Izložba Dvanaest japanskih grafičara  (foto: Dragana Nedeljković)
Izložba Dvanaest japanskih grafičara (foto: Dragana Nedeljković)
17.03.2015, 12:48

Dvanaest japanskih grafičara

č: | fb:

U ubskoj Galeriji „Sveti Luka“ otvoren je izložba pod nazivom „Dvanaest japanskih grafičara“, koju čini postavka od 23 grafike iz legata Udruženja ljubitelja umetnosti „Široka staza“ iz Zemuna. Autori izloženih dela su eminentni likovni umetnici koji su završili studije grafike na Kyoto City University of Art, a dvojica od njih sada su i profesori na toj umetničkoj akademiji.

Univerzitet u Kjotu jedan je od najprestižnijih i najuglednijih Univerziteta umetnosti u Japanu, gde se grafika uči i usavršava. Na grafičkom odseku insistira se na negovanju likovne kulture, što se postiže produbljivanjem i usavršavanjem grafičkog majstorstva kroz izučavanje tradicionalnih tehnika, koje su bazirane na četiri osnovne: bakrorez, drvorez, litografija i svilotisk. Takođe, u skladu sa vremenom, proučavaju se fotografija i digitalni mediji. Uz zanatsko savršenstvo, podstiče se kreativna radoznalost i istražuju različite likovne senzacije, prevashodno vezane za iskonske doživljaje prirode, ali i za urbane teme.

Boško Đuričković

Boško Đuričković (Foto: Dragana Nedeljković)

- Izložba je nastala u razmeni radova između udruženja „Široka staza“ i sličnog udruženja u Japanu, a u organizaciji naše predstavnice Atsuko Honda. Ovo je vrlo reprezentativna izložba, pre svega, zato što je profesor Univerziteta u Kjotu, Fumio Murakami napravio izbor radova najboljih studenata grafičkog odseka na akademiji. Kako je Japan, po svemu, nezamislivo drugačiji od prostora na kome mi živimo, tako i njihovi umetnici dosta drugačije gledaju na svet, što može da se vidi i kroz izložene radove u galeriji „Sveti Luka“– rekao je predsednik Udruženja „Široka staza“ Boško Đuričković na otvaranju postavke „Dvanaest japanskih grafičara“, koju su u Srbiji, pre Ubljana, imali priliku da pogledaju jedino Beogradjani i Zrenjaninci.

U Galeriji „Sveti Luka“ izložba japanske grafike biće otvorena do 27. marta.

 

Aktuelno

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 2 sati 42 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...