji sa 75 na 50 posto, jer državu previše košta ovakav način srednjeg stručnog obrazovanja.

 

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 14 sati 49 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 5 komentara