Registracija Prijava preko FB
Lajkovac
Lajkovac
05.05.2016, 09:35

Vlast u Lajkovcu bez SNS-a?

č: | fb:

Gubitak jednog mandata SNS nakon ponovljenih izbora na biračkom mestu u Lajkovcu otvorila je mogućnost da ta stranka i koalicija oko nje okupljena sa 17 od 35 mandata ostanu u opoziciji. Naime, prema nekim najavama, većinu od 18 mandata imali bi SPS-JS, DS, DSS-Dveri i SRS.

„To je matematički moguće, suštinski teško izvodljivo!“, tvrde bliski SNS-u. Najveći skeptici, poput Živorada Bojičića, aktuenog predsednika Lajkovačke opštine, kažu kako „nema ni promil šanse da lokalna vlast bude bez SNS-a“, te da će „sve biti poznato za 15 dana po okončanju izbora, odnosno odluke najviših stranačkih organa naprednjaka o tome sa kime prave koalicionu Vladu Srbije od čega zavisi i sudbina lokalne vlasti u Lajkovcu“.

U lajkovačkom DS-u, koji ima četiri mandata, koliko i koalicija DSS-Dveri (SPS-JS ima osam, a SRS dva mandata) veruju da je izvodljivo da opozicija bude vlast, a vlast opozicija. „Sve zavisi od toga da li će se vlasnici mandata ponašati kao deo (stranačkih) kolektiva ili će umisliti da su sami pobedili na izborima i da su bogom dani (što nije samo lajkovački problem)!“, kažu izvori Kolubarskih.rs iz tabora demokrata.

Ukoliko bi se obistinla tvrdnja da će 18 odbornika formirati vlast bez SNS, mesto predsednika Opštine namenjeno je rudarskom inženjru Mirku Markoviću (SPS).

„Ne bih da detaljišem, pregovaramo. Ukazala se mogućnpst da se i mi pitamo ko će biti vlast, pa ćemo videti. Ne, ne, sa naprednjacima nismo razgovarali. Oni su jači, trebalo bi da zovu. To im, međutim, do ponovljenih izbora na jednom biračkom mestu u Lajkovcu nije padalo na pamet!“, rekao je Marković za Kolubarske.rs.

Dodao je kako se nada da neće biti pritisaka iz stranačke centrale jer se moraju poštovati volja članstva, odnosno specifičnosti svake sredine, te da je primer Valjeva u prethodnom mandatu (gde je SPS bio na vlasti, a SNS u opoziciji) dokaz da lokalna vlast ne mora uvek biti uvezana po vertikali sa republičkom.

S druge strane, iz tabora socijalista sa „višeg nivoa“ stižu naznake kako SNS preko Darka Glišića nudi koaliciju SNS-SPS verovatno u uverenju da će socijalisti i u Vladi Srbije ostati najvažniji koalicioni partner naprednjaka.

Usput, Glišić je do pre nekoliko meseci uporno tvrdio kako sa SPS ne treba imati ništa jer je to najgora moguća opcija! Sada su te dve stranke u koaliciji i na Ubu, nije iskljkučeno da tako bude i u Valjevu, moguće i u Ljigu.

Jedino gde od koalicije SNS – SPS nema ništa je Osečina, gde su se naprednjaci o nastavku saradnje dogovorili sa Novom Srbijom (NS), koja je na lokalnim izborima 24. aprila učestvovala samostalno, i njihovim čelnikom Milanom Simićem. Animoziteti Simića i socijalista su nepremostivi, a ako zatreba u koaliciji će biti i odbornici DSS-a, kažu upućeni u osečanske političke prilike.

 

 

Aktuelno

Požar u hotelu Jablanica (foto: Kolubarske.rs)
Nemar, nebriga, nezainteresovanost vlasnika Pre 11 sati 40 minuta

Opominju požari u objektima koji su u vlasništvu države!

Požar koji je izbio u napuštenom hotelu "Jablanica" ponovo je otvorio pitanje nemarnog odnosa države prema svojoj imovini i "bačenih" para građana Valjeva i Srbije. Zašto je država za 1,5 milion...

Pošta (foto: Đorđe Đoković)
Drugi dan za redom Pre 7 sati 34 minuta

Štrajkuju zaposleni i u valjevskoj pošti

Zaposleni u valjevskoj pošti i danas su u štrajku, tako su se pridružili kolegama u poštama u Srbiji u potpunoj obustavi rada nezadovoljni visinom plate. Kažu da njihove zarade iznose od 32.000 do...

Park preko puta Centra za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Potpisivanje peticije na Gradskom trgu Pre 9 sati 47 minuta

"Biblioteka da, ali ne diraj mi park"

Na Gradskom trgu je počelo potpisivanje peticije u cilju prikupljanja potpisa kako bi se sačuvao park u centru grada, gde je planirano da se gradi biblioteka. "Biblioteka da, ali ne diraj mi park",...

Svečana sednica SO Ljig (foto: )
Ljig pamti junake Kolubarske bitke Pre 1 dan 4 sati

Dan opštine Ljig

Dan opštine Ljig obeležen je skromno, kako i priliči opštini sa malim budžetom. Za razliku od ranijih godina, kada je dodeljivano po više priznanja, ove godine data je samo jedna Diploma "Đak...