Predsednik se obraća odbornicima i gostima (foto: Vlada Ivanović)
Predsednik se obraća odbornicima i gostima (foto: Vlada Ivanović)
04.12.2017, 12:24

Drugačije nego ranijih godina obeležen Dan Ljiga

č: | fb:

Povodom Dana ljiške opštine, 3.decembra, juče je održana svečana sednica SO Ljig. Ranijih godina, Dan opštine je obeležavan svečanom akademijom u sali Osnovne škole, uz priznanja zaslužnim  pojedincima, ustanovama i organizacijama, kulturni program i obaveznu večeru za odabrane goste.

 

Ove godine sve je bilo skromno, u zgradi opštine, kako i priliči lokalnoj samoupravi sa malim budžetom i teškoćama u ispunjavaju obaveza prema budžetskim korisnicima i ostalim plaćanjima.

 

U pozdravnom govoru odbornicima, članovima Opštinskog veća i gostima, uglavnom direktorima preduzeća i ustanova, predsednik opštine Dragan Lazarević govorio je o značaju Kolubarske bitke, koja je vođena i na teritoriji ove opštine i o Ljigu danas.

 

Svake godine se dodeljuju opštinska priznanja ustanovljena još 1993.godine, Plaketa "Đak kaplar" i Diploma "Đak kaplar" zaslužnim pojedincima, ustanovama i organizacijama i uvek je bilo po nekoliko takvih priznanja.

 

Aleksandar Arsić

Aleksandar Arsić (Foto: Vlada Ivanović)

Ove godine, glavno opštinsko priznanje, i jedinu  Plaketu "Đak kaplar" dobio je Aleksandar Arsić iz Beograda, vlasnik firme Lido ketering, po majčinoj liniji poreklom iz Belanovice.

 

Diplome "Đak kaplar" pripale su svršenim ljiškim gimnazijalcima, od jesenas studentima, Nikoli Stankoviću i Todoru Šiljegoviću, kao đacima generacije.   

 

Vukovci su, kao i svake godine, dobili po knjigu i novac (15.000). U Srednjoj školi "Hiljadu trista kaplara" nosioci Vukove diplome su gimnazijalci Todor Šiljegović i Nikola Stanković, kao i Đorđe Kovačević i Jelena Srećković (turistički tehničari). Iz OŠ "Sava Kerković" najbolji su Andrijana Marković (đak generacije), Saša Popović, Ana Obradović i Vojin Spasojević, iz Belanovice nagrađena je Anica Šajinović.

 

Dobitnici diploma

Dobitnici diploma (Foto: Vlada Ivanović)

Na svečanoj sednici SO Ljig nisu bili prisutni odbornici opozicije. Na pitanje Kolubarskih.rs, zašto ih nije bilo, jedan opozicioni odbornik je rekao da nisu išli zato što odbornika opozicije nema ni u jednoj komisiji koje obrazuje Skupština opštine, a nezadovoljni su, pored mnogih drugih stvari, i izostajanjem direktnih prenosa ili, bar, snimaka sednica, iako poreski obveznici daju veliki novac za informisanje, koga, gotovo da nema.

 

Dan ljiške opštine je 3. decembar, ustanovljen 1993.godine odlukom Skupštine opštine Ljig, u znak sećanja na početak kontraofanzive srpske vojske u Kolubarskoj bici. Tada je odlučeno da Opštinska priznanja budu Plaketa "Đak kaplar" i Diploma "Đak kaplar".

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 15 sati 5 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 17 sati 54 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.