Aleksandar Bajić (foto: Dragan Savić)
Aleksandar Bajić (foto: Dragan Savić)
02.08.2014, 20:05

Aleksandar Bajić novi podgorski harambaša

č: | fb:

Novi podgorski harambaša na današnjoj Ilindanskoj svetkovini održanoj "kod topa" u selu Bratačić postao je Aleksandar Bajić. U konkurenciji osam takmičara drugo i treće mesto podelili su Dušan Cupać i Veljko Nikolić.

Harambaša je dobio na dar staru vojničku sablju, koju je darovao kolekcionar i restaurator tog oružja, penzionisani lekar Svetislav Šole Stanojević iz Osečine. Pobednik je dobijen posle takmičenja u narodnom višeboju, u disciplinama skok u dalj trupačke (iz mesta), skok u vis preko panja, bacanju kamena s ramena, borbama na brvnu i nadvlačenju klipka.

Učesnici sabora

Učesnici sabora (Foto: Dragan Savić)

Sabor "kod topa" u Bratačiću održava se u spomen na boj srpskih ustanika 1806, koji su se suprotstavili turskim zavojevačima u Prvom srpskom ustanku. Služen je i parastos palima u borbama za oslobađanje Srbije.

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 9 sati 41 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 9 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara