Darko Glišić (foto: Đorđe Đoković)
Darko Glišić (foto: Đorđe Đoković)
05.08.2014, 06:16

"Smeniti direktora ili ih naterati da rade"

č: | fb:

Predsednik Opštine Ub Darko Glišić kaže da kancelarija Vlade Srbije za obnovu i pomoć poplavljenih područja ne radi ništa i da je Kancelarija jedini krivac zbog čega dva meseca tapkamo u mestu i ništa se ne radi na sanaciji posledica majskih poplava. „Bićemo strpljivi još par dana, a onda ćemo da se oglasimo, ako treba da pozovemo ljude da pravdu potraže ispred vrata krivca, a to je Cesid i Marko Blagojević, direktor Kancelarije. Spreman sam i otvoreno da ih optužim da dezavuišu i rad premijera Aleksandra Vučića“, poručio je predsednik Ubske opštine.

Lokalne samouprave treba da dostave Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja rešenja na osnovu kojih će biti organizovana izgradnja tipskih stambenih objekata i isplata novčane pomoći. Međutim Kancelarija još uvek nije propisala obrazac za početak postupka, a samim tim opštine i gradovi, i ako imaju pripremljena, rešenja ne mogu da šalju.

- Red bi bio da Kancelarija počne nešto da radi. Nisu u stanju da donesu najobičniji obrazac na kome će lokalne samouprave da rade upravni postupak i da sprovode donošenje rešenja. Mi svaki dan čekamo kada ćemo dobiti najobičniji papir koji sadrži formu po kojoj treba da šaljemo podatke i da se, konačno, dogovore ko je ovlašćen da potpiše, da li predsednik Opštine, načelnik Uprave, načelnik Odeljenja za urbanizam...ili ko već. Razumem da su u Kancelariji ljudi koji su bili u nevladinom sektoru, koji su malo toga uradili i ne znaju šta znači nositi teret odgovornosti i rešavati probleme. Oni su, kao nevladin sektor, uvek bili upravu i sve su najbolje znali, samo nisu imali priliku da to pokažu. Sada kada imaju priliku da to znanje primene i u praksi, ne ide im baš najbolje- kaže Glišić.

On poručuje da će, ukoliko se uskoro ne promeni ništa, morati da zatraži od Vlade Srbije da menja direktora Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marka Blagojevića ili da ih natera da budu efikasniji i počnu da rade svoj posao.

-Da je Opština Ub čekala Kancelariju i da nismo prikupljali i dobiljali novac od donatora, ništa ne bi smo uradili i imali bi smo proteste kao u Obrenovcu. Apelujem još jednom na Kancelariju da počnu da rade svoj posao. Mi imamo sva rešenja pripremljena. Samo čekamo obrazac i upustvo Kancelarije da nam kaže ko je ovlašćeno lice za potpisivanje rešenja. Sve je presporo. Ukoliko bi i danas počela isplata novca oštećenima, oni pre sredine avgusta neće moći da grade. Čini se da će se pre desiti neka nova poplava, nego što će Kancelarija početi da radi - zaključuje Darko Glišić.

Na klik smo daleko od isplate?

Da bi Vlada počela da uplaćuje novac na račune građana koji su oštećeni u majskim poplavama, rešenja za dodelu materijalne pomoći moraju postati pravosnažna. To znači da od dana dobijanja rešenja treba da prođe osam dana, što je rok za žalbe. Rešenja koja moraju postati pravosnažna izdaju lokalne samouprave, međutim još uvek nije propisan obrazac po kome se rešenja izdaju. Marko Blagojević o tome nije govorio na konferenciji za novinare pre nekoliko dana, ali je rekao da je Kancelarija spremna, kada rešenja postanu pravosnažna, da odmah uplati sredstava na račun onih na čije ime rešenja glase. "Mi smo na jedan klik daleko od isplate”, rekao je 30. jula Marko Blagojević, direktor kancelarije Vlade Srbije za obnovu i pomoć poplavljenih područja. 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 12 sati 13 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 19 sati 9 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara