Darko Glišić (foto: Đorđe Đoković)
Darko Glišić (foto: Đorđe Đoković)
16.12.2015, 14:35

Glišić: "Neki su suvo zlato, ali većina je zalutala u javni sektor"

č: | fb:

Prema Odluci Vlade Srbije o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, opština Ub ima četvoro radnika više u odnosu na 287, koliko je propisala država i koji bi do 2. februara naredne godine morali da ostanu bez posla. Odluka se odnosi na zaposlene u organima lokalne uprave, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osivač opština, a oni koji dobiju otkaz imaju pravo na otpremninu u visini trećine prosečne plate, kao i na naknadu od Nacionalne službe za zapošljavanje u iznosu od 80 do 160 od republičkog minimalca.

Utvrđeni višak od četvoro zaposlenih nije ni mnogo ni malo, kaže o predstojećoj racionalizaciji broja zaposlenih predsednik opštine Ub Darko Glišić.

"Maksimalan broj zaposlenih koji možemo imati u celokupnom javnom sektoru prema Odluci Vlade Republike Srbije je 287, dok trenutno na platnom spisku imamo 291 zaposlenog. Smanjenje broja zaposlenih podnećemo bez većih problema i to moramo da rešimo do februara kroz otpremnine ili na neki drugi način, već ćemo videti kako, jer zakon tako nalaže, a mi ćemo ga poštovati. U opštinskoj upravi ima 65 zaposlenih, što je za četiri manje u odnosu na pre tri godine. Problem je to što od tih 65, radi njih 25, a 40 su najobičniji neradnici. Nemam nikakav problem da to javno izgovorim i da mogu, prvo bih njih otpustio. Imamo jedan manji broj ljudi koji nose posao, bez kojih ne znam kako bi opština funkcionisala i koji su suvo zlato, ali ima više drugih, zalutalih u javni sektor, koji  primaju platu i mnogo ne doprinose", kaže prvi čovek ubske opštine.

Najveći teret smanjenja broja radnika moraće da podnese „Đunis"

 

U ovom javno-komunalnom preduzeću trenutno radi 129 ljudi. "Oni su se malo više „rascvetali“ nego što je bio naš plan. Neću da kažem da je to bilo mimo neke kontrole, ali malo više tu loptu driblaju, što bi se reklo, tako da njihov način funkcionisanja nije po mom ukusu. Cifru od 129 zaposlenih je malo teže 'progutati', tako da će oni morati da podnesu i nateži deo racionalizacije. Neki pogrešno misle da je javni sektor džak para koji će neko da donese, na primer predsedik opštine, a njihovo je samo da što dublje zavuku ruku i da koliko hoće dele plate, troše i zapošljavaju. To nije tako i tako više ne može da funkcioniše. Zbog toga nam je i država došla u probleme u kojima jeste, a svakako nećemo dozvoliti i da naša opština dođe u neki veliki problem zbog neodgovornosti. U narednih mesec dana preduzećemo neke poteze i mere koje moraju to da preduprede", najavio je predsednik ubske opštine Darko Glišić.

 

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 10 sati 46 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 3.05.2024

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...