Osečina (foto: Đorđe Đoković)
Osečina (foto: Đorđe Đoković)
18.08.2015, 11:58

URS u Osečini kolektivno u SNS-u

č: | fb:

Ono što su Kolubarske.rs poodavno već najavljivale konačno se desilo – URS je u Osečini kolektivno prešao u SNS, a „brak iz računa“ sklopljen je uz aminovanje „starojka“ Nebojše Stefanovića, potpredsednika SNS i ministra policije, koji je u toj varoši boravio prilikom prekjučerašnje posete Kolubarskom okrugu. Dakle, predsednik Osečanske opštine Nenad Stevanović sada je prvi čovek naprednjaka, a uz njega u krilo „velikog brata“ seli su svi odbornici u lokalnom parlamentu, te svekoliko članstvo, vele oko 500 duša.

Nenad Stevanović

Nenad Stevanović (Foto: Đorđe Đoković)

Nenad Stevanović je, istine radi, na dosadašnje lokalne izbore izlazio samostalo na G17 Plus, odnosno URS, pomagali su mu Mlađan Dinkić ili Verica Kalanović, najčešće posetama o Sajmu šljiva, pa je tako do predsednikovanja u Opštino došao u dva mandata. Vešto koalirajući, održavao se na vlasti bez problema iako je posle izbora na Đurđevdan 2012. jaku opoziciju imao u koaliciji SPS-PUPS, koja je, faktički, bila pobednik ali je njen čelnik Dragan Popović Pop, kažu, bio „alav“, pa je tražio više no što je mogao dobiti, a pomoć iz Beograda od Ivice Dačića nije došla jer je šef stranke pre svega gledao lični i državotvorni interes SPS-a.

Nije sve baš išlo lako među naprednjacima sa prihvatanjem URS-ovaca. Bilo je onih, koji su se oblizivali da na mestu prvog čoveka Opštinskog odbora SNS, narodnog poslanika Dragana Aleksića, koji se povukao iz ličnih razloga. Ovo je i razumljivo jer su naprednjačko jezgro u Osečini činili radikali (SRS). Ali kad je došao „starojko“, po majci Osečanac, nije se imalo kud.

Put ovom transferu utro je na svoj način ex oficir Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, dojučerašnji koordinator URS-a za područje od Kragujevca do Drine, a sve po preporuci Mlađe Dinkića, koji i u Vučićevoj administraciji ima uticajnu savetodavnu poziciju iako se javno ne eksponira.

Valjevski URS je, koliko je znano, gotovo do juče, računao da će se naći u delu te stranke koji će predvoditi upravo Petrović sa idejom o regionalizaciji Srbije. Nejasno je gde će Valjevci sada. I njima je Dinkić nedavno savetovao prelazak u SNS nudeći neostvarivu ideju da „preuzmu“ gradski odbor Vučićeve stranke! To je za poznavaoce političkih prilika u Valjevu nemoguća misija sve i da URS ima odbornika koliko ih ima SNS, a da je naprednjačka knjiga spala na tri slova (koliko odbornika ima URS, koji su u koaliciji sa SPS).

URS, čini se, nema naročit izbor. Samostalni izlazak na izbore znači kraj postojanja, slično bi bilo i u koaliciji „malih“ za šta se izgleda zalažu u SPS-u računajući da na taj način pokupe deo glasova onih birača, koji ne bi ni njih, ni, naprednjake, ni demokrate. Ostavljanje odluke ličnom izboru doskorašnjih članova ne znači bog zna šta jer oni „državotvornima“ mnogo ne znače. Profitiraće, eventualno, pojedinci – bilo na taj način što će se naći na listi 51 odborničkog kandidata za nove lokalne izbore, bilo tako što će, zarad minulog rada, možda dobiti uhlebljenje i u novoj vlasti, koja će teško biti sa SPS-om na čelu.

 

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...