Zoran Đorđević i Boban Janković  (foto: www.mionica.rs)
Zoran Đorđević i Boban Janković (foto: www.mionica.rs)
19.12.2017, 09:21

Posebna pažnja povećanju nataliteta

č: | fb:

Politika Vlade Srbije u oblasti rada i socijalnih pitanja i novine koje donosi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji stupa na snagu početkom naredne godine a primenjivaće se od prvog jula, bile su glavne teme razgovora ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića i predsednika Privremenog organa opštine Mionica Bobana Jankovića.  

 

Ministar je najavio da će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u narednom periodu predložiti nove mere, posebno u cilju povećanja nataliteta. Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o radu, Đorđević je istakao da su usmerene na veću brigu o radnicima, smanjenje nezaposlenosti i sprečavanje rada na crno.

 

- Poslodavci će prema novim odredbama biti u obavezi da, kao i do sada, svoje radnike prijave u roku od tri dana, ali radnik će tek nakon prijave moći da započne rad, a ne kako je do sada bila praksa, da taj datum bude tek nakon dolaska inspektora kada poslodavac započne proceduru prijave - rekao je Đorđević.

 

Predsednik Privremenog organa opštine Mionica Boban Janković je naveo da je mionička opština kroz različite projekte preduzela brojne aktivnosti u cilju povećanja nataliteta u mioničkom kraju.

 

- Na osnovu Odluke Skupštine opštine Mionica svaka porodilja dobija 40 hiljada dinara, porodiljama je u 2017. podeljeno 60 besplatnih dečijih auto sedišta, lokalna samouprava plaća boravak trećeg deteta u predškolskoj ustanovi, a novina od ove godine su i besplatni udžbenici za đake prvake - rekao je predsednik Privremenog organa opštine Mionica.

 

Janković je dodao da su već vidljivi i rezultati napornog rada na smanjenju nezaposlenosti.

 

- Doveli smo austrijskog investitora u oblasti proizvodnje auto presvlaka. Pre par dana je oko 80 žena bilo u Opštini na razgovoru u vezi početka obuke za rad. Plan je da u naredne tri godine u ovom pogonu bude zaposleno oko 300 radnika, čime će se u velikoj meri smanjiti broj nezaposlenih Mioničana na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i ostvariti privredni rast - rekao je predsednik Privremenog organa opštine Mionica Boban Janković u razgovoru sa ministrom Zoranom Đorđevićem koji je prošlog vikenda posetio Mionicu.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 20 sati 37 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 23 sati 26 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.