Damnjan Brkić
Damnjan Brkić
08.01.2017, 08:25

Damnjan Brkić dvostruki srećnik

č: | fb:

Uprkos izuzetno hladnom vremenu, veliki broj Ubljana juče je na platou ispred Tržnog centra "Lazić" prisustvovao osveštavanju i lomljenju božićne česnice, težine oko deset kilograma.

 

Zlatni dukat, skriven u jednom od 297 delova česnice, pronašao je osamnaestogodišnji Damnjan Brkić iz tamnavskog sela Joševa. Mladi i nezaposleni zavarivač ovog Božića je bio srećne ruke, jer je prethodno i kod svoje kuće odlomio komad praznične pogače u kome se nalazio novčić.

 

Božićna česnica

Božićna česnica

"Nisam očekivao da ću imati toliko sreće i da ću baš ja izvući dukat iz ovako velike česnice. Sačuvaću ga, pošto je to nešto posebno. I kod kuće sam pronašao paru, pa se nadam da ću u ovoj godini imati novca i sreće, kako verovanje kaže za onoga ko nađe zlatnik ili paru u česnici, pogotovu što sam ja dobio i jedno i drugo", rekao je Damnjan Brkić.

 

Česnicu i dukat svojim sugrađanima darovao je Čedomir Jakovljević, vlasnik pekare "Srba", zahvaljujući kome je ove godine prvi put na Ubu održano lomljenje božićne pogače. Kaže da je prezadovoljan kako je sve proteklo, kao i učešćem Ubljana u svečarskom ritualu.    

 

"Planiram da ova manifestacija postane tradicionalna, s tim što ćemo je sledeće godine možda organizovati u porti ubskog hrama, o čemu sam razgovarao sa našim sveštenstvom", izjavio je Jakovljević, koji je sam zamesio i ispekao česnicu i poklonio dukat. Upitan da li očekuje da se i drugi ubski pekari sledeće godine pridruže pravljenju česnice, odgovara da se do sada niko od njih "nije setio".

 

Brkić, Jakovljević i Lazić

Brkić, Jakovljević i Lazić

"Voleo bih da to bude tradicija moje pekare, pa ću i za naredni Božić sam umesiti česnicu i kupiti zlatnik, a planiram tako da nastavim i u budućnosti, uz pomoć prijatelja", rekao je Jakovljević. Ističe da je sada punu podršku imao od  Đorđa Lazića, vlasnika kafea "Pasaž", koji je obezbedio čaj i kuvano vino za sve prisutne i Ivana Milovanovića, vlasnika radnje "Kralj-elektro", koji je decu častio slatkišima.

 

Lomljenje božićne česnice

Lomljenje božićne česnice

Lomljenje božićne česnice na Ubu obavljeno je bez guranja i pometnje, što neretko prati taj običaj u većim gradovima. Nakon obreda osveštavanja, koji su obavili sveštenici ubskog hrama Hrista Spasitelja, najpre je deci omogućeno da uzmu deo česnice, a nakon toga i svima drugima, koji su strpljivo i praznično raspoloženi čekali na svoj red.

 

Najmlađi učesnik

Najmlađi učesnik

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 10 sati 2 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 2 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 5 sati 27 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...