Registracija Prijava preko FB
Lajkovac
Lajkovac
05.05.2016, 09:35

Vlast u Lajkovcu bez SNS-a?

č: | fb:

Gubitak jednog mandata SNS nakon ponovljenih izbora na biračkom mestu u Lajkovcu otvorila je mogućnost da ta stranka i koalicija oko nje okupljena sa 17 od 35 mandata ostanu u opoziciji. Naime, prema nekim najavama, većinu od 18 mandata imali bi SPS-JS, DS, DSS-Dveri i SRS.

„To je matematički moguće, suštinski teško izvodljivo!“, tvrde bliski SNS-u. Najveći skeptici, poput Živorada Bojičića, aktuenog predsednika Lajkovačke opštine, kažu kako „nema ni promil šanse da lokalna vlast bude bez SNS-a“, te da će „sve biti poznato za 15 dana po okončanju izbora, odnosno odluke najviših stranačkih organa naprednjaka o tome sa kime prave koalicionu Vladu Srbije od čega zavisi i sudbina lokalne vlasti u Lajkovcu“.

U lajkovačkom DS-u, koji ima četiri mandata, koliko i koalicija DSS-Dveri (SPS-JS ima osam, a SRS dva mandata) veruju da je izvodljivo da opozicija bude vlast, a vlast opozicija. „Sve zavisi od toga da li će se vlasnici mandata ponašati kao deo (stranačkih) kolektiva ili će umisliti da su sami pobedili na izborima i da su bogom dani (što nije samo lajkovački problem)!“, kažu izvori Kolubarskih.rs iz tabora demokrata.

Ukoliko bi se obistinla tvrdnja da će 18 odbornika formirati vlast bez SNS, mesto predsednika Opštine namenjeno je rudarskom inženjru Mirku Markoviću (SPS).

„Ne bih da detaljišem, pregovaramo. Ukazala se mogućnpst da se i mi pitamo ko će biti vlast, pa ćemo videti. Ne, ne, sa naprednjacima nismo razgovarali. Oni su jači, trebalo bi da zovu. To im, međutim, do ponovljenih izbora na jednom biračkom mestu u Lajkovcu nije padalo na pamet!“, rekao je Marković za Kolubarske.rs.

Dodao je kako se nada da neće biti pritisaka iz stranačke centrale jer se moraju poštovati volja članstva, odnosno specifičnosti svake sredine, te da je primer Valjeva u prethodnom mandatu (gde je SPS bio na vlasti, a SNS u opoziciji) dokaz da lokalna vlast ne mora uvek biti uvezana po vertikali sa republičkom.

S druge strane, iz tabora socijalista sa „višeg nivoa“ stižu naznake kako SNS preko Darka Glišića nudi koaliciju SNS-SPS verovatno u uverenju da će socijalisti i u Vladi Srbije ostati najvažniji koalicioni partner naprednjaka.

Usput, Glišić je do pre nekoliko meseci uporno tvrdio kako sa SPS ne treba imati ništa jer je to najgora moguća opcija! Sada su te dve stranke u koaliciji i na Ubu, nije iskljkučeno da tako bude i u Valjevu, moguće i u Ljigu.

Jedino gde od koalicije SNS – SPS nema ništa je Osečina, gde su se naprednjaci o nastavku saradnje dogovorili sa Novom Srbijom (NS), koja je na lokalnim izborima 24. aprila učestvovala samostalno, i njihovim čelnikom Milanom Simićem. Animoziteti Simića i socijalista su nepremostivi, a ako zatreba u koaliciji će biti i odbornici DSS-a, kažu upućeni u osečanske političke prilike.

 

 

Aktuelno

Bair (foto: Đorđe Đoković)
Za projekat "Živeti zajedno" novac obezbedili EU i Grad Pre 15 sati 53 minuta

Bair dobija kanalizaciju

Romsko naselje Bair u Valjevu će, realizacijom projekta "Živeti zajedno", dobiti kanalizaciju. Vrednost radova je oko 230.000 evra, veći deo je donacija Evropske unije, dok će Grad obezbediti oko...  · 1 komentar

Plivači Valisa (foto: PK Valis)
Na mitingu u Trebinju Pre 18 sati 17 minuta

Dvadeset medalja za plivače Valisa

Plivači Valisa su, u konkurenciji 300 takmičara, osvojili 20 medalja na međunarodnom plivačkom mitingu koji je održan proteklog vikenda u Trebinju. Najuspešniji u valjevskoj ekipi bio je Simon...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 20 sati 2 minuta

I inkvizitori su verovali da su hrišćani...

Da po nekog i nešto ne može biti tragično, bilo bi komično gledati kako neki "verujući", gledaju na ljude koji im se "ne sviđaju!". Zato što po svojim rečima, a verovatno i dubokom uverenju,...  · 1 komentar

Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Na sednici Skupštine grada o izveštaju gradonačelnika za 2018. 22.07.2019

Napad je najbolja odbrana

Nezavisni odbornik Ljubomir Radović je rekao da je Slobodan Gvozdenović nesposoban i nedostojan funkcije gradonačerlnika, ostaće zabeležen po nezapamćenim zloupotrebama javnog novca. "Vi ste herpes...  · 10 komentara