Lomljenje kolača u školi „Braća Nedić”  (foto: Darko Ranković)
Lomljenje kolača u školi „Braća Nedić” (foto: Darko Ranković)
27.01.2015, 15:43

Akademija, molitva i slavski kolač

č: | fb:

Svečanom Svetosavskom akademijom u velikoj sali Narodne biblioteke Osečina, koju su pripremili i izveli učenici i nastavnici Osnovne škole „Braća Nedić”, veče uoči Savindana pred brojnom publikom svih uzrasta započelo je svečano obeležavanje praznika u čast utemeljivača srpske crkve, države i školstva.

Kao i uvek do sada, na Savindan su svi ovdašnji hramovi bili  puni odraslih vernika vernika za vreme molitve, ali i mladih i onih najmlađih koji su tradicionalno deklamovala odabrane pesme o životu i delu najznačajnijeg srpskog arhiepiskopa, svetitelja i prosvetitelja.

U svim školama, kao i Predškolskoj ustanovi „Lane”, praznik u čast Svetog Save obeležen je i kao školska slava, uz lomljenje slavskog kolača, žito i trpezu za zvanice i članove kolektiva, dok je za đake koji nisu bili angažovani u programu, 27.  januar bio neradni dan.

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 16 sati 22 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara