Kosidba na Rajcu (ilustracija) (foto: Dušan Jovanović)
Kosidba na Rajcu (ilustracija) (foto: Dušan Jovanović)
20.07.2014, 16:04

Pobednik Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca

č: | fb:

Pobednik 42. "Kosidbe na Rajcu" je Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca (BiH), kome je pripala „zlatna kosa“. Kecman je na Rajcu pobedio i pretprošle godine. Drugi je Blažo Kotlaja, a treći Milorad Gazdić, takođe iz Pljevalja u Crnoj Gori. I njih dvojica su višestruki učesnici i pobednici „Kosidbe na Rajcu“. Učestvovalo je 26 takmičara, što je rekordan broj do sada.

Ekipno, najboji u ručnom košenju planinskih livada danas su bili takmičari iz Crne Gore u konkurenciji šest ekipa. Kod juniora, koji su se nadmetali prvi put, „zlatni brus“ osvojio je Vuk Vučković (16) Preljine, kod Čačka.

Novi đidija (kozbaša), koji će predvoditi "Kosidbu na Rajcu" 2015, je Nebojša Spasojević (34) iz ljiškog sela Kadina Luka, pobednik današnjeg revijalnog košenja livada u konkurenciji 69 učesnika. Za „mis rajačkih livada“, takođe organizovanom prvi put, izabrana je Slavica Nikolčić (16) iz Ljiga.

Današnju manifestaciju otvorio je ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin, koji je potom položio venac na spomenik „1.300 kaplara“, na Rajcu. Budžet manifestacije je iznosio tek petinu uobičajenih sredstava iz prethodnih godina, rekli su organizatori Kolubarskim.rs. Ipak, 42. „Kosidbi na Rajcu“, najstarijoj turističkoj manifesatciji u Srbiji, prema procenama organizatora, tokom tri dana prisustvovalo je preko 50.000 ljudi. 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 17 sati 41 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju 2.05.2024

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara