Hansgrohe Valjevo (foto: Slobodan Ćirić)
Hansgrohe Valjevo (foto: Slobodan Ćirić)
09.03.2023, 08:00

Probna proizvodnja u "Hansgrohe" bi trebalo da startuje u junu

č: | fb:

Nemačka kompanija "Hansgrohe", jedan od svetskih lidera u proizvodnji sanitarija za kupatila i kuhinje – slavina, tuševa i sistema za tuširanje, u fabriku u Valjevu planira da investira 85 miliona evra, i to će biti najveći investicioni poduhvat ove kompanije u njenoj istoriji dugoj preko 120 godina, piše "Politika".

 

Probna proizvodnja bi trebalo da startuje u junu ove godine, plan je da kada sve bude završeno, iz valjevske fabrike na evropsko tržište bude plasirano oko četiri miliona slavina godišnje. U ovom trenutku "Hansgrohe Srbija" ima petnaestak zaposlenih, do kraja godine biće ih do 120, zaključno sa 2028. godinom ukupno hiljadu.

 

"Naša investicija je dugoročna, nismo kompanija koja je došla da iskoristi prednosti i pogodnosti na par godina i da posle ode u drugu zemlju. To nije filozofija naše kompanije, svuda gde radimo činimo to na duže staze, sada u saradnji sa Valjevom...".

 

Ovako za "Politiku" počinje razgovor Filip Berkle, direktor firme "Hansgrohe Srbija", koja već 14 meseci gradi novu fabriku sanitarija u privrednoj zoni u Valjevu. Na parceli površine oko 13 hektara se privode kraju građevinski radovi na objektu ukupne površine 35.000 kvadratnih metara pod čijim krovom će se nalaziti moderna livnica, postrojenja za mašinsku obradu, poliranje, zaštitu, montažu, skladište, prostor za administraciju, kantina...

Filip Berkle

Filip Berkle (Foto: Slobodan Ćirić)

Berkle ističe da im je cilj bio da proizvode lokalno za evropsko tržište i da je zato najpre odlučeno da se otvori još jedna fabrika u Evropi. Prvi razlog za odluku da to bude u Srbiji je dobra pozicija, kaže Berkle i dodaje da je drugi razlog bilo to što je srpska kultura bliska nemačkoj, ljudi su otvoreni, komunikativni, spremni za saradnju...

 

"Treći i najvažniji razlog je tradicija metaloprerađivačke industrije u Srbiji, naročito u Valjevu. Uvereni smo da možemo da privučemo puno dobro obučenih i motivisanih radnika. Uz to, impresionirani smo i Tehničkom školom u Valjevu", kaže Berkle.

 

Prema pisanju "Politike", prvi zaposleni u "Hansgrohe Srbija" već se obučavaju u Nemačkoj i svoje znanje će primeniti u novoj fabrici u Valjevu, gde će ga prenositi i kolegama. Nemačkoj kompaniji će biti potrebni radnici tehničke struke, od mehaničara, preko metalaca do zaposlenih elektrostruke, tehničara za rad na CNC mašinama, inženjera svih profila.

 

Berkle navodi da će fabrika u Valjevu biti jedna od najmodernijih u industriji sanitarija, da se gradi po najvišim standardima i da će u njoj biti instalirana nova proizvodna oprema. Posebna pažnja posvećena je zaštiti životne sredine, što za Valjevo, jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, može da bude od izuzetnog značaja.

Aktuelno

Parking u Kolubari 2 (foto: Kolubarske.rs)
U Naselju Kolubara 2 Pre 20 sati 52 minuta

Samovolja na delu - zauzeta mesta na javnom parkingu

Početkom godine završeni su radovi na rekonstrukciji parkinga u Naselju Kolubara 2, koji su koštali preko 5,7 miliona dinara sa PDV-om. Ubrzo nakon završetka radova, desetak parking mesta "zauzeli"...  · 8 komentara

Humanitarna akcija na Gradskom trgu (foto: Iva Banović)
Fudbaler Nemanja Matić podržao akciju 21.02.2024

Ubljani prikupili rekordnu sumu novca za Roditeljsku kuću

Na dobrotvornom događaju priređenom na Gradskom trgu i od humanitarne aukcijske prodaje dresa proslavljenog fudbalera Nemanje Matića, Ubljani su uspeli da prikupe 376.200 dinara za izgradnju...