Registracija Prijava preko FB
Ljig (foto: Vlada Ivanović)
Ljig (foto: Vlada Ivanović)
26.07.2020, 14:54

Vanredna situacija u Ljigu

č: | fb:

U danu kada je izračunato da je od početka jula broj zaraženih građana 45 (subota, 25. jul), ljiški Štab za vanredne situacije doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji ove opštine.

 

Uz odluku, donete su i posebne mere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, u ovom slučaju prourokovane Covidom - 19, koje se odnose na zabranu okupljanja, ponašanje u javnim parkovima i na igralištima, rad restorana, ustanova, zabranu organizovanja svečanosti, ponašanje u javnom prevozu, zabranu korišćenja bazena i druge mere kako bi se loša epidemiološka situacija poboljšala.

 

Nošenje maski je obavezno u zatvorenom  prostoru i poštovanje fizičke distance od dva metra, a u slučaju da nije moguće obezbediti tu distancu, zabranjeno je okupljanje više od pet lica i na otvorenom, uz podrazumevane maske. Restorani i kafići mogu da rade do 21 čas, a u otvorenom delu objekata (bašte) do 23 časa.

 

Neke od mera donete su još 7. jula, bez proglašenja vanredne situacije, ali, sudeći po broju novozaraženih koji je rastao kad god su stizali rezultati testiranja, nisu poštovane. Procenti pozitivnih u odnosu na broj testiranih, pokazuju da su građani Ljiga ozbiljno ugroženi koronavirusom i da je i ranije trebalo uvesti vanrednu situaciju.

 

U Ljigu je u prvom talasu bilo 13 obolelih od koronavirusa, u julu je situacija znatno pogoršana, kako među građanima koji obolevaju, tako i u Domu zdravlja, u kojem je četvrtina zaposlenih van rada, među njima i tri lekara. Veliki broj građana čeka rezultate testiranja, koji kasne i po nekoliko dana.

 

Nije navedeno ko će kontrolisati sprovođenje mera, a građani na društvenim mrežama komentarišu da neki od ljudi, dok čekaju rezultate testiranja, šetaju po Ljigu i time ugrožavaju druge.

Ukupan broj preminulih od početka krize izazvane koronom je troje, od kojih jedan lekar u penziji, pre nekoliko dana u Beogradu.

 

Aktuelno

Palata pravde u Beogradu (foto: Kolubarske.rs)
Rešenjem Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Pre 15 sati 48 minuta

Sudski izvršitelji pušteni na slobodu

Rešenjem Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za svih pet osumnjičenih, među njima četvoro sudskih izvršitelja iz Valjeva, koji su uhapšeni u utorak 4. avgusta ujutro, ukinuto je policijsko...  · 4 komentara

Radnja za kućne ljubimce Pet zona (foto: asmedia.rs/Nenad Živković)
PR tekst Pre 13 sati 39 minuta

Na usluzi životinjama i ljudima

U Valjevu je otvorena najveća radnja za kućne ljubimce pod nazivom Pet zona. Ovo je treći po redu prostor namenjen kućnim ljubimcima u našem kraju preduzeća Sano doo.

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 15 sati 48 minuta

U Valjevu još devet osoba pozitivnih

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje od 5. avgusta, u Valjevu je još devet osoba zaraženo koronavirusom, tako da je od početka pandemije ukupno 1081.